Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Liljendahl: "ATG sköts bedrövligt dåligt"

Foto: MARIA HOLMÉN
Foto: MARIA HOLMÉN

En som inte alls är nöjd med ATG för dagen, är Reijo Liljendahl.
– Nu får det vara nog. Vi aktiva kan inte acceptera att ATG:s problem äventyrar hästarnas välbefinnande gång på gång, säger proffstränaren.

Publicerad:

Reijo Liljendahl är en av de tränare som startar mest på svenska travbanor. ATG:s beslut om senarelagda tävlingar, ger konsekvenser.
– Vad de ledande personerna på ATG inte förstår, är att vi har att göra med idrottsmän. Beskedet om 30 minuters senareläggning, som kom vid 16-tiden i lördags, riskerar djurskyddet. Ingen kan säga någonting annat, säger Liljendahl och fortsätter.
– Inför varje tävlingsdag gör jag ett värmningsschema, för att förbereda mina hästar optimalt. När vi får besked så kort inpå start, finns det ingenting att göra. Liknande hände i Sundsvall för två år sedan, det glömmer jag aldrig.
Då startade Reijo Liljendahl Ready For More. En häst som aldrig kom tillbaka efter den handlingsplan som ATG har vid sådana här händelser.
– Om ATG har ett regelverk som de följer och som de tycker fungerar, så borde de se sig om. De måste få någon slags verklighetsuppfattning. De förstår inte att hästar är gjorda av kött och blod. Ready For More skadades allvarligt för att vi inte kunde förbereda optimalt till följd av ATG:s bekymmer. Jag har inte hört ett ord om någon ursäkt till oss aktiva, eller för den delen hästarna. Det är bara spelarna som prioriteras. Så ska det inte få vara, säger Liljendahl och fortsätter.
– Att inte få definitivt besked om starttid, är som att komma till Arlanda och få reda på att flygplanet kan gå om två timmar, eller om två dagar. Det går varken att göra det ena, eller det andra.

"Någon gång måste man sätta ner foten"
Reijo Liljendahl kräver nu bättring.
– ATG sköts bedrövligt dåligt, man är överhuvudtaget inte lyhörda. Man fokuserar bara på omsättningsökning, men tänker inte på att sköta om den produkt de har. Att tekniska bekymmer förekommer så mycket som det gör, måste de ta ansvar för. Det är dumstrut på, katastrofalt dåligt. Vi startar våra hästar i ur och skur, skötare och tränare har accepterat 16.20, trots stora kostnadsökningar i form av energi och obekväm arbetstid, så får man detta tillbaka. Vi accepterade att ATG satsade stort, men för vår del har det inneburit försämringar i form av både det ena och det andra. Någon gång måste man sätta ner foten och det är dags, säger Liljendahl och fortsätter.
– Har man ett bolag som är misskött så sätter man sin plats till förfogande. Det borde ske i det här fallet också. Man är så snett ute för dagen, att det är svårt att göra någonting åt. Så som det är nu är det vi aktiva som får ta smällen för ATG:s problem. Det finns väl ingen annan bransch där en annan part får ta emot smällen för någons problem?
Det märks tydligt att ämnet rör upp starka känslor.
– Jag tycker det här är jättejobbigt. Vi behöver varandra, det är inget snack om saken, men då måste man få säga ifrån när någonting inte fungerar. Man är inte ett dugg intresserad av att förstå sig på den produkt man livnär sig på. Det är dags för ATG att komma ut i verkligheten.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.