Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Olofsson: "Ringde runt så sent som i onsdags"

Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75
Hanna Olofsson. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Utan hö - inga vinster eller pengar in till stallet. Vi ringde runt och kollade ”grovfoderläget” med några av landets travtränare.

Publicerad:

Robert Bergh, Åby:
– Jag har hört att det är brist på hö i landet, men själv skriver jag kontrakt inför varje nytt år och ser till att jag har volymen säkrad. Höproducenten som jag köper av berättade dock att de började få frågor om hö redan i november. Normalt brukar det dröja fram till mars-april.

Claes Sjöström, Solvalla:
– Det pratades tidigt om fjolårets dåliga höskörd, varför jag var ute tidigt och bokade upp mig för hela det här året. Det kostade lite mera, men jag har inte råd att hamna i en situation där jag står helt utan grovfoder.

Hanna Olofsson, Boden:
– Jag satt och ringde runt så sent som i onsdags. Det är dålig planering från min sida som ligger bakom detta, men nu är det hela löst. Jag känner som tur är många bönder i grannskapet och man vill ju också ha närproducerat grovfoder. Det känns mycket bättre. Nu slipper jag i alla fall den där höstressen och till nästa år är jag kanske tidigare ute.

Magnus Jakobsson, Färjestad:
– Jag har hört att hö är en bristvara just nu, men jag har själv ett långt samarbete med en speciell bonde, som även i år garanterar att det ska lösa sig både mängd- och kvalitetsmässigt för ett år till mina 50 hästar. Han har sagt att det kan bli lite ”målfoto” mot slutet, men att de inte ska vara någon fara. Jag köper enbart löshö med de speciella värden som jag själv önskar och det är verkligen toppkvalité.

Fredrik Persson, Kalmar:
– Jag hade faktiskt problem förra året och fick beställa hö från Filipstad. Men till i år var jag ute i bättre tid och säkrade upp ett tillräckligt stort parti. Jag har inte direkt hört något från kollegor i mitt närområde om att de ska ha några speciellt stora problem att få tag i bra hö.

Björn Karlsson, Solänget:
– Jag vet att det är ett stort problem just nu, även om det inte drabbar mig specifikt. Jag har ”mina bönder”, där jag redan bokat upp mig för det här året, så att det inte ska behöva bli några beskymmer. Men många har det väldigt kämpigt just nu och får ringa till ridskolor och så. Det är sedan inte heller alla som har möjligheten ekonomiskt att köpa grovfoder för ett helt år framåt, utan kanske måste nöja sig med en-två månaders framförhållning. Och då kan det trassla till sig.

Jimmy Jonsson, Bergsåker (Öystein Tjomsland):
– Vi säkrade upp i god tid, men efter att ha hört om den akuta höbristen har jag på sistone också sett till att vi har en liten höreserv. Jag vill inte stå där om vi får problem med förstörda hösilagebalar när värmen kommer. Nej, det gäller att vara förberedd även på sådant. Det var dock inte lätt att ”hitta” det där reservhöet.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.