Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Mannen bakom miljonvinsterna

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Nu är han på plats och i full gång, Travrondens och TR Medias senaste stjärnvärvning. Möt här landets kanske allra hetaste och mest populära travtippare för tillfället – Daniel Berglund, 47. Idag avslöjar han några av hemligheterna bakom alla sina miljonvinster.

Publicerad:

Daniel Berglund har en gedigen bakgrund som travtipster. Allt började redan under uppväxten på 80-talet.
– Jag hängde med farsan till Valla. Och om inte han skulle dit nån gång, så liftade jag med hans kompisar istället. Redan när jag var 13–14 så hittade jag en kassör i en speciell lucka där, som lät mig spela och hämta ut några kronor, fastän han kanske inte borde, skrattar Daniel.

Sen blev han snabbt uppfiskad av diverse travspelsmedier såsom Andra Par Utvändigt (minns ni den?), Sulky&Sadel, Dagens Spel, Snoken, Travtjänsten, ATG:s ombuds-tv och Travnet.

Men det är alltså först nu, efter 40 års travintresse, 30 års hästägande och 25 års travmediejobb… som Daniel Berglund dyker upp hos Travronden.
– Jag har såklart alltid läst Ronden, i hela mitt liv i princip, så på så vis vet jag ju ganska väl var jag har hamnat, konstaterar han.

Så hur känns det då att slutligen vara här?
– Fantastiskt. Travnet, där jag kommer ifrån, ägs ju i princip av Unibet. Jag har trivts bra. Men där har vi som sysslat med trav bara varit en liten klick på tre-fyra personer, egentligen, de senaste åren.
– Nu har jag kommit till en miljö där verkligen ALLA runtom mig brinner för trav, precis som jag – och ett företag som satsar absolut största delen av sina resurser på just det. Det känns som en riktig lyx, säger Daniel Berglund.

"Jagat honom i flera år"

På TR Media är glädjen minst lika stor.
– Vi har jagat honom i flera år, avslöjar Travrondens chefredaktör Joakim Svensson.

– Jag har verkligen försökt få hit Daniel till oss, hur länge som helst – och äntligen gick det vägen, nickar TR Medias affärsområdeschef för tips och spel, Gustaf Björck.

– Daniel är en superseriös loppanalytiker, en fenomenal systemkonstruktör – och han kan uttrycka sig exakt så enkelt att alla förstår, säger Travrondens tipschef Anton Stöckel.

Och ni – våra läsare – verkar vara med på noterna, i samma utsträckning. När Daniel Berglund häromveckan debuterade med en spelkrönika på Travronden Spel… ja, då DUBBLADES trafiken på sajten. På en enda kväll!

Själv är han närmast generad över uppmärksamheten.
– Givetvis är det roligt att så många verkar vilja läsa mig, och hör av sig med uppmuntrande ord, säger Daniel.

– Men samtidigt känns det som om jag är Sveriges mest överstreckade, i hela branschen, just nu, efter all uppmärksamhet sedan jag skrev på för er… Jag har faktiskt haft prestationsångest hela sommaren!

Vann 22,5 miljoner kronor

Lite skojar han där. Och den eventuella förväntningsbördan, har i vart fall inte påverkat resultaten. För på ATG Tillsammans, där Daniel under de senaste tre-fyra åren sålt andelsspel till V75 och V86, har framgångarna fortsatt i samma takt som hela tiden förut.

Han spelade bland annat in dryga 22,5 miljoner kronor på V75 under derbyhelgen 2016. Så sent som i februari år, på Axevalla, rasslade det in 2,2 millar på ett av hans V75-system.

Och precis nu i dagarna passerar hans Tillsammanssystem totalt 70 miljoner kronor inspelat (på tre och ett halvt år)!
– Fast det som du nämner är ju bara de rena vinsterna – inte nettot, med hänsyn till insatserna också, säger han, med en blygsam blick ner i backen.

– Men det verkar visst i och för sig som att mina system är de som har gått bäst av alla på Tillsammans, ler han.

Har du spelat själv på alla de här liren också?
– Ja, jag köper alltid nån andel också för egen del, i alla system jag gör. Ibland köper jag till och med flera. För att visa att jag verkligen tror på det jag gör, och inte bara är ute efter att hålla på och leka med andras pengar. Det handlar om trovärdighet.

Men sen har du förstås också ett eget privat spelande?
– Absolut.

Har du vunnit där också?
– Ja. Fast inte 70 miljoner…

Behöver du ens jobba, till exempel hos oss, när du är så här duktig på att dra in travvinster?
– Min ekonomi har ju förbättrats på senare år, med alla framgångarna på ATG Tillsammans, sedan det slog igenom, helt klart. Men samtidigt går alla såna här spelintäkter och formkurvor i vågor. Man kan aldrig ta nånting för givet. Det känns för mig, likväl som för de flesta andra, tryggt gentemot familjen, att man i botten har en fast inkomst.

Vad är nyckeln till att du har lyckats så bra på sistone?
– Två saker – tid och erfarenhet.

Förklara närmare.
– Jag vinner absolut inte jämt – men jag lär mig hela tiden nya saker. Alla åren av erfarenhet är en enorm tillgång. Jag har i alla fall aldrig varit en bättre spelare än vad jag är just nu, vid 47 års ålder.

– Och så är det då lyxen att kunna ägna mig åt bara V75 och V86, på heltid. Hela dagarna. Inget annat. Och samtidigt kunna få betalt och försörja mig, på så vis. Det finns inga genvägar inom det här gebitet. Men i och med all tid jag kan lägga ner på detta, så blir min informationinsamling och mina analyser av allting bättre och bättre.

På vilket sätt skiljer du dig från alla andra travtipsters? Vad är din ”edge”? Din särskilda nisch?
– Primära Svensson-spelare vill bara rätt upp och ner veta vem som vinner. Medan nördspelare och andra experter gärna vill taxera vinstchansen hos en häst till till exempel sju procent, och om den då bara är streckad på fem procent, så tycker de att det är ett kanonspel.

– Jag är inget av det där. Eller både och. Jag tycker att de ena är alldeles för ytliga, och de andra kanske lite väl insnöade. Jag lägger mig mitt emellan, och gör ett djupt jobb – men drar sen konkreta, fast ganska enkla, slutsatser.

Du tillbringar många timmar i lopparkivet?
– Det är en absolut nödvändighet.

Något annat viktigt spelredskap?
– Jokersystemet. Att reducera sina system på ett begåvat sätt, ger mig många fördelar, i alla fall som vanlig privatspelare.

"Inga särskilda hemligheter – bara hårt jobb"

Hos TR Media kommer Daniel Berglund att dyka upp i tre olika sammanhang:

  • På Travronden. Men mest bara digitalt. Sällan i papperstidningen. Det är som abonnent på spel.travronden.se som du hittar Daniels krönikor och tips till V75 och V86.
  • På överodds.se. Den här webbplatsen har numera blivit mer eller mindre en nödvändighet för alla som sysslar med trav- och sportspel, av olika slag. Här har vi samlat en lång rad av landets allra vassaste experter på olika humanidrotter – och på trav – som lämnar sina allra vassate spelrekommendationer. Daniel Berglund kommer att bidra med exklusiva spelrekar även här.
  • Köpandel.se… här kan du också rent konkret köpa in dig i Berglunds system. Oftast finns 25 andelar att köpa, för cirka 249 kronor styck.

När man lirkar med Daniel Berglund om den stora Hemligheten bakom hans travspelande, så svarar han – precis som många andra framgångsrika personer – flera gånger med att skaka på huvudet, och säga att:

– Det finns inga särskilda magiska hemligheter. Bara hårt jobb.

…men sen, när vi tjatat tillräckligt länge, och övergått till mer allmänt avslappnat snicksnack om allt möjligt, så kommer de plötsligt utploppande, en efter en, lite så där smygande…

Hemlisarna. Spelteorierna. Miljonnycklarna. Läs noga nu!

Om V86:

– Det här är väl kanske det allra bästa spelet. Även om det är ganska dyrt – och oerhört svårt! Ett enda litet rankingfel på till exempel Joker… så är man borta.

– Men V86-loppen och varje enskild häst där, är inte riktigt lika genomlysta och överanalyserade som de på V75. Så här gäller det att utnyttja den luckan, och läsa på hårt själv.

– På V86 ligger det på något sätt alltid en miljonvinst inom rimligt räckhåll, känns det som.

– Först gäller det att identifiera ett eller två lopp, där man tror att det kan skrälla. Och så inte snåla med strecken där, utan gardera rejält.

– Om man hittar en bra spik, så är det inte så noga om den är streckad på 72 eller 65 procent, eller vad-som. Bara den känns stark och välgrundad.

– Därefter handlar det bara om att överleva resten. Om de är hårt streckade eller inte, spelar ingen roll. Har man bara ett par skrällar med sig, så blir det jättehög utdelning sen, vilka som än vinner i övrigt.

Om V75:

– Det sitter ju så oerhört djupt rotat, att det är här som de stora pengarna finns. V75 är trots allt spelet som gäller.

– Men samtidigt är det inte lätt. Verkligen inte. V75 är så oerhört konkurrensutsatt, rent spelmässigt. Krävande. Alla har all info, känns det som. Det är svårt att hitta egna fynd som ingen annan känner till.

– Här blir själva systemkonstruktionen därför väldigt viktig. Det gäller till exempel verkligen att hamna rätt med sin spik, till exakt rätt streckprocent. Det är det absolut viktigaste på V75.

Andra streckspel:
– När det kommer till V64, V65, V5, V4 och alla de där andra, så är jag inte alls lika intresserad.

– De är ju ännu mycket värre än V75 vad gäller streckprocent och sånt. Då är det riktigt noga med det, och små marginaler.

– Här kan man verkligen inte hålla på och spika stora favoriter och så. Det håller absolut inte på de lite mindre streckspelen.

– Men just vad gäller V64-spelet, så har det ju i alla fall en egen liten extra edge i och med att du kan välja att bara spela i alla-rätts-potten. Det gör det mer intressant. Den möjligheten skulle jag gärna vilja ha tillbaka på V75 och V86 också.

Generell strategi om alla:

– Ingen, inte jag heller, är så skicklig att man kan göra helt rätt analys av sju, eller åtta, lopp i samma omgång, och vinna miljoner på det. Alltså att förutspå hur varje lopp blir kört i detalj. Och få rätt i allt. Det går inte. Det är bara att inse. Det är för svårt, för a-l-l-a.

– Så för att vinna stort, gäller det helt enkelt att skapa sig utrymme på sitt system, för att ta med några två-tre-procentare som man egentligen inte ens själv tror på.

– Dels behöver man ju då så stort system som möjligt, och gärna ta hjälp av Joker eller andra reduceringsverktyg.

– Dels så handlar det också om att man i grunden bör, eller måste, hitta någon eller några hästar som ”alla” andra tar med, men som man själv inte tror så mycket på – och välja bort den eller dem. För att skapa sig större kapacitet på andra håll.

– Sen får man då alltså försöka identifiera rätt skrällopp. Och där använda utrymmet som man skaffade sig, när man tog bort några överstreckade i nån annan avdelning – och så klämma in lite ”för många” i de här loppen, där man tror att det kan skrälla.

– Sen tror jag nog kanske inte att man ska skriva av någon annans systemförslag, rakt av, alltför ofta – egentligen inte mina heller.

– Det är ju förstås jätteviktigt att ta in så mycket grundinformation som möjligt från olika håll. Men sen analysera all den infon själv, genom sitt eget filter och sin personliga erfarenhet – och så som krydda kanske ta inspiration i något eller några lopp, av exempelvis en sån som mig, eller nån annan som man känner förtroende för, och vars resonemang man gillar.

FAKTA

Carl Daniel Berglund

FÖDD: 6 juli, 1972, i Uppsala.
BOR: Uppsala.
FAMILJ: Fru Ann-Kristin, och två tonårsbarn, 18 och 15. Ingen av dem intresserade av vare sig trav eller spel.
AKTUELL: Nybliven spelkrönikör på Travronden som just i dagarna passerat 70 miljoner kronor ”insprunget” med sina system på ATG Tillsammans.
 

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.