Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lekande lätt för Power

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Power och kretsen kring hästen efter segern. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Under tisdagskvällen avgjordes uttagningsloppen till Svenskt Travkriterium – så kördes loppen.

Publicerad:

Svenskt Travkriterium försök 1:
Robert Berghs Power (e. Googoo Gaagaa) fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Denna kväll kom hästens tredje raka seger. Bergh körde Googoo Gaagaa-sonen till tät efter 550 meter och sedan var det spel mot ett mål. Power öppnade första varvet efter 1.15,3 och ökade sedan successivt under resterande delen av loppet. Power lämnade sina konkurrenter över upploppet och kom i mål på 1.14,0a/2640 meter närmast före Timo Nurmos Brother Bill.
– Det är jättekul givetvis. Det är väldigt skönt att börja dagen bra. Jag har fått chansen att få köpa rätt så fina hästar i år och det är kul att det gått så bra. Det är mycket som behöver klaffa och det är skönt att vi vann. Han har haft talang länge, men sedan ska det göras på banan. Det är på banan det avgörs. Intrycket idag var perfekt, sade Robert Bergh.

Vidare till final:
Power – Robert Bergh
Brother Bill – Timo Nurmos

Svenskt Travkriterium försök 2:
Adrian Kolgjinis Ubiquarian Face (e. Joke Face) stod endast noterad för en seger på 16 starter, men är härdad i tuffa sällskap och insatsen denna kväll var övertygande. Adrian Kolgjini satt tidigt i ledningen med sin häst och efter att ha öppnat första varvet efter 1.14,0 vann hingsten med flera längder till slut. Admir Zukanovics Usain Töll fick luckan över upploppet och avslutade piggt till den andra finalplatsen. Segertiden för Ubiquarian Face skrevs till 1.13,3a/2640 meter.
– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är helt sjukt att han bara vunnit ett lopp tidigare. Han har träffat formen perfekt. Jag tror att det kanske är tre hästar som är ute idag som står pall för trycket han fick. Det var en enormt bra prestation. Från början var han en kvick liten häst, men sedan kom det franska ikapp honom. Vi har siktat på det här hela året med honom och det är kul att det lyckades, sade Adrian Kolgjini.

Vidare till final:
Ubiquarian Face – Adrian Kolgjini
Usain Töll – Admir Zukanovic

Svenskt Travkriterium försök 3:
Svante Båths Bythebook (e. Googoo Gaagaa) gjorde sin plikt som storfavorit i sitt uttagningslopp. Valacken satt i ledningen per omgående och kontrollerade sedan händelserna hela vägen. Hästen höll ett jämnt 1.14,5-tempo under större delen av loppet och när Erik Adielsson lättade på tömmarna över upploppet stack hästen undan till en säker seger på 1.14,2a/2640 meter.
– Jag är jättenöjd med honom. Jag satt och packade fältet 300-400 meter kvar och jag tror därför att han sov lite den sista biten. Han rör sig otroligt smidigt. Det känns som att man kör en bil som drar 0,1 liter milen, sade Erik Adielsson.

Det här var Bythebooks åttonde seger i den 13:e starten. Han har nu sprungit in 2.485.300 kronor. Andraplatsen bakom Bythebook gick till Joakim Lövgrens Staro Nashville.
– Han är kvick ut och trivs bra både i ledningen och bakifrån. Han är otroligt behaglig att ha att göra med, sade Erik Adielsson. 

Vidare till final:
Bythebook – Svante Båth
Staro Nashville – Joakim Lövgren

Svenskt Travkriterium försök 4:
Dubbelmiljonären Global Adventure tröttnade från ledningen. En position han nådde två varv från mål efter att ha fått en dryg inledning i fjärdespår genom första sväng. Dryga halvvarvet från mål kastade Ulf Ohlsson loss med Frode Hamre-tränade Marvellous Tooma (e. Dream Vacation) och hingsten avslutade starkast. Segern blev till sist säker på 1.13,8a/2640 meter och det här var hästens fjärde seger i karriären. Där bakom inkom Jörgen Westholms Exodus Brick som tvåa efter en övertygande avslutning.
– Jag var inne och kollade lite på hästen och har sett att han avslutat väldigt bra. Vi inledde invändigt och hade lite flyt när vi kom ut 1300 meter från mål. Vi hade ett svårt utgångsläge och det var tufft emot. Men vi körde spårsnålt och han var i bra författning för dagen. Han kom i mål med bomullen kvar och det kändes som att det inte var helt tomt i mål, sade Ulf Ohlsson.

Vidare till final:
Marvellous Tooma – Frode Hamre
Exodus Brick – Jörgen Westholm

Svenskt Travkriterium försök 5:
Adrian Kolgjinis Upset Face (e. Joke Face) tappade en hel del meter på galopp i starten, men reparerade det hela på bästa vis. 1800 meter kvar från mål gick hästen med i tredjespår och 400 meter senare landade Upset Face i dödens. Det tuffa loppet till trots hade Upset Face styrkan att plocka ned ledande Djokovic den sista biten och Mattias Djuses häst fick nöja sig med andrapriset. Joke Face-sonen noterades för sin sjunde seger i karriärens tionde start när han kom i mål på 1.14,2a/2640 meter.
– Det finns bara ord med stora bokstäver. Det är helt enormt och det ska inte gå. Inte bara att han får gå fram i dödens, utan att han kan plocka så många längder också. Jag blir lite matt när jag vet vilken kapacitet han har. Det är som att han har en helt annan kapacitet. Han gör bara allting rätt och han har någonting alldeles, alldeles extra. Han fick en bamsekram av mig efteråt, sade Adrian Kolgjini.

Vidare till final:
Upset Face – Adrian Kolgjini
Djokovic – Mattias Djuse

Svenskt Travkriterium försök 6:
Kullettan Aetos Kronos (e. Bold Eagle) fortsätter att leverera. Efter knappa halvvarvet körde Örjan Kihlström sig till tät med Jerry Riordans häst och väl i den postionen höll man tempot uppe första varvet. Kilometern passerades efter 1.10,9 och kort senare landade Fredrik Wallins Criterion först utvändigt om ledaren. Efter det fick Aetos Kronos dämpa tempot – 2000 meter gick efter 1.14,9. Över upploppet gick Aetos Kronos undan säkert på 1.13,9a/2640 meter och vann närmast före Criterion.
– Han har det väldigt lätt för sig. Hästen är väldigt snabb och stark. Han blev lite pigg första varvet och det var det som var kruxet. Sedan coolade han ned sig vilket var positivt. Han gick undan enkelt till slut och jag tycker att han ska vara en av favoriterna i finalen, sade Örjan Kihlström.

Vidare till final:
Aetos Kronos – Jerry Riordan
Criterion – Fredrik Wallin

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS