Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Nytt svenskt rekord

Foto: Micke Gustafsson/TR BILD
Jimmy Jonsson slog till med svenskt rekord bakom pappa Alf Jonssons Ängsborken. Foto: Micke Gustafsson/TR BILD

HAGMYREN GS75. Det blev favoritseger i årets upplaga av Sto-SM sedan Mikael Olsson och Mofaksan vunnit loppet på 1.24,2a/2140 meter. Men även svenskt rekord i ett annat kallblodslopp.

Publicerad:

Han har gjort det förr och gjorde det igen. Gävleamatören Mikael Olsson har varit pricksäker när det gäller att hitta formen för Mofaksan och hon visade i senaste starten att hon skulle bli att räkna med i årets upplaga av Sto-SM.

Efter ett fint genomfört lopp avslutade hon starkt upploppet ned och var tämligen ensam.
– Innerspåret passade henne inte i dag, så jag fick lägga om taktiken lite, berättade Mikael, vars tolvåriga sto bara verkar bli bättre och bättre.
– Hon var skaplig som unghäst, men som fyraåring började jag känna att det var något extra och då lade jag ned extra tid på träningen, förklarade Mikael, som haft många fina år sedan dess.
– Förutom säsongerna 2014-2015 då hon drabbades av lungblödning och det var just i Sto-SM, fortsatte han efter segern, som dessutom innebar att Mofaksan blev dubelmiljonärska.

Sleipners Elitlopp har körts sedan 1979 och har dominerats av Jan-Olov Persson med i första hand Järvsöfaks och Hallsta Lotus som tillsammans vunnit loppet tolv gånger. I år hade Persson med Elitkampsvinnaren Lome Brage som kördes av Örjan Kihlström och höll undan för Månprinsen A.M. på 1.20,2a/1 640 meter.
– En fantastisk fin häst, sade Örjan om hästen som tidigare i år även vann Elitkampen på Solvalla.

Oskar Kylin Blom rider vidare på framgångsvågen och inledde GS75-omgången med Lena Norin-tränade Linda’s Girl, som åter vann ett lopp från utvändigt ledaren och tog andra raka segern. Tiden blev fina 1.12,3a/1 640 meter.
– När vi fick spår åtta kändes det uppgivet, men det är få som plockar ned henne över ett upplopp, sade Oskar.

Jan-Olov Perssons Inbjudningslopp kördes i två avdelningar inom GS75 och den kallblodiga avdelningen vann Ulf Ohlsson med storfavoriten UR.Faxe efter tidig ledning.
– Han kändes väldigt stark och vann med krafter kvar, sade Ohlsson.

Varmblodens avdelning vann Krister Söderholm med Jörgen Westholm-tränade Phototoy, efter att ha sänt fram och satt press på ledaren redan varvet kvar. Jörgen som inledde sin hästbana just hos Krister.
– Ja, han kom till mig direkt efter skolan, berättade Krister.

Innan GS75 började avgjordes Hälsinglands Treåringspris och trots att Jan-Olov Persson hade en kvartett med i loppet av totalt sex startande, fick han släppa ifrån sig både segern och ett svenskt rekord till Alf Jonsson-tränade Ängsborken. Jimmy Jonsson var offensiv och rundade till ledningen på första bortre och höll sedan konkurrenterna stången hela vägen. Segertiden blev nya svenska rekordet 1.26,1/2 180 meter. Det förra innehades av Tekno Eld och löd på 1.26,8.
– Det har häxat en del på slutet, så nu var det lika bra att göra processen kort, menade Jimmy efter det offensiva upplägget.

Ängsborken hade flest starter i kroppen inför loppet.
– Han har startat flitigt, men tål det och får något snällare lopp emellanåt, fortsatte Jimmy, efter hästens tionde start och nu är siktet inställt på Kriteriet.
– Vi får börja med det svenska, sedan får vi se, fortsatte Jimmy, som tagit över körningen, men inte träningen.
– Nej, den sköter pappa och det blir ganska tung träning, fem dagar i veckan.


Citatet

”Jag tänkte 700 kvar att hur ska vi få pengar, då hon inte tog i ett dugg, men så ryckte jag tussarna och då rundade hon dem i fjärdespår.
(Robert Skoglund efter skrällseger med Suited Broline)


Nästa gång

Lövdala Principito (9) svarade åter för en stark insats efter ett inledningsvarv utvändigt ledaren och med tre lopp i kroppen står hon på tur.


Dagens profil

Örjan Kihlström vann bland annat med favoriten Lome Brage, men missade dessutom med duon Emotion (17 för tio) och B.Marie In Heaven (18 för tio)

MATS PERSSON

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS