Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ny ordförande i Frankrike

Foto: Burt Seeger/TR Bild
Jean-Pierre Barjon och Björn Goop tillsammans med Mister J.P. efter segern i Uppfödningslöpningen. Foto: Burt Seeger/TR Bild

Det har stormat kring val av ny ordförande i franska travförbundet SECF. Först i den tredje omröstningen fick Jean-Pierre Barjon den majoritet som krävdes för att bli ordförande. Barjon fick 25 röster medan valberedningens förslag Philippe Savinel fick 23. Mötet beskrevs som infekterat med hårda ord i debatten.

Publicerad:

Jean-Pierre Barjon tar över ordförandeklubban efter Dominique de Bellaigue som av åldersskäl tackade nej till omval. Därmed såg en nyskapande falang sin chans med en ny ordförande och en ny modernare inriktning för fransk travsport.

– Det krävs en del förändringar i hästsporten och nu har vi större möjlighet att få igenom dessa. Det gäller framför allt att effektivisera organisationerna SECF och PMU (spelbolaget). Det är väldigt många anställda i administrationen och här behöver vi göra förändringar och spara pengar, säger ledamoten Pierre Levesque.

• Finns det några andra områden som ni vill förändra?
– Vi behöver arbeta närmare galoppsporten, arbeta mer tillsammans. I framtiden kan det vara bra om både trav- och galoppsporten ligger i samma förbund. Förhoppningsvis blir det effektivare och lättare i eventuella förhandlingar med regeringen. 

• Man kan säga att den nye ordföranden Barjon är mer europavänlig, kan det bli någon förändring i antalet europeiska i lopp och en öppning av franska stamboken?
– Det vet jag inte, prioritet den närmaste tiden är effektivare organisationer. 

Anders Lindqvist, med snart 30 år som fransk travtränare, tror på en öppning. Men att det kommer att ta tid.

– Det var en nödvändig förändring på ordförandeposten. Man kan inte skydda gränserna och den egna stamboken hur länge som helst. Det kommer att bli förändringar men kommer inte att ske med någon högre hastighet eller mängd. Men nu har i alla fall vägen öppnats för ett nytänk i fransk travsport, vilket var väldigt viktigt, säger Lindqvist.

Som vanligt har Lindqvist mängder av åsikter om och kring fransk travsport.

– Man kan ju börja med att låta vinnaren (hingst) av Prix d’Amerique få tillåtelse att betäcka 100 ston i Frankrike. Det skulle nog bli succé.

Jean-Pierre Barjon är även involverad inom den svenska travsporten då han har hästar i träning hos Björn Goop och Timo Nurmos, bland annat delägde han Mister J.P, vinnare av Svensk Uppfödningslöpning 2014 och vinnare av Årets Tvååring 2014. Han äger dessutom topphästen Bilibili, men även tidigare stjärnhästar som Niky och Meaulnes du Corta. Barjon har därutöver även svenskregistrerade avelsston.

Vice ordförande blev Joël Seché, som har haft flera hästar i träning i Sverige, till exempel Ivory Pearl, Insert Gedé, men så var han även med och delägde tidigare nämnde Mister J.P.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS