Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ove A: "Norberg var ju tillbaka efter tio dagar"

Foto: Privat
Ove A Lindqvist vårdas på sjukhus i Gävle efter tisdagens olycka. Foto: Privat

Ove A Lindqvist är fast besluten om att han ska tillbaka till tävlingsbanan. Två dagar efteråt berättar Ove för Travronden om hur han upplevde tisdagens olycka i Bollnäs.
– Hästen slog direkt. Jag hann inte reagera, säger han.

Publicerad:

På sjukhuset i Gävle repar Ove A Lindqvist sig för fullt efter tisdagens olycka i Bollnäs. Det var i utgången av sista sväng som hans uppsittning Tåga Kongen sparkade bakut och träffade sin kusk i ansiktet. Två dagar har gått sedan dess och nu berättar Umåkerkusken för Travronden om hur han upplevde den otäcka händelsen.
– Hästen kändes stark och rejäl under vägen och jag satt lugn i ledningen. Sedan började han bromsa till i svängen och jag blev osäker om att han skulle hålla undan. Därför ryckte jag propparna på honom och när jag gjorde det blev han väldigt bakrädd och slog direkt. Jag hann inte reagera utan det small till direkt. Smällen tog i näsan och i hjälmen. Smällen efter det har jag ingen aning om. Då hade jag redan försvunnit...

Hur mår du idag?
– Just nu mår jag rätt så bra, men jag har samtidigt morfin i hela kroppen så tack vare det är det ingen fara med mig. Men de minskar ned morfinet ibland och då känner jag att jag får ont. Sedan får vi se hur det blir när de tar bort morfinet helt för det får bara användas ett visst antal dagar.

Det har funnits planer på att förflytta Ove A Lindqvist från sjukhuset i Gävle till Umeås dito redan i slutet av veckan, men de planerna har ändrats.
– Det blev ändringar. Jag blir kvar i Gävle ett par dagar och det är tur det. Vi har diskuterat saken och jag kommer i alla fall att bli kvar till måndag eller tisdag. Annars skulle jag behöva flyga upp till Umeå, men det är jobbigt i och med att ena lungan är punkterad. Det slipper jag nu.

Ett flertal revben bröts på Ove i och med att han blev trampad av två ekipage. Skyddsvästen var på, annars trodde han att det hade gått än mer illa.
– Ja, det var en fördel. Annars hade det kunna gå betydligt mer illa. Jag har förstått nu i efterhand att den har sin verkan.

Har du varit med om några olyckor tidigare under karriären?
– Ja, det har jag varit. Det har varit ett par olyckor genom åren, men inte av den här typen.

Hur lång tid tror läkarna att det tar innan du är helt återställd?
– Det vet de inte riktigt, men de har sagt att det kan ta upp till tre månader. Men man vet ju aldrig. För Janne Norberg tog det ju bara tio, tolv dagar innan han var tillbaka... Men läkarna är inne på att jag nog blir borta upp mot tre månader.

Men du är fast beslutet om att du ska tillbaka?
– Helt klart. Jag ska tillbaka. Det är ingenting att diskutera. En sak som dock är viktig att diskutera och som jag märkt i och med det här är försäkringsbiten. Det är inte alla som kör travlopp som har vettiga försäkringar som gäller. Vi betalar in dyra försäkringspengar, men det tillfaller oss inga pengar den första månaden. Sedan månaden efter får vi ut en liten peng... Det finns en riktigt dyr försäkring som alternativ som täcker mer, men då gäller det att du har samma ekonomiska grund som till exempel Ulf Ohlsson eller Örjan Kihlström.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS