Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Platon Face med galopp

Lutfi Kolgjini höll sitt löfte till nya ägarna när Platon Face vann Harpers. 
Extra dramatik, det ingick i priset. 
– Det kändes som att jag var tvungen att lägga om planen, då galopperade han och det löste sig självt, säger Lutfi Kolgjini. 

Publicerad:
Foto: Thomas Blomqvist
Sexårige Platon Face vann Harper Hanovers Lopp på 1.13,1/3140 meter och han gjorde det närmast före  Call Me Keeper och Heartbreaker V.S.  Foto: Thomas Blomqvist
Platon Face skötare Ida Nurkkala var rörd efter segern. Foto: Thomas Blomqvist
Sexårige Platon Face vann Harper Hanovers Lopp på 1.13,1/3140 meter och han gjorde det närmast före  Call Me Keeper och Heartbreaker V.S.  Foto: Thomas Blomqvist

Lutfi Kolgjini var säker. Ingen skulle kunna plocka 40 meter på Platon Face. Tanken var att leda loppet från start till mål. Så blev det inte. 

Istället galopperade Platon Face från start. Trots det stod han som vinnare, 900 000 kronor rikare, när allt var över. 

– Det känns…

Lutfi Kolgjini drar en lättnadens suck innan han fortsätter:
– Äntligen. Det har varit lite anspänning eftersom jag har stuckit ut hakan och sagt att ingen skulle ta 40 meter på honom. 

– Jag har haft det här i åtanke hela säsongen, då måste han stå rpcikfritt under 700 000 kronor och dessutom ha poäng för att komma med. 

I kampen om att vara först fram att ta över ledningen från Canadien Rolls blev Lutfi Kolgjini kvar i tredjespår utvändigt om Tesio och Robert Bergh. Kort därpå kom galoppen. 

– Det blev strul när vi skulle vända upp, fyran var i vägen och vi tappade viktiga meter mot Robert Bergh. Det kändes som att jag var tvungen att lägga om planen, då galopperade han och det löste sig själv, säger Kolgjini. 

Istället blev det tredje utvändigt. Därifrån kunde Lutfi Kolgjini se hur Tesio tvingades offra en speed för att förvara ledningen när Carl Johan Jepson inte var nöjd med dödens bakom Handsome Brad. 

– Jag såg det från första parkett. Det passade perfekt – man måste ha lite tur också. 

Varvet från mål drog Kolgjini i högertömmen och körde fram utvändigt om Tesio, som hade travat de första två varven på . Sedan visade Platon Face att det krävs mycket mer än tur för att vinna Harpers. 

Redan inför slutsvängen hade han tagit sig förbi ledaren. Sedan kom ingen ikapp. 

– Jag såg att Berghsvar seg och då tänkte jag: Varför ska jag sitta kvar i andraspår? Sedan var jag tvungen att sticka innan de där smygkörda köhästarna där bak kom på speed. 

När mållinjen kom hade Platon Face en och en halv längd till godo på Daniel Redéns Call Me Keeper som också gjorde ett fint lopp från dubbla tillägg. 

– Det var bra uppladdning inför i morgon det här. Jag sa det häromdagen, att stallformen inte är den bästa, men att jag vet två hästar som har toppform: Rajesh Face och Platon Face. 

Den nykrönte Harpersvinnaren bytte ägare så sent som den sista mars och det här var hans andra lopp i Knutsson Trottings ägo. 

– Jag frågade om de ville äga vinnaren av Harpers. ”Det fixar vi” sa ”Bernie”. 

Björn ”Bernie” Norén, Axevallatränare och även manager åt Knutsson Trotting,  lyfte i sin tur på luren och ringde Tristan Sjöberg och resten är – numera – travhistoria. 

–  Vi chansade lite. Det är en fin häst som vi trodde skulle kunna utvecklas och tjäna ihop pengarna. Han är ju stark och vi tror att han kan få en bra vinter i Frankrike. Nu är väl kanske Åby Stora Pris nästa grejen för honom, det är ju ett långlopp, säger Björn Norén. 

Tristan Sjöberg själv följde tävlingarna hemifrån i Singapore. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS