Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Larssons femåring glänste i årsdebuten: "Otroligt bra"

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Milliondollarrhyme och Fredrik B Larsson. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Fredrik B Larsson visste inte riktigt var hans nya stjärna stod inför årsdebuten.
Nu vet han och alla andra. Femåringen dansade undan på tolv blankt.

Publicerad:

Efter ett tävlingsuppehåll sedan 24 november och en lugn start satt Fredrik B Larsson och Milliondollarrhyme (e. Ready Cash) i tredje utvändigt när Solvallas tävlingskväll skulle avslutas. Där satt duon kvar fram till den sista bortre långsidan. Då drog kusken i högertömmen och fick ett svar som lovade gott. Redan in i svängen hade hästen tagit sig fram utvändigt om ledande Eldorado B. och kopplat grepp på denne. Sedan dansade valacken undan på nya rekordet 1.12,0a/2140 meter.

– Jag är helnöjd. Han kändes väldigt fin, sedan fick han gå ut i tredjespår och då la han bara iväg. Det kändes bara som att han joggade, jag körde ingenting på baksidan. Det var en otroligt bra årsdebut, sade Fredrik B Larsson i vinnarcirkeln.

Det tidigare rekordet sattes i starten innan. Då vann Milliondollarrhyme finalen i bronsdivisionen på 1.12,1 full väg. Att han skulle slå den tiden redan i comebacken var långt ifrån givet.

– Han har tränat på fint i vinter med styrketräning och han var inte vässad till det här. Jag var orolig för att det skulle fattas tempo, men jag hade fel. Ju närmare start man kommer så börjar man fundera mer på om man har tränat rätt eller fel.

"Extremt snabbfotad"

Resultatet, tiden och framför allt intrycket skvallrade om att mycket lät ha blivit rätt. Å andra sidan var prestationen i sig inget som överraskade när det handlar om Milliondollarrhyme.

– Han är extremt snabbfotad. Jag har aldrig kört en häst med sådan snabbhet. Han kan springa i höga farten och det går så lätt.
– Jag känner väl var jag tror att han kommer att hamna innan det är färdigt, men hur lång tid det tar innan han når toppen vet jag inte.

Gårdagens seger var den sjunde på 20 försök och tack vare gårdagens 60 000 har hästen nu sprungit in 991 000 kronor.

När Travronden når tränaren själv dagen efter är tongångarna fortsätt positiva. Särskilt över hur hästen uppförde sig.

– Han var fin i värmningen, lugn och fin. Det var det viktigaste, att han håller sig lugn. Vi har jobbat mycket med det i vinter. Förra året hade vi en hel del värmningar som var alldeles för hetsiga. Nu var han lika lugn i loppet också, vilket var skönt. Det är viktigt att inte lägga bort massa krafter om man ska upp i klasserna. Det har man inte råd med då.

Hur ser det ut framöver?
– Det blir Umeå, Berth Johanssons. Sedan har jag inte tänkt längre än så. Vi får se. Det finns många fina lopp för honom i år. 

Stor kväll för Lugauer

Fina intryck fanns det fler av. På Solvalla bjöd Conrad Lugauers fyraåring Gambit Brodde (e. Infinitif) på uppvisning. Lugauer lämnade andra utvändigt på den sista bortre långsidan och i slutsvängen satt Gambit Brodde i ledningen. Strax innan hade Stefan Melanders favorit Kid You Not galopperat i ledningen.
På upploppet hade Lugauer skaffat sig ett par längder till övriga och segern blev överlägsen på 1.14,8/2140 meter.

– Han har alltid varit en lätt fin häst som visat bra farter. I fjol hade han en lös benbit och när han skulle opereras upptäcktes att han hade en vriden testikel. Sättet som han vann på i dag var riktigt bra, sade Conrad Lugauer i vinnarcirkeln.

Jägersrotränaren hade all anledning att vara nöjd. Dessförinnan hade han tagit två segrar och när kvällen summerades åkte han hem med tre segrar på fyra Solvallastarter.

– Att göra det här på huvudbanan är stort för mig så klart. Det kommer jag att minnas ett tag i alla fall – en bra kväll.

Spännande sto

På Åby visade Jägersrokollegan Joakim Lövgren upp ett spännande nyförvärv i österrikiska Nanny Mcphee (e. Prodigious). I sin andra start för sin nye tränare tog det femåriga stoet andra raka segern. Från ledningen kunde hon kontrollera hem loppet på 1.15,3a/2140 meter.

– Hon är som en liten prinsessa. Jättesnäll och trevlig, klassig också. Det kan vara någonting extra, sade Lövgren i vinnarcirkeln. 

Nanny Mcphee belönades med 70 000 kronor och hon har därmed sprungit in 223 235 kronor på 22 starter.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS