Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Melander om skandalen: ”Känns väldigt bra”

Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild
Marcus Melander är glad över att en rad stora fuskare nu äntligen ser ut att få sina straff. Foto: Thomas Blomqvist/TR Bild

En gigantisk dopingskandal håller på att rullas upp i USA där bland annat världsrekordtränaren Christoffer Oaks är en av de travtränare som pekas ut i en omfattande FBI-utredning.
– Det är dålig publicitet för travsporten, men det känns väldigt bra och viktigt att de som håller på med sådan här idioti åker dit, säger Marcus Melander.

Publicerad:

Den sistnämnde har inte hunnit läsa igenom hela materialet från United States District Court Southern District of New York, men har ändå skaffat sig en rätt skaplig bild.
– Det går alltid mycket rykten om doping och sådant, men man kan inte döma någon förrän det hela är bevisat. Nu är det FBI som gjort en omfattande utredning och som har klara bevis via telefonavlyssningar och annat. Så det här känns riktigt bra. Vad jag har fått höra kring detaljerna i det hela ska dessa tränare aldrig mera få sin licens tillbaka. Fängelsestraff är säkert inte heller omöjligt.

Det är sammanlagt 27 personer som är anklagade inom den amerikanska hästindustrin. Däribland både trav- och galopptränare samt veterinärer. Ett tiotal av tränarna håller på med trav eller passgångare. En av dem som sticker ut är Chris Oakes, en tränare som åkt dit för doping flertalet gånger och som tränade Homicide Hunter när denne slog världsrekord alla kategorier i oktober 2018 på 1.07,6a/1609 meter. Hästen var aktuell för Elitloppet förra året, men det blev inget av detta och han hade överhuvudtaget ett misslyckat 2019.
– Man blev väl inte direkt chockad över vissa av namnen på den lista som FBI-utredningen presenterat. Jag tycker som sagt att det är väldigt bra att något nu verkligen händer på den här fronten och att fuskarna straffas, fortsätter Marcus Melander.

En annan USA-stationerad nordisk tränare som välkomnar det hela är Trond Smedshammer.
– Det var detta som måste till, att FBI tar tag i det hela. Nu finns hoppet om att de största fuskarna åker dit och kastas ut ur vår sport för alltid, säger Smedshammer till Trav Og Galopp-Nytt.

Bland de anklagade finns även galopptränaren Jason Servis, som har hand om världsstjärnan Maximum Security. Den sistnämnde segrade nyligen i The Saudi Cup i Dubai med cirka tio miljoner dollar i förstapris. Ytterligare ett namn är en av de främsta på topplistorna bland travtränarna i USA, Nick Surick.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS