Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nya tag för Redén

Foto: Foto: Maria Holmén
Daniel Redén är besviken på böterna han fick efter strykningarna till Färjestads tävlingar. Foto: Foto: Maria Holmén

Långfredagen gjorde verkligen skäl för namnet för Daniel Redén som fastnade i gårdagens trafikkaos och tvingades stryka sina hästar till Färjestads tävlingar. Väl hemma kom nästa kalldusch – han hade fått böter för att In Vain Sund och Bellatrix Zet uteblivit från start utan "giltigt skäl".
– Jag blev väldigt besviken, säger Redén som tar nya tag i eftermiddag på Grand Slam 75. 

Publicerad:

Stall Redén hade tre chanser på förhand till Färjestads tävlingar men han och den efterföljande hästtransporten kom aldrig så långt. Det hastiga omslaget till snö och halka under gårdagen orsakade olyckor på vägarna till Värmland med långa köer som följd. 
– Vi satt fast i köer strax efter Örebro i en och en halv timme och polisen sa att det mer stopp längre fram. Då var det inte långt kvar till lopp 1 på Färjestad och jag kände att det blir inte fair play mot hästarna att sitta i transport i sju timmar för sedan eventuellt hinna med att starta. De måste få sina förberedelser. Det var verkligen tråkigt att behöva stryka, man tränar sina hästar för att starta dem, konstaterar Redén.

Redén strök Floyd P.Boko från lopp 4, In Vain Sund från Carl Philips Jubileumspokal i lopp 11 samt Bellatrix Zet i lopp 12. Väl hemma igen kunde han läsa att han fått böter på totalt 3.000 kronor från Färjestads domare för att de två senare uteblivit från start utan giltligt skäl.
– Jag blev väldigt besviken när jag såg det. Jag bara hoppas att det blivit något fel och att de rättar till det, annars är det deprimerande. Jag tänkte på djurskyddet i första hand och tycker inte att jag ska bestraffas för det,  säger Redén och fortsätter:
– In Vain Sund hade spår 1 i sitt lopp med 250.000 kronor i förstapris och vi uteblir ju knappast från loppet för att vi vill det. Kanske hade jag hunnit till start, men det är inte så kul att lasta av en sådan häst och sedan värma 30 minuter innan start. Det hade inte varit sjyst mot hästen eller spelarna och hos oss går alltid djurskyddet i första hand. 

Han berättar också att hade man fortsatt till Färjestad hade de fått övernatta, då chauffören hade behövt sin dygnsvila innan hemfärd. 

Redén har vidare svårt att se vad han skulle kunna göra annorlunda. 
– Vi hade planerat vår resa precis som man gör på vintern, men man kan inte tänka att folk ska ut och krocka. Så fall hade vi behövt åka iväg 04 på morgonen. När vi åker till Halmstad på måndag har vi ett visst upplägg med fodringar och den biten, men Färjestad är en vanlig dag för oss och det går inte att förutse att det ska ta så många timmar. Vi hade otur. 

En tråkig dag fick åtminstone en bra avslutning, när Lionel tog hand om tredjeplatsen i Grupp III-loppet Prix Jean Riaud på Vincennes bakom Belina Josselyn och Valko Jenilat.
– Jag tyckte att Lionel gjorde det fantastiskt bra. Han var lite stressad i starten och tog en kort galopp men han gjorde bra som ställde sig. Sedan fick han ett tufft lopp med två finishkörningar och det var väldigt strongt att ändå bli trea i mål på 1.13,2/3500 meter. För att vinna ett sådant lopp hade han behövt få en resa som Belina Josselyn fick i går. Han visade att det inte var något fel på formen inför Olympiatravet och jag tror att det finns en växel till i honom. Nu ska vi ta hem honom så fort som möljigt, säger Redén. 

I dag åker Redén mot Gävle som kör Grand Slam 75 med Påskägget för fyraåriga ston som den stora höjdpunkten. I den femte avdelningen har Redén en av dagens största favoriter, fyraårige Paul The Apostle (e. Pastor Stephen) som hävdade sig väl i tuffa gäng i fjol och som blivit valack under vintern. I årsdebuten på Bollnäs senast blev det seger direkt. 
– Han var lite vass innan start och låg på en del under loppet, men kanske var han bara glad att komma ut och tävla igen. Nu gör vi lite balansjusteringar på huvudlaget för att få honom lite lugnare innan start. 
– Det finns mycket kapacitet i honom och jag tror att han går mot ett bra år. Förhoppningsvis kan han vara med i något större lopp under året och kanske någon uttagning. Jag har inte tittat på motståndet i dagens lopp men kändes som en passande uppgift för honom sett till propositionen. Spår tio passar honom också riktigt bra och han är väldigt speedig till slut. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS