Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ny anmälan mot Bergh

Foto: HANOLD/ALN
Foto: HANOLD/ALN

Åbytravets Robert Bergh anmäls av Marks kommun för andra gången på ett par år. Detta efter att stallet misstänks ha schaktat inom strandskyddat område.

Publicerad:

Hösten 2015 flyttade Robert Bergh sin verksamhet till Hajom i Marks kommun där det omgående blev problem med marken och Åbytränaren anmäldes för att ha försökt bygga upp hagar i ett strandskyddat område. Ett ärende som gått upp till högsta instans och som fortfarande ännu inte är avgjort. Nu har Bergh återigen åkt på en anmälan och detta efter att stallet misstänks ha schaktat marken inom det strandskyddade området.
– Vi fick en anmälan där personen undrade vad de höll på att gräva med i området vid Surtan och därför åkte vi ut och tittade. De har helt enkelt grävt och schaktat en hel del, något som de behöver ha dispens för att göra, säger Svante Brandin, kommunbiolog i Marks kommun.

Vad händer i det ärendet nu?
– De behöver ha dispens för att få bruka marken och eftersom det inte finns någon sådan har vi en skyldighet att anmäla detta för misstanke om brott mot miljöbalkens bestämmelser. Det stallet kommer att göra nu är att ansöka om en sådan dispens i efterhand.

När kan ett svar i så fall komma?
– Efter att ansökan har kommit in brukar det vara ungefär tio veckors prövningstid. Sedan när det gäller sådana här lite större och mer komplexa ärenden kan de komma att kompletteras och i så fall ta lite längre tid.

Vad gäller det första ärendet mot Robert Bergh är det än så länge inte avgjort. Den dispensen godkändes av kommunen, men överklagades sedan och det ärendet är nu uppe i Svea Hovrätt.
– Precis som i det senaste ärendet sattes hagarna upp innan dispensen var godkänd. Det är en väldigt segdragen process som gått vidare rättsligt och domen kommer att bli prejudikat för framtida ärenden. Just för hästnäringen är det en väldigt viktig dom för framtiden.

Vad händer där härnäst?
– Vad jag vet vill mark- och miljööverdomstolen på Svea hovrätt ha en syn på platsen under sommaren och efter det kommer det att göras överläggningar. Det är väldigt svårt att säga hur lång tid det kan komma att ta innan vi får det slutgiltiga svaret.

Travronden har varit i kontakt med Robert Bergh som säger följande:
– Vi kommer att träffa kommunen för att göra en ansökan om detta. Det finns enormt med regler som vi vill göra om och göra rätt i. Det har tagit lång tid att fastställa mötets tid och det finns inget datum satt för det ännu.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS