Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nahar - hästen som vinner på alla balanser

Foto: MIA TÖRNBERG, TRAVRONDEN
Nahar efter Elitloppssegern 2013 med sin skötare Charlotte Andersson. Foto: MIA TÖRNBERG, TRAVRONDEN

Mycket har skrivits om Elitloppsvinnaren Nahar, som går i pension vid årsskiftet, men här kommer ett balanserat kapitel...

Publicerad:

Allt har sitt slut och vid årsskiftet faller Robert Berghs och familjen Sedins Elitloppsvinnaren Nahar för åldersstrecket. Hästen gjorde sin första start i juni som treåring och inledde med tre segrar på de fyra första starterna. Då var hästen i träning hos Steen Juul och Petter Lundberg. Han slussades vidare och fortsatte att vara en vinnare även i regi Håkan ”Hockey” Eriksson och Per Lennartsson. Men det var efter flytten till Robert Bergh våren 2012 som hästen så småningom lyckades ta de riktigt stora segrarna. Bland annat då Elitloppet och två titlar i Boden.

Det där känner de flesta redan till. Men visste ni att Nahar vunnit lopp med minst nio olika balanser?
– Då det gäller Nahar har det aldrig funnits någon standardbalans, utan skoning och så har växlat på samma sätt som årstiderna, berättar Robert Bergh.

I morgon inleds barfotaförbudet i Sverige och består fram till sista februari. Just barfota är en av Nahars vinnarbalanser – och då på tre olika vis. Hos Robert tog hästen bland annat hem en upplaga av Norrbottens Stora Pris barfota runt om, samt även försökslopp till Elitloppet. Däremot tävlade han barfota fram vid finalvinsten i Elitloppet 2013. I tidigare regi har hästen även vunnit barfota bak.
– Under vintern vann han bland annat med tunga järnskor och sulor runt om. Dessutom hade vi aluminiumskor, päron och sulor fram samt vanliga aluminium bak. Ytterligare en vinnarbalans var vanliga aluminium runt om, men då med en sula höger bak, berättar ”Bergharn för att i nästa andetag komma på ytterligare några vinstgivande varianter för Nahar:
– PG-skor fram och barfota bak samt även flärpskor fram.

Senaste vinnarbalansen för tolvåringen var isbrodd runt om. Det var nu senast vid segern på Umåker den 25 november som Nahar brakade runt på 1.12,0a/1640 meter och passade på att ta sin tredje årsseger.
– Det måste vara någon form av världsrekord på isbana, påpekar Robert.

Nu är vi uppe i nio olika vinnarbalanser, varav åtta hos Bergh. Men plastade hovar då?
– Han har tävlat så hos mig, men inte vunnit lopp.

Ajdå, en liten plump i protokollet. Frågan är hur hästens sista månad på tävlingsbanan kommer att se ut? Eller blir det flytt till något annat land?
– Nej, det som är helt säkert är att tävlingskorna ska plockas av vid årsskiftet. Sedan får skötaren Charlotte Andersson ta hand om hästen. Han får bo på min träningscamp utanför Sundsvall och både köras och ridas lite lagom, berättar ”Bergharn”.

Hur många starter har han kvar?
– Förmodligen två till. Sista starten blir på Bergsåker den 29 december och sedan funderar jag på ett lopp innan, vilket är inte bestämt ännu.

Jo, det där avslutningsloppet på Bergsåker är onekligen perfekt. Det heter ”Elitloppsvinnaren Nahars lopp” och det står dessutom i propositionen att Nahar är direktkvalificerad att starta i loppet! Banunderlaget spelare inte heller någon roll – Nahar har som sagt mycket i sin verktygslåda.

Fakta, Nahar (e. Love You-Mahonny Broline e. Joie de Vie)

Ålder: tolv år
Bor: På Robert Berghs träningscamp i Töva, strax utanför Sundsvall.
Ägare: Stall Sedin HB, Arnäsvall.
Tränare: Robert Bergh.
Skötare: Charlotte Andersson.
Största meriter: Elitloppsseger, två vinster i Norrbottens Stora Pris.
Hela karriären: 45 segrar på 151 starter och 13.228.689 kronor.
Rekord: 1.09,7ak.
Aktuell som: Gör sin sista start den 29 december på Bergsåker - och behöver inte bekymra sig för barfotaförbud.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS