Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Norskt koncept provas på Årjängstravet

Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75
På Årjängstravet är det premiär för den norska modellen med Till Start-kurs nu på söndag. Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL 75

På söndag arrangerar Nordiska travmuseet i Årjäng en ”Till Start-kurs” – ett koncept som firat stora framgångar i Norge.

Publicerad:

Nordiska Travmuseet beviljades nyligen projektmedel för sin satsning ”Travrikeuppfödarna”, som syftar till att stärka och utveckla uppfödning, träning och hästägande inom Travrike (travbanorna i Värmland, Dalsland och norska Östfold). Pengarna kommer från Jordbruksverket (EU-medel) och detta leaderprojekt (landsbygdsprogrammet) löper fram till våren 2020. Redan den 25 mars smygstartade det hela med uppfödarseminarium och hingstvisning i Årjäng. Detta lockade 60-talet intresserade från både Sverige och Norge.

Närmast blir det en ”Till-Start-kurs” nu på söndag på Årjängstravet. ”Till-Start” är något som man i Norge startade upp redan 2011 och som fått stor genomslagskraft. Sedan debutkullen födda 2010 har enligt travsport.no över 1000 norska ettåringar varit med. Och av hästarna födda 2015 är 246 med. Årjäng är först ut på svensk mark och tar så här i inledningsskedet hjälp av Till-Start-personal från DNT (norska travförbundet).
– Vi har fått 28 anmälda hästar till söndagens Till-Start-kurs. Det blir sju ettåringar, sex tvååringar samt 15 som är tre år eller äldre. Till start handlar om att få fler hästar till start genom föreläsningar, träffar och träningstillfällen, där träningsvägledare, veterinärer och hovslagare deltar som resurspersoner. Resultaten vad gäller startprocenten i Norge är mycket positiva sedan Till-Start infördes, berättar Marita Arvidsson, chef på Nordiska Travmuseet och även ordförande i Sleipner.

Förutom Till-Start-kurser och uppfödarseminarier ska ”Travrikeuppfödarna” bland annat också anordna studieresor, föreläsningar, visningsdagar samt bedriva annan marknadsföring av Travrike-uppfödda hästar till salu.

Fotnot: ”Travrikeuppfödarna” ägs av Nordiska Travmuseet och medfinansieras av Svensk Travsport, Arvikatravet, Momarken, Färjestadstravet, Åmålstravet, Årjängstravet, Arvika Travhästägareförening,
V:a Värmlands Travhästägarförening, Silleruds Travklubb, Töcksmarks Travklubb, Karlanda Travklubb, Sleipner Värmland Dal  Bohuslän, Holmedals Travklubb, Nordmarks Härads Travklubb, Årjängs Travamatörer, Eda Travklubb, V:a Fågelviks Travklubb, Melleruds Travklubb, Åmåls Hästägarförening och Färjestads Travhästägarförening.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS