Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ord för ord – det sades på mötet om 16.20: "Uppgiven"

Foto: Rickard Hansson, TR Bild
Några av deltagarna på mötet. Foto: Rickard Hansson, TR Bild

HALMSTAD. Proffstränarna är inte nöjda med ST:s beslut att fortsätta med 16.20 som starttid för V75.
Därför kallade Ulf Stenströmer och Lutfi Kolgjini till ett möte med ordföranden Marjaana Alaviuhkola på Halmstads stallbacke före dagens tävlingar.
– 16.20 är en detalj som blivit en prestigefråga, sade Alaviuhkola.

Publicerad:

Lutfi Kolgjini öppnade mötet med frågan: ”Vilka parametrar har ni använt er av för att välja att fortsätta med 16.20? Och, har ni haft kontakt med BAS-organisationerna?

Marjaana Alaviuhkola besvarade frågan med en dragning om det nuvarande läget, med ATG:s omsättningstapp och vad en förändring skulle kunna innebära. Nedan följer ett antal frågor och instick som avhandlades.

Olika orsaker till ökning?

Hans Lord Skarplöth:

– Jag kan inte säga vilken del av ändringarna som gjorde jobbet för omsättningsökningen när vi flyttade starttid, lanserade positioneringssystemet och presenterade en ny studio.

Roger Walmann:

– Ska ni (ST, reds. anm.) hålla på med det här tills travet tar slut? Det här kommer att ta död på travet om vi kör på det här sättet. Ska vi har vår travsport kvar måste vi ändra nu. Det är inte 98 procent av aktiva som tycker att det här är dåligt, det är 100 procent.

Reijo Liljendahl:

– Ni försvårar vår situation med starttiden. Det blir svårare att värva hästägare och rekrytera personal och kostnader för transporterna blir dyrare vilket hästägarna får betala. Det är ett antal praktiska frågor som är jäkligt svåra för oss.

"En prestigefråga"

Marjaana Alaviuhkola:

– Det är rätt att vi måste prata om vad vi vill med sporten, hur ska man tävla överlag? 16.20 är en detalj…som blivit en prestigefråga samtidigt som det finns många frågor om hur vi ska tävla.

Anders Ström:

– Man ska börja i sportens ändar, inte i spelet ändar. Jämför med engelsk fotboll där man vårdar publiken, upplevelsen, genom att INTE sända matcher på tv klockan 15.00… Man bör värdera livstidsvärdet i de personer som både äger häst och är spelare. ATG behöver inte lägga en spänn på den skaran – de kommer att spela ändå. Hasse, om du sätter ett snittvärde på kunderna…dagens publik här på Halmstad och de tv-tittare som vi når 18-19, hur låter det?

"Inte där skon klämmer"

Hans Lord Skarplöth:

– Våra största kunder är viktigast. Hela travsporten har egentligen tre kunder: publik, hästägare och spelare, ofta är det samma person. Vi har utvecklat spelprodukten de senaste åren – vad har hänt med publik- och hästägareprodukten? Ingenting. Tillåt mig att tvivla på att det skulle vara lättare att ragga hästägare med tidigare starttid, det är inte där skon klämmer.

Mötet som hölls i god anda kokade ned i hur mycket det, eventuellt, skulle kosta att återgå till tidigare starttid. Två miljoner netto per lördag, menade Hans Lord Skarplöth.
– Ibland måste man prioritera ekonomin före något annat, sade Marjaana Alaviuhkola och tillade:
– Vill ni tävla 12.00 så kan vi göra det, men då måste man veta vad det kan bli för konsekvenser.

Vad krävs för ändring?

Rickard Hansson, Travronden:

– Men om du, Marjaana, säger att ni kan styra starttiden efter vad de aktiva vill, varför sker inte det? Vad krävs för att ni ska ändra, ska en viss procentandel av aktiva svara positivt till det?

Marjaana Alaviuhkola:

– Tidigare har ATG bestämt, nu är det ST som bestämmer. Ändrar man så måste man vara beredd på att det kan bli konsekvenser.

Bergh: Ska vi offra eller inte?

Robert Bergh:

– Det är väl det som är frågan, ska vi offra det eller inte? Är vi beredda att prova tidigare start igen? Är aktiva beredda att ta den risken?

Lutfi Kolgjini:

Är ni beredda på att göra enligt förslag att testa i åtta-nio månader från och med 1 januari? Om ATG kan bevisa att det är 16.20 ökar omsättningen så mycket så får vi köpa det.

Lord Skarplöth uppgiven

Robert Bergh:

– Jag ser på dig, Hasse att du känner dig uppgiven till det, är det korrekt?

Hans Lord Skarplöth:

– Ja…

Robert Bergh:

– Samtidigt förstår jag Hasse, vi har gnällt om prispengar i alla år, nu vill vi ha bra lördagskvällar i stället.

"Man ser effekter direkt"

Ola Lernå, Sulkysport:

– Hur länge behöver man testa? Vad är en rimlig tidsrymd för att kunna göra en bedömning? Sex månader? Nio månader? Tre månader?

Hans Lord Skarplöth:

– Man kommer att se effekter direkt, men jag är mer orolig för de långsiktiga konsekvenserna. Varje gång man ändrar något rör man ett invant beteende. Man ser effekter efter tre månader, ja.

Björn Goop:

– Jag förordar inte 16.20, men rent allmänt, vad har vi för framtidstänk? Hur ska det se ut för ungdomarna som kommer underifrån om fem år? Man behöver ta beslut som är bra för framtiden också, våra hästägare är ofta gamla, hur ser det ut om 20 år?

Kontentan: Utredning

Efter 45 minuters samtal stod tränarnas åsikt kvar: De vill ändra tiden på lördagarna.
Rickard Hansson, Travronden:

– Är kontentan av mötet att Jan Halberg, ordförande i TR, ska fråga sina medlemmar?

Aktiva ska utreda

Jan Halberg:

– Ja, och särskilt de som frekvent startar på lördagarna. Problemet vi har haft tidigare är att svarsfrekvensen inte har varit särskilt hög.

Lutfi Kolgjini:

– Bra, då undersöker vi och återkommer till Marjaana om ett par veckor.

Deltagarna i faktarutan nedan.

FAKTA

De deltog på mötet

Roger Walmann
Reijo Liljendahl
Ulf Ohlsson
Erik Adielsson
Lutfi Kolgjini
Adrian Kolgjini
André Eklundh
Thomas Uhrberg
Jan Halberg
Conrad Lugauer
Carl Johan Jepson
Robert Bergh
Björn Goop
Johan Untersteiner

Anders Ström (uppfödare, hästägare, spelare)
Marjaana Alaviuhkola (ordförande ST)
Jan Halberg (ordförande TR)
Hans Lord Skarplöth (vd ATG)

Sulkysport, Travronden

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS