Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Månprinsen lågt värderad

Foto: David Schreiner/TR Bild
Gunnar Melanders Månprinsen A.M. lyckas inte lika bra i aveln som på tävlingsbanan. Foto: David Schreiner/TR Bild

Månprinsen A.M. var en av tre hingstar som nyligen blev avkommevärderad av den svensk-norska avelsvärderingsnämnden. Men till skillnad mot på tävlingsbanan uteblev framgångarna...

Publicerad:

Månprinsen A.M., Horgen Tore och Dotterud Teddy var de tre hingstarna som bedömdes i avseende på sina avkommor. Det finns fem olika kategorier: Elit, A, AB, B och C. Månprinsen hamnade i den sämsta C-kategorin. Det innebär att den svensk-norska avelsvärderingsnämnden bedömde hans nedärvning som ”icke tillfredställande”.
– Horgen Tore blev bäst av de tre. Han fick A, vilket betyder väldigt god nedärvning. Dotterud Teddy erhöll AB (god nedärvning) medan Månprinsen A.M. inte har levererat så mycket mer än Månlykke A.M. (Derbyfyra, 620.393 kronor). Därför blev det ett C för hans del, berättade Tore Kvam på Norsk Hestesenter (NHS) för Trav Og Galopp-Nytt.

Det är sex hingstar som genom åren hamnat i Elit-kategorin, nämligen Elding, Järvsöfaks, Spikeld, Moe Odin, Lome Elden och Åsajerven. Noterbart är att Tekno Odin ännu inte genomgått någon avkommevärdering.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS