Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nytt nej för Wången – elever ska kompenseras

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Magnus A Djuse går sista terminen på Wången, en gymnasieskola som tappat riksrekryteringen. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Wången har från Skolverket fått avslag på sin begäran om omprövning när det gäller riksrekryteringen.
– Eleverna och sporten ska dock inte behöva bli lidande av Skolverkets beslut, säger Wångens vd Lennart Ivarsson i ett pressmeddelande.

Publicerad:

Travronden berättade redan i slutet av oktober att Wången hade fått nej till riksrekrytering, men att gymnasieskolan begärt en omprövning hos Skolverket. Även här har det nu blivit ett nej, vilket innebär att gymnasiekullen som börjar hösten 2019 inte är med i riksrekryteringsintaget. Det här gäller under hela deras tid på Wången. Däremot har skolan möjlighet att ansöka om ny riksrekrytering redan inför läsåret 2020. Wångens riksanläggningskollega Strömsholm fick också nej till riksrekrytering inför 2018, men detta förvandlades till ett ja inför 2019.

Riksrekryteringsstatusen har för Wångens del tidigare inneburit att elevernas hemkommun betalat elevens utbildning, att elever erhållit ett speciellt inackorderingsbidrag och att Wången dessutom fått en högre ersättning per elev än vad som annars är fallet. Nu blir dock förutsättningarna sämre.
– Om hemkommunen erbjuder ett så kallat likvärdigt program, det vill säga naturbruksprogram med inriktning djur (oavsett djurslag), så kan de avslå begäran om inackorderingstillägg. Därför har vi beslutat att kompensera eleverna för detta. Eleverna och sporten ska inte bli lidande av Skolverkets beslut, betonar Lennart Ivarsson, som är kritisk till Skolverkets agerande:
– Att vi inte fick riksrekrytering påverkar ersättningsnivåerna. Så avslaget är i grund och botten ett ekonomiskt beslut. Att det är en utgift för elevernas hemkommuner att skicka dem till skolor i andra delar av landet kan vi förstå, men att dra in på detta är också ett kortsiktigt tänkande som påverkar näringarna i hela landet. Vi vet att det behövs personal i många sektorer och näringen behöver anställda med yrkesexamen.

Emma Roos, marknadsansvarig på Wången, fyller på:
– Den här utbildningen är unik. Wången är travsportens riksanläggning och vi har en stor komplett utbildningsanläggning. Det är bara här som eleverna kan ta en internationell hästskötarexamen och här finns även ett antal andra utbildningar som gymnasiet har utbyte av; hovslagarutbildningen och den världsunika universitetsutbildningen för travhippologer. Att vi fick avslag på förlängd riksrekrytering är för oss svårt att acceptera.

En av många lovande ungdomar som just nu går gymnasieutbildningen på Wången är Magnus A Djuse. Om några veckor slåss han om titeln ”Årets Komet” på den årliga travgalan i Stockholm och han är nu inne på sista skolterminen.
– Jag har haft en fantastisk tid, lärt känna många människor och fått många nya kontakter. Det har varit bra år här, jag kommer nog aldrig ha det bättre, säger Magnus själv i pressmeddelandet.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.