Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Pihlström i tingsrätten – varnar sina arbetskollegor

Foto: TR BILD
Markus Pihlström riskerar 25.000 kronor i böter för brott mot arbetsmiljölagen. Foto: TR BILD

Bergsåkerstränaren Markus Pihlström var under onsdagen på plats i Sundsvalls Tingsrätt på grund av en stämningsansökan om brott mot arbetsmiljölagen. Han berättar nu om fallet och passar på att varna både proffs och amatörer.

Publicerad:

Det var den 2 november 2005 som Markus Pihlström-tränade O.P.'s Futurum, då tre år gammal, skadade sig allvarligt på Bergsåkers stallbacke under en vanlig träningsdag. Hästen ifråga blev skrämd av en lastbil och lärlingen som satt bakom ramlade ur.
– Det var en rad olyckliga omständigheter. Bland annat hade vi inte blivit varnade för att det skulle vara lastbilar på stallbacken den här dagen. Hur som helst gick det bra för min lärling, som fortsatte att jobba under resten av dagen. Däremot skadade sig O.P.'s Futurum allvarligt och fick sys med 150 stygn. Jag hade dock ingen tanke på att anmäla det hela som arbetsskada till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. I min värld är en arbetsskada när någon blir svårt sparkad eller bryter något ben. Nu kunde lärlingen arbeta vidare samma dag.

Ur stämningsansökan går att läsa följande:

”Den 2 november 2015 inträffade ett tillbud vid Bergsåkers travbana i Sundsvall då en häst blev skrämd och kastade. Hästens reaktion fick till följd att den vagn som kusken, anställd vid Op ́s entreprenad HB, satt i välte varvid kusken kastades ur och hamnade på marken. Tillbudet, som inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa, var sådant att det utan dröjsmål skulle ha anmälts till Arbetsmiljöverket. Ingen anmälan har lämnats in till Arbetsmiljöverket. En anmälan om tillbudet har lämnats in till Försäkringskassan den 22 januari 2016. Ansvarig företrädare för Op ́s entreprenad HB har av oaktsamhet underlåtit att utan dröjsmål anmäla tillbudet till Arbetsmiljöverket.”

Händelsen uppmärksammades i lokal- och fackpress eftersom hästen ifråga råkade så illa ut (i amatörträning nu). Markus fick till slut rådet att ändå anmäla till Arbetsmiljöverket.
– Det gjordes tre månader för sent och därför blev jag stämd av person i Skåne. I går var jag som sagt i Sundsvalls Tingsrätt och det är ingen rolig upplevelse. Det gäller att vara ödmjuk i sådana här situationer, men det känns ändå som att jag är favorit att klara mig. Till och med åklagaren gav de signalerna, berättar Markus, som om man döms får betala 25.000 kronor i böter (bolaget O.P.'s. entreprenad HB).

Bergsåkerstränaren står inte och faller med den summan, men tycker ändå det här känns väldigt frustrerande.
– Det är just det här med att eventuellt bli fälld för arbets- och miljöbrott när jag själv nästan tycker mig vara ”bäst i klassen” i den grenen. Jag är väldigt noga med arbetsmiljön i stallet och där vi tränar och det samma gäller arbetstiderna. Min personal behöver inte jobba under helgerna och får traktamenten och så när de reser iväg till tävlingar. Det känns viktigt att ha papperen i ordning och man har som arbetsgivare ett stort ansvar. Det här gäller även som amatör med anställd personal, vilket fallet var för mig hösten 2015.

Nu riskerar Markus ändå att bli dömd för arbets- och miljöbrott. Domen förväntas komma om knappt två veckor.
– En sak har jag lärt mig av det här och det är att hellre anmäla en gång för mycket än för lite till Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan. Jag vill även passa på att ge det här rådet till alla mina kollegor i travbranschen.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS