Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Montédagen: ”Kan bli hur stor som helst”

Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75
Den historiska montédagen på Bergsåker den 4 augusti börjar ta form och kan bli större än vad idékläckaren Bert-Ola Månsson först trodde. Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75

Nyheten släpptes förra veckan. Efter ett möte i Stockholm börjar nu formerna kring Montédagen på Bergsåker den 4 augusti att klarna.

Publicerad:

Regionsportchefen Bert-Ola Månsson var den som kläckte den här idén om att enbart köra montélopp på Bergsåker den 4 augusti. Han fick klartecken från ST och har nu varit till Stockholm för ett upptaktsmöte med ST.
– Först tänkte jag mest bara på att köra åtta montélopp under en och samma kväll. Men efter ett väldigt lyckat möte med Stina Swartling på ST i Stockholm börjar jag nu inse hur stort det här kan bli.  Ja, det kan bli hur stort som helst, säger Månsson, som inte direkt är känd för att ligga lågt eller vara tillbakadragen:
– Min dröm är att det här evenemanget blir lite som Vasaloppet; att de som kommer hit redan dagen efter bokar in sig inför nästkommande år!

Bert-Ola Månsson pratar om två väldigt viktiga fokusområden, som framöver har hög prioritet.
– Det som känns allra viktigast är att få så många montélicensinnehavare som möjligt att nappa. För dagen tror jag att det finns 195 i Sverige och siktet är att så många som möjligt ska komma hit till Bergsåker, även de som inte tänker tävla.

Nummer två?
– Det är alla ridsportintresserade i närområdena. De håller ju redan till på hästryggen och steget till monté är därmed inte lika stort som för en som aldrig ridit. Vi måste nå ut till ridsportklubbarna på ett bra sätt, här finns en bra chans till rekrytering i framtiden av både aktiva och publik. Om de aldrig gått på trav tidigare borde just den här dagen vara ett gyllene tillfälle att göra första besöket.

Bert-Ola pratar om ett evenemang över tolv timmar. Tävlingsdelen är han inte speciellt orolig över, men det kan vara värre att exempelvis sy ihop en spännande eftermiddag.
– Vi håller på att sätta agendan, lägga ut spår och känna oss fram. En viktig bit är att lyfta fram hur otroligt tuff montésporten är. Jag tog mig runt Vasaloppsspåret med en vikt på plus 100, men här får jag det kämpigare...

Månsson utvecklar:
– Vi vill knyta till oss intressanta föreläsare och få till paneldebatter som innefattar både tävling, träning och kost. Det kom upp väldigt spännande och kända namn vid mötet i Stockholm, så det här känns bra. En kille som galoppens Fredrik Johansson vore exempelvis kul att höra på och något franskt inslag skulle inte heller sitta fel.

Målsättningen är också att stampubliken på Bergsåker ska få något att fundera över om/när de gör sin första montédag på sin hemmabana.
– Jag tänker mig en profilering av arrangemanget mera mot galopphållet. Alltså picknick, skumpa och jordgubbar framför det vanliga travupplägget. På stallbacken kan det också bli någon typ av servicestation med motionscyklar, sportdrycker, bananer, nötter och annat som kan behövas för de som rider flera lopp under kvällen. Friskis och Svettis kan även vara något att fundera på och vi siktar givetvis också på att ha olika typer av försäljningar som är anpassade till trav, monté och ridsport.

Något mera klart om eventuella restriktioner då det gäller hur många lopp man får rida?
– Nej, inget ännu. Men här måste man nog göra lite bedömningar från fall till fall och kanske även ha med läkaren på ett mera aktivt sätt. Det är också viktigt att ryttarna själva känner efter och säger ifrån om påfrestningarna blir för stora.

Idéerna flödar just nu inför den 4 augusti – nu gäller det ”bara” att gallra, styra upp och fastställa ett komplett tolvtimmarsprogram.
– Vi hoppas förstås på ett fortsatt stort stöd från ST. Sedan måste man vara på det klara med att alla inte kan vara här i tolv timmar, utan vissa kanske nöjer sig med två timmar. Det där kommer att skilja mycket, men huvudsaken är att man har roligt och trivs under den tid som tillbringas här på Bergsåker, förklarar Bert-Ola.

När det slutar?
– Vi vill hålla på till 01.00, där lär det inte bli någon ändring!

Läs även: https://www.travronden.se/nyheter/sport/bergsakers-historiska-dag-123327

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.