Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Linder nysatsar som proffs

Foto: Fredric Gustafsson/ALN
Fredrik Linder plockade ut proffslicensen igen i onsdags och väljer att åter satsa på travkarriären tillsammans med Magdalena Eriksson (med dottern Livéa i famnen) som har Latest News på sin träningslista. Foto: Fredric Gustafsson/ALN

2008 lade Fredrik Linder ned sin karriär som proffstränare efter att ha ­drabbats av diskbråck. 1 november plockade han ut licensen igen och har startat upp sin verksamhet med sambon Magdalena Eriksson utanför ­Avesta.
– Det går inte att beskriva glädjen. Jag bara njuter av att få sitta och köra häst igen och det ska bli väldigt inspirerande att dra igång, säger Fredrik Linder.

Publicerad:

1997 körde han Demon Sid i Elit­loppet och 1999 vann han Sweden Cup med samma häst. Fredrik Linder gick mot en lysande framtid, men efter en olycka 2007 där han fick en häst över sig och drabbades av diskbråck valde han att lägga ned travkarriären. Fram till nu. 

Linder plockade nämligen ut sin proffslicens igen 1 november och har hyrt in sig på Hans G Erikssons gård utanför Avesta där paret i nuläget har fem hästar i träning.
– Det har varit lite på gång ett tag och jag känner en väldig inspiration nu. Jag har suttit här och kört de första hästarna under veckan och det går inte att beskriva glädjen. Jag bara njuter, säger Fredrik Linder.

Du valde att sluta helt med travet efter olyckan 2007, hur var det?
– Nacken ballade ur helt enkelt. Jag fick en häst över mig och fick diskbråck. Det blev aldrig riktigt bra och därför valde jag att sluta helt 2008. Därefter försökte jag komma tillbaka igen via ett samarbete med Fredrik B Larsson, men problemet var att vi fick kvarka på gården bara efter någon månad. Vi tappade mycket hästar och det hela rann ut i sanden.

– Sedan började jag som bagare i stället, men har hela tiden haft ett sug att komma tillbaka. Jag besökte Jörgen Westholms gård och fick testa att köra några hästar som inte riktigt fungerade. Ett par dagar senare ringde Jörgen igen och frågade om jag inte kunde tänka mig att komma tillbaka och titta på några andra hästar som också varit lite halvknepiga. Det började som en kul grej, men det blev som vatten på kvarnen och fler tränare hörde av sig. Jag började med att stå över bagarjobbet på tisdagar, men sedan blev det bara fler och fler dagar i veckan. Då bestämde jag mig för att börja med travet igen. 

Exakt vad har du hjälpt tränarna med?
– Jag har varit runt och tittat på hästar och intresserar mig för kiropraktik och balansering av hästar. Med tiden lär man sig och får uppfattning om olika typer av skador och när man kan lösa ett sådant problem växer tron på sig själv och självförtroendet att man ska kunna lyckas som tränare. Jag har lärt mig väldigt mycket hos de tränare jag varit runt hos och tagit del av deras träningsfilosofier.
– Sedan träffade jag Magda hos Stefan Melander och det är en bidragande orsak till att vi väljer att dra igång det här. Redan dag ett såg jag att hon verkligen brann för hästarna och det är något som jag alltid sett upp till. Det var främst hennes glöd jag fastnade för. Hon har den där extra touchen som behövs och har ju varit med och jobbat med flera hästar som varit minst sagt halvhygg­liga.

Hur beskriver du gården?
– Det finns en kuperad sandbana på 800 meter och sedan en rakbana med lite lut som också är på 800 meter. Sedan har vi en fick träningsbacke också som jag tror vi kommer ha stor nytta av framöver.

Hur många hästar finns det plats för?
– Det är totalt 32 boxar, men finns utrymme att bygga ut om det skulle vara så. Vi hyr in oss hos Hans G Eriksson och han har 15 hästar för tillfället. Jag har fyra hästar på min lista och Magda har Latest News på sin. Tre av hästarna som jag har kommer från Westholm som hjälpt mig mycket och som är väldigt mån av att det ska bli något bra av det här. Det är två fina tvååringar efter And­over Andover och Scarlet Knight samt en nordsvensk.

Vad är målsättningen?
– Magda är lite låst i och med att hon är mammaledig fram till maj ungefär. Fram till dess hoppas jag att vi kan komma upp i 8–10 hästar, men vi har ingen panik överhuvudtaget utan kommer smyga igång. Förra gången jag var tränare tycker jag att det gick som allra bäst när jag hade mellan 20 och 30 hästar. Har man fler krävs nästan en försteman i stallet. Samtidigt går jag in i ett annat läge nu där jag är mer avslappnad och jag tror att jag kommer ha ett helt annat lugn den här gången.

Fredrik Linder slog igenom tidigt och 1997 fick han chansen bakom pappa Björn Linders Demon Sid i Elitloppet på Solvalla. Samma häst vann han sedan Sweden Cup med två år senare. En drömtillvaro kan tyckas, men Fredrik Linder menar att det också kan ha motsatt effekt att få sådana chanser så pass tidigt.
– Jag fick chansen bakom väldigt fina hästar och det var pappas förtjänst. Samtidigt var de här framgångarna jag fick tidigt inte enbart positiva, utan nästan tvärtom. I alla fall för mig. Jag hade det väldigt jobbigt med prestationsångest och när man sedan stod på egna ben märkte jag tidigt att det inte alls var så enkelt. Jag hade jobbigt med mig själv och tog åt mig och ältade väldigt mycket saker när det inte gick som det skulle. Nu tycker jag att jag hittat ett helt annat tänk. Jag jobbade med en kille som hjälpte mig i sluttampen när jag var tränare förra gången som med små medel fick mig att tänka annorlunda, men sen så kom ju nackskadan på det... Jag bara njuter av att få sitta och köra häst igen och det ska bli väldigt inspirerande att dra igång.

Tillsammans med sambon Magdalena Eriksson har Fredrik Linder en dotter på nio månader. Precis som Fredrik är hon spänd av förväntan över vad som komma skall.
– Superspännande. Det finns mycket mark att jobba med på gården och många fina möjligheter att jobba med hästarna.

Hur är det att dra igång verksamheten med sin sambo?
– Det är så klart läskigt att stå på egna ben och hade det inte varit för Fredde så hade jag nog inte gjort det. Han vet precis vad som krävs då han gjort resan förut och dessutom gjort det bra. Han har verkligen känslan för det och är alltid stöttande.

Magdalena Eriksson har en gedigen bakgrund inom travsporten och har bland annat jobbat hos Jimmy Takter, Lutfi Koljgini och Stefan Melander. Två gånger har hon tagit hem V75-ligan som hästskötare.
– Jag har haft turen att vara hos tränare som haft rekordår under den perioden. ”Ludde” vann både långa och korta E3 samt Hugo Åbergs när jag var där och hos Jimmy hade vi också ett rekordår med flera stora segrar. Hos Stefan fick jag jättemycket fina chanser och utvecklades mycket. Det är svårt att välja ut något som betyder allra mest när man fått ta hand om så pass fina hästar både i Sverige och utomlands.

På träningslistan just nu har Magdalena Eriksson nioårige Latest News som verkar betyda något alldeles extra.
– Det gör han och jag har Stefan att tacka för mycket som låtit mig få ta hand om honom. Båda har betytt väldigt mycket för min karriär och jag hade aldrig varit så långt fram i montén som jag var om det inte vore för Stefan Melander och Latest News, säger Magdalena Eriksson.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS