Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Måldomaren: "Nu börjar det bli pinsamt"

Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN
Foto: MICKE GUSTAFSSON/ALN

Det är inte bara incidenten med Marciano som väcker frågetecken efter söndagens tävlingar på Romme.
I kallblodsloppet (V75-4) galopperade Bro Viking från åtminstone 50 kvar och över mållinjen, men hästen diskvalificerades inte och slutade oplacerad.
– Nästan värre än situationen med Marciano, säger P-O Grannas.

Publicerad:

När Travronden når Rommetravets måldomare P-O Grannas och berättar om ytterligare en incident från söndagen, blir han snudd på matt.
– Den här situationen har jag faktiskt ingen aning om, men det låter ju inte alls bra. Det börjar till och med bli pinsamt, säger Grannas.
Den här gången handlar det inte om några prispengar som delas ut, men däremot blev Bro Viking diskvalificerad i starten innan. Därmed hade han riskerat att gå kvallopp vid ytterligare en diskvalificering.
– Det här är nästan värre än situationen med Marciano, om jag får säga det själv. Att en galopp inte står notifierad, trots att en häst ägnar sig åt fel gångart, och det dessutom handlar om en galopp över mållinjen...
Jag vet inte riktigt vad mer jag ska säga.
En incident kan man se som en riktigt klantig förseelse, men två. Vad beror detta på?
– Jadu, bra fråga. Vi får dra ner ridån helt enkelt, och ta nya tag.
Ny personal bland bandomarna?
– Ja, nej. Jag vill inte uttala mig kring några personalfrågor, men vad jag kan säga är att vi kommer att arbeta för att motverka sådant här, och det gör vi internt.
Du själv är måldomare, och det är främst bandomarnas uppgift att se över galopper och diskvalifikationer. Hur stort ansvar har du i detta?
– Jag är den som står högst upp på trappan, om man så säger. Jag är den som har högsta ansvaret, men däremot är just galopper ingenting jag lägger så stor vikt vid i mitt jobb. Det kanske jag måste ändra på i fortsättningen, med tanke på vad som precis har skett. Risken då, är samtidigt att någonting annat kommer i kläm. Nej, det bästa vore givetvis om allting fungerade från start, och det får vi försöka lösa.
Hur mycket spelar eventuell tidspress in?
– När det kommer till denna V75-dagen, kan vi inte skylla på tidspress. Den är lika med noll skulle jag faktiskt till och med säga. Det är 23 minuter mellan loppen och klarmarkera resultatlistan kan vi egentligen vänta med tills dess vi går hem. Så nej, någon tidspress har vi inte för mer än att utnämna ettan, tvåan och trean i mål, avslutar Grannas.
Med andra ord: Två domarmisstag på en tävlingsdag där det omsattes mer än 80 miljoner på spel..

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS