Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kungen av Vincennes

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Jean-Michel Bazire hade en svårslagen söndag på Vincennes. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Det var fjärde segern som kusk och den andra som tränare. Jean Michel Bazire hade kanske sin livs bästa dag när han vann Prix d'Amérique med Belina Josselyn och samtidigt kunde glädja sig över en andra- och fjärdeplats.
– Kanske var första tränarsegern med Kesaco Fedo ändå känslosamt starkare. Då hade jag gjort jobbet tillsammans med min far, kommenterade Bazire.

Publicerad:

För 20 år sedan vann Jean Michel Bazire Prix d'Amérique med Jimmy Takters supersto Moni Maker. Sedan dess har han även segrar med Kesaco Phedo (2004) och Up And Quick (2015). I år var det dags för ytterligare en stovinst med karismatiska åttaårsstoet Belina Josselyn (e. Love You). Det var hästens tredje start i det här loppet, tidigare hade hon placerat sig tvåa (2017) och fyra (2018).
– Belina Josselyn var kapacitetsmässigt lika bra de två åren, men det som lyft henne ytterligare nu är att hästen blivit lugnare från start. Förra året förlorade vi nog loppet på tre galoppsteg i inledningen, men i dag kändes det bra både med starten och även resten av loppet fram till slutkurvan, berättade Bazire.

"Trodde vi skulle bli trea"

Men i det läget började han tvivla att det skulle gå att vinna loppet. Detta sedan Belina fått en resa i tredje par utvändigt och därefter attackerat i mitten av sista kurvan. Det var långt fram till ledande stallkompisen Davidson du Pont (e. Pacha du Pont), som i sin tur hade Readly Express (e. Ready Cash) på utsidan och Bazire-tränade Looking Superb (e. Orlando Vici) i andra par utvändigt.
– Jag trodde vi skulle bli trea i början av upploppet, att det inte skulle gå att ta sig förbi Readly Express och Looking Superb. Men de båda stumnade nog lite sista biten samtidigt som Belina avslutade väldigt starkt. Jag kände på mållinjen att vi var först. Det är tre års hårt arbete som ligger bakom den här vinsten. Det är väldigt stort bara att vinna Prix d'Amérique som kusk, men grymt att även ta hem det som tränare, fortsatte Bazire.

Hur ser då matchningsplanen ut för hästen under den närmaste tiden?
– Först ska vi kolla upp henne under måndagen, så att allt står rätt till. Men om inget är fel så blir det säkert Prix de France om två veckor.

Förra året vann Belina Josselyn det loppet för att sedan sluta fyra i Prix de Paris. 

Bazire fick även frågan om det var dags att sluta nu efter en sådan här fantastisk uppvisning med tre hästar bland de fyra främsta.
– Nej, vi ska inte stänga ner butiken ännu. I dag var jag chef, men framöver lär säkert min son Nicolas få fler chanser. Men jag ska kanske lugna ner mig lite för att ha möjlighet att reflektera över alla framgångar.

"Stor dag för norsk travsport"

Tvåa i mål var Bazires norskägda häst Looking Superb. En sexåring som verkligen överraskat alla och nu i fjärde starten för Bazire var redo för en andraplats i ett av världens största travlopp.
– Det här är en stor dag för norsk travsport, sade Bazire.
– Jag såg att det var en snygg häst när han kom, men visste inte om formen var 40 eller 120 procent. Looking Superb var sedan magnifik för min son Nicolas efter galopp i första starten hos oss och jag fick då feeling för att han skulle kunna ha vinstchans i Prix Tenor de Baune. 

I sulkyn bakom Looking Superb i Prix d'Amérique satt stora talangen Alexandre Abrivard, som fått mycket av sin skolning hos just Bazire.
– Med 300-350 meter kvar till mål kändes det som att jag skulle vinna, men när Bazire kom upp utvändigt 100 kvar förstod jag att det inte skulle gå vägen. Man var en vinnare av Prix d'Amérique i 250 meter, sade Abrivard, som håller Prix de Cornulier-segern med Bilibili högre än den här andraplatsen.
– Prix de Cornulier var det stora målet den här vintern för mig och en seger smäller alltid högre än en andraplats.

Bazire fick sedan frågan om han var rädd för att eleven på sikt skulle bli bättre än chefen.
– För hans skull hoppas jag att det blir så. Alexandre har mycket talang och sköter både monté- och sulkyloppen på ett perfekt sätt.

Showade på upploppet

Fyra i mål slutade Bazires Davidson du Pont.
– Jag hade räknat med en riktigt bra prestation av Davidson och han gjorde ett fruktansvärt bra lopp. Looking Superb var jag lite osäker på under veckan, men han gick ju jättebra, sammanfattade Bazire, som inledde segerfesten redan i sjunde loppet.

För visst såg det ut så när han styrde ut vinnande Dorgos de Guez (e. Romcok de Guez) längst ut i banan över upploppet och gjorde segergest i detta grupp III-lopp i god tid innan mållinjen. Den riktiga efterfesten kom dock senare under söndagskvällen.
– Nu väntar en tur in till Paris, avslutade Bazire, som dock såg en smula trött ut redan på presskonferensen.

Dessutom hade han även måndagstävlingar att se fram emot på Vincennes. Redan i första loppet är han i farten.

FAKTA

Resultat: Prix d’Amérique 2019

Resultat Grand Prix d’Amérique – 2700 meter volt – Vincennes

Häst - Kusk - Tid - Pris (euro)    
1
) Belina Josselyn - Jean-Michel Bazire - 1.11,7 - 405 000
2) Looking Superb - Alexandre Abrivard - 1.11,7 - 225 000
3) Readly Express - Björn Goop - 1.11,7 - 126 000
4) Davidson du Pont - Frank Ouvrie - 1.11,8 - 72 000
5) Propulsion - Örjan Kihlström - 1.12,0 - 45 000
6) Bold Eagle - Franck Nivard - 1.12,1 - 18 000
7) Uza Josselyn - Gabriele Gelormini - 1.12,3 - 9 000
Oplacerade: Bird Parker, Urlo dei Venti, Bahia Quesnot, Charly du Noyer, Carat Williams, Valko Jenilat, Traders, Lionel, Billie de Montfort, Delia du Pommereux, Eridan.

Odds (ATG): 3.50. Plats: 1,70 – 6,70 – 1,80. Tvilling: 74.30. Trio: 3 394,87.

Vinnaren: Sto 8 år e. Love You – Lezira Josselyn e. Workaholic.
Uppfödare: Ecurie Yvan Bernard.
Ägare: Ecurie Yvan Bernard.
Tränare: Jean-Michel Bazire, Frankrike.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS