Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Malmrot: "Har en utstrålning som inte är av denna värld"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Anders Malmrot var på plats på Vincennes och såg Prix d'Amérique. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Solvallas sportchef Anders Malmrot var på plats på Vincennes och imponerades av vinnande Belina Josselyn. Arbetet till att få ihop ett starkt startfält till Elitloppet är redan nu i full gång.

Publicerad:

Sista söndagen i maj avgörs Elitloppet på Solvalla. Med fyra månader kvar dit var banans sportchef Anders Malmrot på plats på Vincennes för att bevittna Prix d'Amérique.
– Det blev ett väldigt märkligt lopp. Känslan när starten gick var att det skulle bli omstart. De som kom ute i banan körde och de som var invändigt tog upp och det såg ut som att de trodde att starten skulle gå om. Därför blev det två klungor och ett märkligt lopp, säger Anders Malmrot och fortsätter:

– Sedan låser Bazires hästar loppet lite grann. Readly Express gör ett kanonlopp utvändigt, men hästarna bakom honom fick bättre resor.

Anders Malmrot imponerades mycket av segrarinnan Belina Josselyn och det är knappast en överraskning att han vill se stoet på Solvalla senare i år.
– Hon är fantastisk och har en utstrålning som inte är av denna värld. När hon får loppet som hon får idag när hon får sitta i rygg till in på upploppet då är hon snabb. Det var ingen överraskning att hon vann. Det hade aviserats en bra prestation här i loppena innan. Hon är verkligen en fantastisk häst.

Vad tycker du om förvandlingsnumret Looking Superb?
– Där förstår jag ingenting egentligen. Man har ju sett hästen hemma och där han bland annat varit tvåa i norska V75 någon gång och nu håller han på att vinna Prix d'Amérique... Han är ruskigt bra också och var hängandes i tredjespår en bit innan han kom ned i andra. Ändå lyckas han slå av Readly Express över upploppet och han är loppets stora överraskning givetvis. Vi får se vad som händer fram över. Är man med i den här typen av lopp och slår av en häst som Readly Express så är man givetvis intressant.

Även tredjeplacerade Readly Express imponerade på Anders Malmrot.
– Han var grym. Att gå i dödens i Prix d'Amérique hela vägen är inte enkelt. Jag trodde i sista sväng att han faktiskt skulle vinna. Björn Goop nämnde att hästen tog ett felsteg in på upploppet och jag vet inte om han behövde ta upp hästen något och förlorade loppet på det. Han tappade lite fart hur som helst. Han såg otroligt bra ut och jag tror inte att det är många hästar som skulle göra om det loppet han gjorde idag.

För Propulsion blev det en femteplats och kretsen kring både Readly Express och Propulsion är föga oväntat välkomna till Elitloppet, menar Malmrot.
– Ja, där vill man bara att de ska räcka upp fingret och meddela att de vill vara med. Propulsion var jättebra han också. Han såg jättefin ut hela dagen, men hans lopp är ju egentligen över efter tio meter när han missar starten fullständigt. Jag vet inte om Örjan också trodde att det var omstart. De körde 1.16-fart där framme en bit och då är ju loppet över för Propulsion som hamnade så pass långt bak. Avslutningen var femstjärnig. Det är bara att konstatera att Prix d'Amérique inte är Propulsions lopp. Jag hade verkligen unnat honom en framgång i det här loppet nu när han ser ut att vara i så bra form.

Efter start- och galoppfiaskot i Elitloppet i fjol meddelade kretsen kring Bold Eagle att de inte skulle komma tillbaka till Solvalla. Man har dock öppnat upp för att det trots allt kan bli tal om ett tredje raka försök i storloppet på Solvalla. För Bold Eagle blev det en sjätteplats i Prix d'Amérique denna gång.
– Han gick bra, men det blev ju fel även för honom i starten. Nu har de pratat om att de siktar på start i Cagnes-sur-Mer och Criterium de Vitesse igen och det är väl mycket av hans framtid som avgörs där. Om de ska ta säsongen vidare eller om man väljer en betäckningssäsong och tappar hästen på sperma i fem, sex veckor som de varit inne på. I så fall blir det ingen start i Elitloppet i år. Däremot pratar de om att nästa år ge sig ut på en liten turné med Bold Eagle och visa upp honom över världen. Då ska både Elitloppet och VM-loppet på Yonkers vara av intresse vad jag förstår. Men just nu är det lite oklart läge kring Bold Eagle.

Men ni för en diskussion i alla fall?
– Vi för en diskussion, absolut.

Vad har du sysselsatt dig med efter målgång?
– Jag har rör mig mycket runt Bazire-stallet. Jag försöker luska och vill gärna ha hästar därifrån till Solvalla. Nu är vi bara i slutet av januari och det återstår många lopp under vägen fram. Men jag får känslan att någon av de här topparna skulle kunna komma. Förhoppningsvis gör någon det till slut.

Är det någon annan utifrån som imponerat på dig?
– Jag måste hem och titta om loppet och suga lite på saken, men jag är lite intresserad av den Eridan. Det tycker jag är en fin häst och Sébastien Guarato har hintat lite grann om att det skulle kunna vara en tänkbar häst att komma med sedan till vårkanten.

Vad händer för dig här näst?
– Nu åker jag hem och sorterar upp det här lite grann och sedan tar vi omtag om två veckor med Prix de France.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS