Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pappa för första gången

Foto: Claes Kärrstrand
Readly Express blev i går pappa för första gången. Foto: Claes Kärrstrand

I går vid 18-tiden blev Europaderbyvinnaren Readly Express pappa för första gången. Ett hingstföl undan Calles Cinzano (e. Foreign Office) föddes på Menhammar och allt gick bra. Stuterichefen Johan Hellander räknar med ytterligare 79 Readly Express-avkommor under 2017.

Publicerad:

Numera femårige Readly Express (e. Ready Cash-Caddie Dream e. Viking Kronos) behöver knappast någon presentation. Av de 14 segrarna på 17 starter kan bland annat nämnas Kriteriet, Derbyt och Europaderbyt. Två världsrekord har han också mäktat med under resans gång. Dessutom verkade Readly Express under förra året som avelshingst och tog emot 110 ston. Han har 135 i avelsindex, vilket är det högsta hittills för en avelshingst.
– Med tanke på att hästen även skulle tävla blev det en kort avelssäsong. Men vi upplevde ett väldigt tryck i början från stoägarna och kvalitén på den färska sperman var fantastisk. På slutet av säsongen gick vi över på fryst sperma och sammanlagt förväntar vi oss 80 föl i år. Det känns som en bra siffra, berättar Menhammars stuterichef Johan Hellander.

Den sistnämnde gladdes förstås när Readly Express förstfödde slog upp sina ögon i måndags eftermiddag.
– Det är alltid spännande med första avkomman efter en hingst och speciellt då när det gäller Readly Express. Det var mycket vitt i det här fölet.

Hur ser 2017 ut för Readly Express rent avelsmässigt?
– Det beror lite på hur Timo Nurmos planerar tävlingssäsongen, men vi räknar med ungefär samma upplägg som förra året. Det hela inleds med färsk sperma här på Menhammar under andra halvan av februari och han blir nog kvar hos oss fram till mars-april. Det blir ungefär 100 ston i år.

Johan Hellander poängterar att många fler Readly Express-föl förväntas inom kort.
– Ja, eftersom han började betäcka så tidigt blir det ju så.

Det förstfödde hingstfölet är alltså undan Calles Cinzano (e. Foreign Office-Lass Early e. Count's Pride), som ägs och är uppfödd av Readly Express delägare Rolf H Andersson i Stockholm.
– Det är även Rolf som äger det nyfödda fölet, avslutar Johan Hellander.

Fotnot: Ett stoföl efter Chocolatier-Katla Celeber e. Look de Star blev först ut på Menhammar i år (16 januari).

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS