Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Propulsion imponerade

Foto: KANAL 75
Propulsion vann sin årsdebut på Färjestad idag. Foto: KANAL 75

Propulsion imponerade stort då han gjorde årsdebut på Färjestad idag. Trots en resa i andraspår utan rygg vann han loppet på 1.11,2a/1.640 meter, vilket är snabbaste tiden i Sverige i år.

Publicerad:

Propulsion (e. Muscle Hill) fick springa utvändigt om ledande Je t'Aime Express som travade inledningsvarvet på 1.12,2. I sista sväng hade Propulsion ett par längder fram till vinnaren, men efter en otroligt vass finish fångade Propulsion in ledaren kort före mål och vann på 1.11,2a/1.640 meter.
– Det gick redan snabbt, men han ökade lite till när jag drog tussarna 50 kvar. Det var första gången han mötte årgångshästar och han gjorde det jättebra som kunde ta ner en så pass bra häst som Je t'Aime Express. Det här är en väldigt klok och fin häst som har det mesta så här långt, sade Örjan Kihlström efter vinsten.
– Propulsion gjorde det på ett rejält sätt. Egentligen har vi inte kommit så särskilt långt med honom ännu och han är fortfarande valpig. Hästen har inte så stor rutin ännu fast han är fem år och har mest kutat på i lite billigare sällskap. Idag var det häst mot häst och han plockade ner dem. Jag är verkligen stolt över hästen, sade Daniel Redén. Förstapriset i Hertigen av Värmland, Prins Carl Philips Jubileumspokal, V75-7, var 250.000 kronor.

Redén/Kihlström inledde V75-omgången

Trinity Zet (e. S.J.'s Photo) avslutade fjolåret på bästa sätt då hon vann Breeders Crown. Idag årsdebuterade det femåriga stoet på bästa sätt då hon segrade i Folke Hjalmarssons Minneslopp (V75-1) på Färjestad.
Evelina Palema tog hand om ledningen, men när Roses Glory kom efter första sväng valde Erik Adielsson att släppa spets till Roses Glory 1.500 kvar. Därefter fick Trinity Zet vandra utvändigt om ledande Roses Glory resterande del av loppet. I en hård upploppskamp vann Trinity Zet med minsta möjliga marginal efter drygt 1.12 sista varvet.
– Det var imponerande. Hon visade redan i slutet av fjolåret att hon är riktigt, riktigt bra. Daniel Redén trodde att det kunde behövas något lopp innan hon var i form. Nu visade hon sin höga klass och var bara bäst. Det stod och vägde upploppet ner, sade Örjan Kihlström om den av Daniel Redén-tränade hästen. Segertiden blev 1.13,4a/2.140 meter.

V75-2 vanns av Goop

V75-2 blev ett galoppfyllt lopp där nio av de 14 deltagarna gjorde bort sig med galopp. Hälften av deltagarna hade dessutom galopperat innan 500 meter av loppet hade avverkats. En som skötte sig var årsdebuterande M.T.Kingofthehill (e. Muscle Hill) som, trots tillägg, tidigt kom fram i andra ytter. När Björn Goop satte in attacken 500 kvar avslutade fyraåringen snabbt och avgjorde lätt. Efter 1.12,5 sista 800 landade M.T.Kingofthehill på 1.14,5/2.160 meter.
– Han har hög kapacitet och bra steg så det driver fint för honom. Förra året var vi försiktiga med honom då han kom igång sent. I år är han ute tidigare och jag hoppas han ska vara med i årgångsloppen under året. Hästen har blivit större, starkare och bättre än förra året, sade Björn Goop.

Första kallblodsvinsten

För fjärde gången körde Johan Untersteiner ett kallblodslopp och idag slog han till med sin första seger då han styrde in norske Kolnes Tom till seger i Th Egnells Memorial, V75-3. Det blev tidig ledning för Kolnes Tom som sedan inte hade några större problem att rinna undan till vinst.
– Han bet ifrån sig bra i ledningen och efter att vi kommit till spets var det ingen större fara. Han var ungefär som en stor ponny att köra och kändes travsäker så det var bara att köra. Det var fjärde kallblodsloppet jag körde och det första jag vann. Pappa Peter har heller inte vunnit med kallblod så det var första Untersteiner-segern med kallblod, sade Johan Untersteiner. Tränar vinnaren, som vann på 1.24,5/1.640 meter, gör Trond Skofsrud.

Första V75-segern

I lärlingsloppet,V75-4, kom en ordentligt överraskning då hästen med minst spelprocent, 1,55 procent, vann loppet. Niclas Benzon gav Västerbo Starlit en perfekt resa i andra ytter, i rygg på Peder Mykla, som i sin tur fick trava utvändigt om ledande Boomer. In mot upploppet kunde Västerbo Starlit attackera och då avgjorde den sexårige valacken enkelt och vann på 1.14,3a/2.140 meter. Det var första V75-segern för både Niclas Benzon, som körde sitt sjätte v75-lopp, och för tränaren Peter Strömberg, som gjorde sin andra V75-start.
– Vi fick ett perfekt lopp och jag visste att vi hade en bra häst framför oss som jag inte behövde lämna för tidigt. Jag har tidigare sett att den här hästen är ruggigt speedig, sade Niclas Benzon.

Heiskanen i Diamantstoet

I ett försök till Diamantstoet, V75-5, körde Veijo Heiskanen resolut med Lovely Sky då han lämande femte ytter efter 700 meter för att köra till ledning efter ett varv. Sedan lät Heiskanen det sexåriga stoet dra på framme i ledning och vinsten blev överlägsen på 1.14,1a/2.140 meter.
– Hon var rätt så bra i ordning när hon kom till mig, men jag tycker hon har blivit ett snäpp bättre nu. Hon har blivit lite starkare och tål tuffa upplägg då, sade Veijo Heiskanen.

Hemmaseger
Mikael J Andersson fixade hemmaseger i stayerloppet, V75-6, då han ledde runt om med El Cantante. Micke tog ledningen med El Cantante, höll ett lagom hårt tempo och ökade sedan successivt på slutrundan. Swing Kronos som gått med i rygg var största hotet över upploppet, men El Cantante vann säkert. Segertiden blev 1.15,4/3.140 meter.
– Efter förra starten har han varit så pass fräsch så han hade kunnat gå två jobb inför det här. Kroppen börjar väl hänga med nu och han kommer nog framöver. Det är snabbheten som han inte har med sig ännu, sade Mikael J Andersson.

Sju rätt på V75 gav 423.741 kronor, sex rätt gav 1.878 kronor medan fem rätt gav 86 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS