Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

LISTA: Tre största svenskhoppen i Paris

Foto: MARIA HOLMÉN
Propulsion nere i Paris. Foto: MARIA HOLMÉN

Ingen svensktränad häst kunde rubba Bold Eagle i Prix d'Amerique i år. I vinter kommer ännu fler, och ännu bättre, svenska utmanare för att försöka rubba den franske travkejsaren. Travrondens Stig Lindmark har plockat ut de tre bästa.

Publicerad:


Propulsion

h 6 år e Muscle Hill-Danae.  

Tränare Daniel Redén.
Kusk: Örjan Kihlström.
Starter: 48 22-9-5. 
Prissumma: 11.107.195 kr.
Rek: 1.08,1.

Kommentar: Han var fyra senast i Prix d'Amerique efter att ha råkat ut för ett par mindre ojusta knuffar i sista kurvan. Hästen blev ännu bättre i somras och vann miljonloppen Hugo Åbergs samt Norrbottens Stora Pris. Dessutom blev han tvåa i Elitloppet bakom Timoko. Under hösten har sexåringen fått vara fri från skador och sjukdomar. Tränaren låter väldigt nöjd med sina stjärna inför vinterdebuten som troligen sker i Prix du Bourbonnais på Vincennes den 10 december. Lång distans, 2700 meter, är inga som helst problem för den urstarke amerikanen. I sulkyn Örjan Kihlström som skaffat sig den respekt som krävs bland franska konkurrenter som krävs för att lyckas på den svarta kolstybben.     

 

Readly Express

h 5 år e Ready Cash-Caddie Dream.

Tränare: Timo Nurmos.
Kusk: Jorma Kontio.
Starter: 22 19-3-0.
Prissumma: 9.857.660 kr.
Rek: 1.09,9.

Kommentar: En unik häst som bara förlorat tre gånger (andraplatser) på 22 starter. Han har dominerat totalt och joggat hem samtliga årgångslopp som Kriteriet och Derbyt. I höstas gjorde han första starten utomlands när han reste till Paris och plockade hem Europaderbyt på Vincennes. Visserligen gick loppet på den lilla banan men han klarade av det regntunga underlaget samt den långa resan. En nog så viktig detalj för att lyckas internationellt. Tränaren Timo Nurmos är också unik. Han tänker på alla detaljer och han vet hur man sätter en häst i bästa form. Timo har även erfarenhet av Vincennes och vet vad som krävs. Han är övertygad om Readly Express kommer att trivas utmärkt på den krävande Vincennes-banan. Ett litet frågetecken för kusken Jorma Kontio, som bara kört 25 lopp på Vincennes de senaste tio åren.      

 

Twister Bi

h 5 år e Varenne-Lorainne Bi.

Tränare: Jerry Riordan.
Kusk: Christoffer Eriksson/Alexandre Abrivard.
Starter: 50 21-7-4.
Prissumma: 11.149.433 kr
Rek: 1.08,4.

Kommentar: Ingen svensktränad häst har tjänat mer pengar i år - 9.645.458 kronor. Den största delen, 4,8 miljoner kronor, fick han vid seger i International Trot på Yonkers i oktober. Femåringen imponerade enormt när han vann på nytt världsrekord, 1.10,7/2011a. Kapacitet och talang finns i massor men han var lite väl energisk i början och galopperade en del. Efter ett starkt tränarjobb av Jerry Riordan har hästen använt sina resurser på rätt sätt och levererat grymma insatser. Förutom VM-segern var han enorm i Jubileumspokalen när han travade utvändigt om Readly Express och bjöd honom fajt ända in på mållinjen. Lång distans och Vincennes stora bana låter inte som perfekta ingredienser men Twister Bi verkar gilla det mesta. Christoffer Eriksson utvecklas ständigt och gillar hetluften.

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS