Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Makethemark till Holland?

Foto: Maria Holmén/TR Bild
Foto: Maria Holmén/TR Bild

Året lider mot sitt slut, men än är inte Makethemarks säsong över. Petri Salmelas stjärna ska göra en – eller högst två starter till och Bodentränaren väljer nu mellan två lopp. Ett hemma i Sverige och ett nere på kontinenten.

Publicerad:

Efter segern i Jubileumspokalen gjorde Makethemark två starter i september månad. Femåringen var tvåa i såväl Silverörnen som gulddivisionens final på Solvalla och efter det senare loppet har hästen besiktats av veterinär vid två tillfällen. Nu senast på onsdagen.
– Man försöker vara så nogrann som man bara kan, säger tränaren Petri Salmela.
– Han var betydligt bättre nu än efter finalerna. Och det var ingen större fara då heller, vi behandlade en kota.

"Bestämmer schemat nästa vecka"

Salmela övervägde att ta Makethemark till vintervila, men efter att veterinären gjort tummen upp blir det fortsatt tävlande.
– Hästen har tränar riktigt fint. Han har fått ganska långsam träning två gånger i veckan, precis som normalt, och Anne som körde i går var riktigt nöjd med honom, säger Salmela och fortsätter:
– Nu är tanken att han ska få ta det lugnt resten av veckan och sedan gå ett helt vanligt träningspass nästa vecka. Efter det bestämmer jag schemat.

Vad lutar det åt?
– Det finns två alternativ: gulddivisionen i Eskilstuna den 10 november eller Prijs der Giganten i Holland samma helg. Det blir max två starter till i år, men går vi till Holland är det nästan säkert att vi gör bokslut för året efter det.

Anrika Prijs der Giganten körs över 2.100 meter i Wolvega med omkring 30.000 euro till vinnaren. Även på Sundbyholm handlar det om medeldistans och där uppgår förstapriset till 200.000 kronor.

"Man vill inte gå över gränsen"

I fjol avslutade Makethemark säsongen på Vincennes, men någon resa till Frankrike blir det alltså inte i vinter.
– Någon gång ska han dit igen, men inte i år. Det har varit en ganska krävande säsong där han har mött de bästa i nästan varje lopp. Han har skött sig så otroligt fint och nu ska han få en ordenlig vinterträningspaus, säger Petri Salmela och tillägger:
– Vad som sedan händer om ett år är en helt annan sak, men han är ju så grundärlig och gör sitt bästa jämt och man vill inte gå över gränsen. Man måste vara väldigt noga så att vi har samma fina häst på vårkanten. Ja, eventuellt ännu lite bättre.

Makethemark har i år startat tio gånger, tagit tre segrar och bara missat pallen vid ett tillfälle. Säsongen har inbringat närmare två miljoner kronor och nu har femåringen bara 63.550 kronor upp till femmiljonersgränsen.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS