Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Melander har bestämt sig – här är planen för Nuncio

Foto: Micke Gustafsson/Travronden
Stefan Melander har bestämt sig. Han siktar på Prix d'Amérique med Nuncio. Foto: Micke Gustafsson/Travronden

Stefan Melander har bestämt sig. Nuncio matchas mot Prix d’Amerique i Paris. Melander berättar för Travronden om planerna.
– Jag räknar med att starta Nuncio två gånger här hemma under oktober, sedan åker vi ner till Frankrike, säger Melander.

Publicerad:

I fjol vann Nuncio allt. Elitloppet, Oslo Grand Prix och Mastersfinalen var de tre största i en segerrad om elva raka och 9,4 miljoner kronor i prispengar.
Men i år har inte Nuncio levererat som världens bästa häst. Visserligen vann han sitt elitloppsförsök men en femteplats i finalen var en bit under de högt ställda förväntningarna.

I starten efter, i Midsommarloppet i Rättvik, blev Nuncio besegrad av både On Track Piraten och Order To Fly. Sexåringen skulle ha tävlat i Årjängs Stora Sprinterlopp i mitten av juli men anmäldes aldrig. Men nu har Stefan Melander och Catarina Lundström laddat om.
– Först var vi tvungna att bestämma oss om framtiden för hästen. Det har funnits intressen i USA för att ha Nuncio som avelshingst. Samma möjligheter finns förstås här i Sverige. Men efter mycket funderande kom vi fram till att satsa på Frankrike och vinter-meetinget. Jag har matchningen i stort sett klar, säger Solvallatränaren.

Hur ser planen ut?
– Nuncio kommer att starta i två vanliga snabblopp i Sverige under oktober. Jag kommer troligen att köra själv. Sedan åker han ner till min gård i Normandie. Jag kommer även att plocka med ytterligare några hästar, som till exempel Volstead. Om allt funkar kommer han att vara med i första loppet (Prix de Bretagne/2700 meter) som körs den 19 november. Sedan kommer ju loppen med jämna mellanrum.

Hur är formen för Nuncio?
– När vi väl bestämde oss för Frankrike ändrade jag träningen helt – till enbart backträning. Han känns väldigt fin, ingen häst i stallet tar backen lika lätt som han. Det både känns och visar sig på pulsmätaren. Han ligger lågt i puls. Nu kör vi i backen till första loppet, sedan släpper vi på den tunga träningen. Han känns som sagt bra och jag hoppas att han ska vara lika fin i loppen.

Nuncio hade 54 starter i rad utan att missa plats (bland de tre främsta). Första missen kom i Olympiatravets final på Åby då han galopperade direkt i starten. Han har vunnit 40 gånger på 59 starter och tjänat 28,3 miljoner kronor.

Nuncio kan starta i dessa lopp:
19 nov: Prix de Bretagne, 2700 m volt.
10 dec: Prix du Bourbonnais, 2850 volt.
31 dec: Prix du Bourgogne, 2100a.
14 jan: Prix de Belgique, 2700 volt.
28 jan: Prix d'Amerique, 2700 volt.
11 feb: Prix de France, 2100a.
25 feb: Prix de Paris, 4150 volt.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.