Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nivard fick jobba

Foto:  THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Franck Nivard fick en tuff resa med Thierry Duvaldestin-tränade Falcao de Laurma, men kunde ändå vinna franska Fyraåringskriteriet. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Thierry Duvaldestin-tränade Falcao de Laurma fick hela 90.000 euro för sin knappa seger i det franska Fyraåringskriteriet, Criterium des 4 Ans på Vincennes.

Publicerad:

I frånvaro av kullettan Face Time Bourbon spelades Jean Michel Bazires Freyja du Pont (e. Quinoa du Gers) till favorit, men hon gjorde bort sig direkt med galopp. Andrahandsfavoriten Falcao de Laurma (e. Uniclove) hamnade i sin tur bland de allra sista från start. Körande Franck Nivard var tidigt ute i rygg i tredjespår och första 1350 öppnades efter 1.13,5. Cirka 1.300 kvar hittade Nivard ner i andra par utvändigt, men fick sedan ge sig på först i tredjespår igen 700 kvar.  Falcao de Laurma svepte till ledningen 500 kvar och skaffade sig flera längders försprång inne på upploppet. Men krafterna tröt och Falcao de Laurma bröt ut flera spår. Han kunde ändå, kraftigt påhejad av Nivard, hålla undan knappt före störtdykande Frisbee d'Am (e. The Best Madrik), som hittade fritt spelrum från femte par invändigt för Alexandre Abrivard.

Falcao de Laurma segrade på 1.13,2/2850 meter och förstapriset var hela 90.000 euro. Hästen hade sedan tidigare vunnit två grupp II-löpningar och det här var femte segern hittills och givetvis den största. Richard Westerink-tränade Frisbee d'Am fick 50.000 euro för sin andraplats. Den hästen är uppfödd av S.A.R.L. Am Bloodstock i Sverige.

Det blev en rejäl skräll i grupp II-loppet Prix Albert Demarcq för femåringar. Det var Yoann Lebourgeois som satte färg på loppet rejält bakom Etonnant (e. Timoko). Han drog i ursinnigt tempo, första 1850 gick efter 1.12,6. Inne på upploppet galopperade dock Etonnant bort sig och det var istället hästen som hela tiden legat med i rygg på ledaren, Eugenito du Noyer (e. Saxo de Vandel), som tog över. Även den sistnämnde var dock märkt av det höga tempot, men höll ändå undan för Eric Raffin före den vasst avslutande favoriten Enino du Pommereux (e. Coktail Jet). Segertiden blev 1.12,5/2850 meter och förstapriset var 45.000 euro. Det är Jean Michel Baudouin som tränar vinnaren. Tomas Malmqvists Ethien du Vivier gjorde bort sig tidigt med galopp.

Efter en spårsnål resa i andra par utvändigt ända in på upploppet kunde Eolia de Houelle (e. Goetmals Wood) spurta till säker seger i grupp II-loppet Prix Jean Gauvreau för femåriga ston i monté. I sadeln satt Anthony Barrier och det är Franck Leblanc som tränar hästen. Segertiden blev 1.12,3/2175 meter och förstapriset var 45.000 euro. Det här var hästens sjätte seger, varav den andra i rad.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS