Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Lionel är som om han vore fyra år"

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

I coronatider har norsk travsport det tufft.
Myndigheterna har förbjudit idrottsevenemang, något som gjort att inte ett enda travlopp körts i grannlandet på tre veckor.
Nu styr norrmännen kursen till Sverige - och i gulddivisionen gör Lionel comeback efter längre uppehåll.

Publicerad:

Göran Antonsen har drygt 20 hästar i träning. När norsk travsport ligger nere till följd av covid-19-viruset, tär det på verksamheten. Göran Antonsen är själv väldigt engagerad och är precis som många andra påverkad av situationen.

– Jag följer med väldigt mycket eftersom jag är politiskt intresserad och är egen företagare. Det går inte komma ifrån att det är en väldigt tuff tid just nu, men samtidigt ska jag väl säga att jag klarat mig förhållandevis bra. Det blir press från hästägare, vilket inte är konstigt i och med att de inte har någon möjlighet att få in några prispengar i Norge, men jag hoppas att det ordnar upp sig. Jag är optimist och hoppas och tror att Norge snart ska vara igång igen, säger Göran Antonsen.

Har du några indikationer på det?

– Inte mer än att jag vet att det pågår möten i ämnet, men sedan finns det ju små signaler som tyder på att något skulle kunna vara på gång. Jag vet att de öppnat någon ridskola och någon djurpark också... Och väljer myndigheten att tillåta det, borde väl travet ligga rätt bra till för att kunna börja köra igen, kan man tycka.

"Väldigt tacksamma gentemot Sverige"

Men fram till att Norges travsport kommer igång igen, är det många som åker till Sverige för att tävla. Göran Antonsen är inget undantag.

– Vi måste vara väldigt tacksamma gentemot Sverige, att man faktiskt kör travlopp. För mig som bara bor ett par kilometer från gränsen är det ju inga avstånd direkt för att ta mig till Sverige.

Men det var det där att ta sig över gränsen också?

– Jo, precis. Jag vet ju att norska travförbundet gått ut och sagt att det är 14 dagars karantän som gäller om man åker till Sverige för att starta, men när jag pratat med polisen och tullverket menar de på att det inte är så svart eller vitt. Jag kommer ta med mig dokumentation som visar på att jag ska arbeta i Sverige och hoppas att det innebär att jag slipper karantänen. 

Du har ingen tanke på att starta en filial eller liknande i Sverige, beroende på hur framtiden ser ut för norsk travsport?

– Nja, nej. Så som min situation ser ut med fru, son och ytterligare ett barn som väntas komma om fyra veckor, så är det inget alternativ. Hade jag befunnit mig i ett annat stadium i livet, då hade det varit ett troligt scenario, men nu hoppas jag det ska fungera att åka fram och tillbaka.

"Han älskar att tävla"

Det är Lionel som startar på lördag, i L-C Peterson Broddas Minne. Han återkommer efter 2,5 månaders tävlingsuppehåll.

– Han fick ta semester efter segern i januari. Familjen åkte till Kenya och han fick liten veterinärkoll och lugn och ro i samband med det. Nu känns han jättefin, det är som om han vore fyra år. Han har nog åtminstone en säsong till i sig bland eliten, det finns ingenting som tyder på någonting annat i alla fall.

Hur blir det med avelsverksamheten nu, i och med världsläget?

– Till att börja med kan jag säga att jag bara för några timmar sedan (läs måndag reds anm.) fick reda på att Lionel fick sitt andra föl, så det var jätteroligt! Men i år är det desto mer osäkert kring betäckningar. Det har funnits en del intresse, men nu märker man att de flesta håller i sina pengar. Så det finns väl en del som tyder på att han får tävla på i år, men det är någonting som jag tror är klart positivt för hans prestationer på banan. I fjol märkte man tydligt att han tappade formen när han alternerade mellan att betäcka och tävla. Så jag hoppas han ska kunna hävda sig bra.

Vad har du för förhoppningar på Lionel den här gången?

– Jag brukar ju säga det att allt Lionel gör numera är en bonus. Han har gett mig så otroligt mycket. Det ska bli kul att åka ut och tävla med honom igen. Och beroende på hur situationen ser ut här framöver är det väl troligt att det blir en hel del besök i Sverige för Lionel. Han älskar att tävla, precis som jag, säger Göran Antonsen.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS