Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Oskars SM-uppladdning: ”En av årets roligaste”

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Oskar J Andersson laddade upp inför Åbys SM-tävlingar genom att i Gävle ta en av de roligaste segrarna hittills under året. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Oskar J Andersson fick uppleva något alldeles extra efter segern med M.T.Insider under torsdagskvällen i Gävle.
– En av årets roligaste vinster. Nu försöker vi med ett hat trick i Lärlings-SM också, det är ju min sista chans.

Publicerad:

Oskar går mot ett rekordår som kusk med just nu 60 segrar och nästan 6,5 miljoner kronor i inkörda pengar. Han vann 63 lopp 2016, men den rekordnoteringen lär inte hålla på långa vägar. I pengar har han redan slagit rekord med nästan 1,5 miljoners marginal mot förra året.
– Det har gått jättebra. Jag har kört lite mera i år men ändå haft fokus på hästarna hemma hos Jörgen. Jag har fått köra fler fin hästar och utvecklat nya samarbeten under det här året, vilket är viktigt inför framtiden, säger Oskar, som inte lär glömma torsdagskvällens uppståndelse i Gävle i första taget.

Segern med Olle Alséns M.T.Insider (e. Offshore Dream) var nämligen något alldeles extra. Men det berodde inte på stora prispengar eller att det var ett jättestort lopp.
– Nej, det var till att börja med en speciell story bakom. Jag, Fredrik Linder och Olle Alsén satt och surrade lite för 1,5 år sedan och kom fram till att det vore roligt om jag kunde få köra någon häst åt Olle när det passade. Han frågade vilken jag tänkte på och då sade jag M.T.Insider och gärna i Speed Race under Elitloppshelgen. När den helgen närmade sig visade det sig att Olle var avstängd, men han satte då upp Erik Adielsson. Det blev bra resultat (seger), men efteråt beklagade sig Olle över sin glömska.

Oskar fortsätter:
– För 1,5 vecka sedan hörde Olle av sig och frågade om vi äntligen skulle göra något åt handslaget som gjordes för 1,5 år sedan. Han var avstängd under gårdagen i Gävle och M.T.Insider såg ut att ha en passande uppgift i ett sprinterlopp. Så då fick det bli så. Det hela blev inte sämre av att vi även tilldelades spår två bakom vingen.

Med en av Sveriges startsnabbaste hästar kunde Oskar inte gärna missa ledningen och väl där blev det enkel seger på 1.12,3a/1640 meter.
– Han tillhör definitivt kategorin ”en av Sveriges startsnabbaste hästar” och i princip omöjlig att ta en längd på. Man måste nog i sådana fall upp på världselitnivå för att det ska bli annorlunda, påpekar Oskar, som sedan fick uppleva rena belägringen i vinnarcirkeln.
Av de drygt 100 andelsägarna i hästen var ett 60-tal på plats.
– Jag hade fått höra lite om det här bakvägen. Olle bokade restaurangplatser till ägarna redan för två månader sedan, för att de skulle ha sin årliga stallfest. Det blev härligt trångt i vinnarcirkeln och en häftig upplevelse. Helt klart en av årets roligaste segrar.

Förhoppningsvis är det här bara början på en succévecka för Oskars del. Han fortsätter på Romme i kväll med att bland annat köra Hans R Strömbergs fina sto Unique Juni. Sedan väntar tre styrningar under Åbys SM-dag på lördag, Oskar kör i både ”riktiga” SM (V75-7) och Lärlings-SM (V75-4).
– Jag har vunnit Lärlings-SM två gånger tidigare, bland annat förra året (Sambuca Knight). Eftersom jag nästa år inte får vara med i lärlingslopp längre (gått över gränsen i år för antalet körda lopp) är det här sista chansen att ordna ett hat trick. Jag har också en positiv känsla vad gäller Smokey Herman. Ulf Stenströmer har verkligen satt hästen i praktslag och innerspåret blev perfekt. Det finns flera taktiska möjligheter eftersom banan har open stretch.

Stora SM då med Spitcam Jubb (V75-7)?
– Det är förstås tufft motstånd och dåligt spår, men det ska bli riktigt kul. Spitcam Jubb är en häftig häst och har fränt folk runt omkring sig. Jag hoppas att han kan prestera på den nivå han gjorde i Bollnäs för fem starter sedan. Hur som helst blir det roligt att åka ut till det här loppet.

Oskar har en bra tillvaro hos Jörgen Westholm, men samtidigt närmar sig en egen proffstränarkarriär. Frågan är om det kan bli aktuellt redan under nästa år?
– Jag har gått alla kurser som krävs men kommer i alla fall inte att plocka ut någon proffslicens från och med 1 januari nästa år.

Senare under nästa år då?
– Det låter jag vara osagt, vi får helt enkelt se hur saker och ting utvecklas.

Även om det går bra för Oskar som kusk verkar det i dagsläget inte som att han enbart kommer att fokusera på den rollen.
– För mig började allt med ett hästintresse, inte travet. Jag har alltid haft ett stort sug att träna hästar och vill göra det i framtiden. Samtidigt ger tävlingsmomentet inom travsporten den där berömda adrenalinkicken. Gårdagen i Gävle är ett bra exempel.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS