Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Locket på” hos ST

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Linda Höijer väljer att inte kommentera Nicklas Westerholm-fallet. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Svensk Travsport väljer att inte göra några som helst kommentarer i nuläget när det gäller Nicklas Westerholm-fallet i går i Eskilstuna.

Publicerad:

Det är helt enkelt ”locket på”.
– Vi kommenterar aldrig pågående utredningar, säger Linda Höijer, avdelningschef på avdelningen Hästvälfärd på ST.

Även från Sundbyholmstravet är det tunnsått med kommentarer.
– Det är ST som tar över den här utredningen. Det enda jag kan säga är att det blev ett olyckligt efterspel på grund av flera olika omständigheter, säger Sundbyholmstravets sportchef Michael Wallin.

Vad kan då Nicklas Westerholm räkna med för eventuellt straff? Jo, en fingervisning ges i ST:s antidopningsreglemente. I paragraf 7d står det bland annat att läsa: ”När provtagning är beslutad ska hästen omedelbart ställas till förfogande för provtagning samt vid den ytterligare undersökning som kan föranledas därav”.

Avsiktligt brott mot 7d ger höga straff, men i det här fallet lär ST gå på oaktsamhet. Normalpåföljden för en tränare är då enligt paragraf 11e ett bötesbelopp på mellan 10.000-1.000.000 kronor. Vidare kan kör/ridförbud, anmälningsförbud och/eller totalt eller partiellt tillträdesförbud i högst tolv månader ådömas särskilt eller i förening med annan påföljd, men  det normala är att det stannar vid böter. Enligt samma paragraf ska utgångspunkten för böterna vara två procent av vad tränarens stall i genomsnitt kört in per år under de senaste 36 månaderna före brottet, plus tio procent av förstapriset i aktuellt lopp. Det här skulle i Nicklas Westerholms fall i sådana fall innebära ett bötesbelopp på cirka 60.000 kronor. Samtidigt står det även att särskilda skäl kan innebära att böterna justeras uppåt eller nedåt.

 

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS