Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Länge leve spelbutiken

Foto: Rickard Hansson
Robert Kristiansson äger en spelbutik i Ängelholm och hade tänkt satsa på andra produkter - men fastnade för travet. Foto: Rickard Hansson

Robert Kristiansson, 29, gick emot strömmen och köpte en spelbutik 2013. I fjol vann han pris för bästa medlemsbutik på ATG:s ombudsgala.
– Tanken var att satsa på Svenska Spel-produkter men bara efter några ­månader så hamnade fokuset på travet och ATG. Jag fastnade för travet helt enkelt, berättar han.

Publicerad:

Butiken är belägen på Storgatan i Ängelholm och det är ruljans i butiken – som sig bör en fredag – när jag tittar in och frågat nyfiket om rörelsen. Spelarna förflyttas i allt större utsträckning till digitala plattformar, men runt om i landet finns nästan 2 000 ATG-ombud. Tipsboden i Ängelholm är ett av dem.
– Egentligen har jag ingen trav­bakgrund. Jag har sommarjobbat i butiken när jag var yngre och pappa har jobbat här i många år. För fyra år sedan köpte jag butiken i tron om att satsa på sportspel genom Svenska Spel men det blev snabbt fokus på travet, säger Robert Kristiansson.
Hur tänkte du när du köpte en fysisk spelbutik 2013?
– Ja, det var många som sa: ”för fasen pojk” och visst hade man respekt för det, men jag vill testa.
Och köpet har varit lyckosamt hittills.
– Det går runt, man blir absolut inte rik, men rörelsen håller sig levande och det är väldigt roligt. Men det innebär mycket jobb också, det är inte åtta till fem, precis.
Vad fastnade du för med travet?
– Att det finns så mycket information. Vill man grotta ner sig ordentligt så kan man göra det hur mycket som helst. Men även djuret och krafterna. Det är jäkligt fräckt att vara på plats på trav. Travet är helt enkelt ett fantastiskt spelobjekt, mixen mellan allt, högt spänningsmoment och allt det.
På bara några år har Robert gått från novis till väldigt engagerad och duktig på att locka kunder. I februari fick han ta emot pris för årets medlemsbutik 2016.
– Det innebär att kunderna i butiken blir ATG-medlemmar och jag har värvat några tusen. Över tio procent av Ängelholms befolkning har jag värvat, det är lite roligt.
Hur blev det så?
– Direkt när jag tog över butiken så fick jag bra kontakt med en ATG-säljare som triggade igång mig till allt möjligt, bland annat det här. Sedan får vi 50 kronor till butiken per medlem som vi värvar så det blir några kronor också, men framför allt är det kul att värva nya kunder som aldrig spelat på hästar tidigare och en hel del av dem fortsätter i någon form, till exempel via andelsspel.
Andelsspel är ett signum för ombud, så även hos Tipsboden.
– Nu har vi ungefär tio andelsspel till V75 varje vecka. Jag tar ut några, pappa tar ut några och så har vi stamkunder som brukar gästtippa.

Framför allt är det kul att värva nya kunder som aldrig spelat på hästar

Direkt när ATG släppte möjligheten för ombuden att spela på sajten ATG Tillsammans hoppade Tipsboden på tåget.
– Ja, det var ett givet beslut. Man måste vara med där det händer. Sen har vi inte lyckats lika bra där som de allra största ombuden. Vi är i ett tidigt stadium men hoppas kunna öka där också. Nu har vi en handfull system där på V75 varav ett också finns i butik.
Vad tycker du om den nyheten?
– Skitbra, det är grymt. I början trodde jag kanske att det kunde ta kål på butikerna men så verkar det inte vara. Jag var rädd att förlora folk i butiken till nätet men i stället köper kunder andelar såväl i butiksmiljö som på nätet och det är grymt bra att kunna ha hela landet som försäljningsställe, det kan man inte klaga på.
Hur upplever du kontakten mellan ATG och er ombud?
– Väldigt bra, bättre än vad Svenska Spel är. Jag märker en skillnad nu jämfört med när jag tog över butiken åt det positiva hållet. ATG jobbar aktivt med oss ombud. Sedan kan man alltid önska mer, men det finns i alla fall en strategi, en plan. 
Vad önskar du mer? Vad kan ATG bli bättre på?
– Kanske att det riktas lite mycket reklam åt turspelare med fokus på Harry Boy och så. Många kunder som kommer in och inte har koll på travet tror nästan att det är ett lotto. Det borde framgå tydligare att man kan köpa kunskapsbaserade andelsspel hos ombuden.
Konkurrensen hos alla möjliga spelbolag på alla möjliga sporter och objekt, hur upplever du den?
– Lite skrämmande med all reklam man ser på tv. Internetcasinon och allt sådant. Det känns inte som att alla aktörer är lika seriösa som ATG och det som travsportens spelbolag byggt upp. Sen kanske det ökar kunder för ATG också, men risken är väl att det är någon som spelar på allt och spelar för mycket. ­Uppenbarligen finns det en marknad för alla dessa spelbolag och givetvis påverkar det oss ombud i någon mån, säger Robert.

Lägger man ned tid och kraft så tror jag det går att öka spel i butiksmiljö

Roberts butik sticker inte ut från normen, det är företrädesvis äldre män som syns till där.
– Merparten är äldre, absolut. Framför allt när det gäller ATG-spel, men jag tror att jag föryngrat det lite. Ofta är det ju så att den yngre generationen spelar mer på sportspel, så det gäller att locka över dem till ATG, säger han och fortsätter:
– Man måste ha ett engagemang och en vilja, man får inte vara rädd för nya saker. Bakom disken är man ju en säljare. Lägger man ned tid och kraft så tror jag det går att öka spel i butiksmiljö.
Hur gör man butiker mer attraktiva som spelplats?
– Svår fråga. Att det händer något på tv-apparaterna hela tiden, typ söndagsförmiddagar och så. I väntan på nya lopp. Det finns en del kunder som stannar ett tag och lirar i butiken men det har minskat.
Varför?
– Starttiden för V75. Den är jag en motståndare till. När det började 14.30 var det mer folk i butiken under omgången. Nu stänger jag i samband med att V75 startar. Det är färre folk i omlopp på stan vid den tidpunkten och så.
Du har värvat många nya medlemmar och är aktiv på sociala medier ­inför V75-omgångar – men hur har ­liret gått?
– De första åren gick det strålande. I fjol var ett tungt år, men nu satte vi en V86:a på 400 000 kronor i mars, jag ­hoppas att det var vändningen. Ibland kan man känna ”fan också, den där jäkla nosen” för man vet hur mycket en vinst gör för omsättningen och flödet i ­butiken. Det är ett väldigt socialt jobb och det bygger ju på att det dyker upp kunder, konstaterar Robert Kristiansson.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.