Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kvalseger för Alfa Lina

Foto: Jeannie Karlsson/TR Bild
Lars-Erik Karlsson och Alfa Lina är klara för det norska stokriteriet. Foto: Jeannie Karlsson/TR Bild

Den norska "klasselöpsdagen" väntar runt hörnet och på tisdagen kördes kval på Bjerke för de treåriga hästarna. Öystein Tjomsland dominerade på kallblodssidan, Geir Vegard Gundersen på den varmblodiga och så fick vi en svensk försöksvinnare.

Publicerad:

Lars-Erik Karlsson och Alfa Lina (e. Klack Jo) var fyra i Kriteriestoet på Dannero tidigare i månaden. Nu tar Järvsöekipaget sats på den norska motsvarigheten efter en snygg kvalseger på tisdagen. 

Alfa Lina travade 1.27 över full väg från ledningen och vann med en längd före Nordsjö Vinni.
– Vi hade cirka 55 mil till Bjerke och drog klockan fem på morgonen. Det var första gången jag var på Bjerke, så det blev seger i första försöket. Det blir stort att komma tillbaka till finalen, sade Karlsson efter segern enligt Trav og Galopp-Nytt.

I de två andra uttagningarna till Stokriteriet segrade Jomar Blekkans Nordli Alma (e. Alm Viktor) och Öystein Tjomslands Brenne Berna (Bork Odin). Bakom den förstnämnda tog sig tre hästar tränade i Sverige vidare till final: Eric Martinssons Vinnas Titania, Jerker Bjurmans Holter Oda samt Karen Eriksen Kvåles Theofaksa. Finalfältet ser ut som följer:

 1. Nordli Alma
 2. Brenne Berna
 3. Alfa Lina
 4. Vinnas Titania
 5. Grude Bambi
 6. Elsa
 7. Holter Oda
 8. Theofaksa
 9. Stas Eldi
 10. Nordsjö Vinni
 11. Haslistjerna
 12. Suksess Terta

Revansch för Grisle Odin G.L?

Öystein Tjomsland vann dessutom båda försöken till Kriteriet. Först med storstjärnan Grisle Odin G.L. (Moe Odin) på 1.26 blankt och därefter med Havglimt (e. Moe Odin). För den senare visade klockan 1.27,8.

Tre svenska hästar kvalade in till finalen: Lovisa Canneryds Oss Can samt Eldborken och Järvsö Elling från Jan-Olov Perssons stall. Så här startarna hästarna i finalen:

 1. Havglimt
 2. Grisle Odin G.L.
 3. Eldborken
 4. Björn Bork
 5. Arkan
 6. Sylv Odin
 7. Oss Can
 8. Tekeld
 9. Mjölner Loke
 10. Järvsö Elling
 11. Brid Arne
 12. Pave Tore

Gundersen i förarsätet

Tävlingsdagen på Bjerke avslutades sedan med fyra försök till Kriteriet för varmblodiga hästar. Där hette vinnarna Easy Winner (e. Ens Snapshot), Photo Fighter (e. S.J.'s Photo), Ivan B.R. (S.J.'s Caviar) och Iggy B.R. (e. Trixton). 

De två sistnämnda tränas av Geir Vegard Gundersen, kördes av sonen Magnus Teien och kom i mål på 1.13,8 respektive 1.13,6 över full väg.
– Det är vanvettigt drag i Iggy B.R. I finalen kör jag Ivan och Magnus kör Iggy, sade Geir Vegard Gundersen enligt TGN.

 1. Easy Winner
 2. Iggy B.R.
 3. Ivan B.R.
 4. Dream Creation
 5. Thai Eros
 6. Chinetti
 7. Kvåles Ruin
 8. Custom Colt
 9. Photo Fighter
 10. Gliding Sun
 11. Te Amo Corazon
 12. Admiral Knick

Samtliga finaler avgörs på Bjerke söndagen den 8 september. På onsdagskvällen körs de sista kvalen på samma bana – de till Derbyt och Stoderbyt för varmblodiga hästar. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS