Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Måste markeras starkt mot sådant här beteende"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Under fredagen tog en kusk på Färjestadtravet lagen i egna händer.
Bestraffningen? En vecka – något som domarbasen Staffan Falk är kritisk kring.

Publicerad:

I lopp nio på Färjestadtravet under fredagen fick vi se en situation som inte hör hemma på travbanan. En kusk kör rejält snävt mot ett ekipage, vars kusk ilsknar till ordentligt. Båda får galopp – och drar tvärstopp på sina hästar. Efteråt väljer kusken vars häst blivit påkörd, att ta lagen i sina egna händer och beslutar sig för att bestraffa den andre genom att ge en rejäl bredsida.
Bestraffningen som domarna valde att dela ut, var en veckas avstängning för olämpligt uppträdande. Den kusk som körde snävt fick tre dagars avstängning och böter. Kusken som uppträdde olämpligt, skulle däremot haft betydligt hårdare bestraffning.

I en intervju till Travronden för en tid sedan uttryckte domarbas Staffan Falk sig på mycket klart sätt hur man ser på fall då kuskarna tar lagen i egna händer: "Vi har inte riktigt haft någon riktlinje tidigare. Det händer väldigt sällan, men nu har vi beslutat oss för att sådana händelser är en D-förseelse med minst en trippel C- bestraffning, alltså avstängning direkt. Då vet alla måldomare vad de ska hålla sig till. Tidigare när det inte funnits något direkt uttalat blir det lätt att man sätter fingret upp mot skyn och känner efter vad som känns bäst."

Att domarna valde att förbise de nya direktiven, står klart.
– De hade förståelse för att den andre kusken var arg efter den situationen som skedde tidigare, men det är så att man måste se situationerna var för sig. Det är absolut inte okej att agera på det sättet som kusken gjorde, säger Staffan Falk.

En veckas avstängning – skulle egentligen ha blivit betydligt hårdare för kusken som körde under 200 lopp 2017.
– Det är minst trippel C-förseelse som gäller, det måste markeras starkt mot sådant här beteende. Det måste vara värre att ta lagen i egna händer, än att exempelvis köra snävt. Den korrekta domen skulle ha varit 4.500 kronor i böter och tre veckors avstängning och med tanke på den hårda bestraffningen skulle det ha varit överklagningsbart.

Går det att ändra på domslutet?
– Nej, dömt är dömt, även om det tyvärr blev tokigt den här gången. Samtidigt ska sägas att det fanns de i måldomarnämnden som ansåg att det skulle bli tuffare dom, så de var oense här. Jag har varit i kontakt med båda kuskarna, och kusken som betedde sig illa var djupt ångerfull och förstod att han gjorde fel, säger Falk.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS