Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Redén: "Jag måste chilla lite"

Foto: Maria Holmén/Travronden
Daniel Redén, Gabriele Gelormini och Pierre Vercruysse diskuterar på Vincennes. Foto: Maria Holmén/Travronden

Vintermeetinget i Frankrike närmar sig sitt slut. Daniel Redén har förgyllt storloppen och skapat stort blågult intresse kring loppen på Vincennes. För Travronden berättar han om framtiden med de hästar som just nu befinner nere i Paris.

Publicerad:

Det är bara februari, men redan nu har Daniel Redéns hästar sprungit in över fem miljoner kronor. Detta mycket tack vare hans fina framgångar nere i Frankrike med Propulsion, Lionel och Call Me Keeper. Det franska vintermeetinget på Vincennes börjar närma sig sitt slut, men fortfarande så finns ett par högintressanta lopp kvar i kalendern.

Daniel Redén är hemma i Sverige under en kortare period och berättar här om hur hästarna tagit söndagens Prix de France och hur han planerar den fortsatta matchningen.
– Propulsion har tagit loppet på ett otroligt bra sätt och han är helt galen därnere får jag rapporter om. Jag kommer att flyga ned till Frankrike på söndag för att köra honom i ett jobb på måndag och sedan ska han starta i ett lopp på Vincennes på torsdag om en vecka. Det är bra att hästen får springa av sig lite och det är viktigt att han får en bra upplevelse i lopp, säger Daniel Redén.

Den häst som kanske har överraskat allra mest i Frankrike är Call Me Keeper som följde upp sjätteplatsen i Prix d'Amérique med att bli fyra i Prix de France.
– Han gick otroligt bra, men gör bra lopp hela tiden. Det finns inte många hästar som presterar på samma sätt som han gör. Han kommer att få en träningsperiod nu i ett par veckor och sedan tar vi sikte på Criterium de Vitesse med honom.

Lionel?
– Han kommer att starta nästa söndag i Prix de Paris. Jag ska ner och köra honom i början på nästa vecka också.

Det blir Örjan Kihlström som kör honom denna gång?
– Ja, det är i alla fall vad ägarna har sagt. Det är klart att jag förstår att man blir besviken direkt efter loppet i söndags, men tittar man tillbaka så gjorde han det fantastiskt bra som trea i Prix d'Amérique. Men självklart är det ingen nackdel att Örjan kör och han känner hästen sedan tidigare.

Hur är det med Wild Honey?
– Hon var lite snorig i måndags och därför kommer hon att få vila nu. Hon fick ett helt omöjligt lopp i söndags... Hon kommer som sagt att få ta igen sig lite och åka hemåt och ta sikte på sommarsäsongen i Sverige. Planen är även att ta hem Propulsion efter hans start nästa torsdag.

Hur ser det ut med dina övriga hästar i Frankrike?
– Trinity Zet kommer att gå ut i ett lopp nästa söndag och med In Vain Sund är jag lite sugen att testa Criterium de Vitesse. Det är en häst som gör det otroligt bra mest hela tiden och han är verkligen i ordning för dagen.

Delicious då, hur är läget?
– Det är för jäkla bra måste jag säga. Det var längesedan hon var så fin som hon är nu, men det finns många saker att ta hänsyn till kring henne. Hon har hunnit med att bli åtta år till exempel, men vad gäller träningen finns det bara positivt att rapportera. Under fjolåret kände jag aldrig något tryck i hästen, inte ens när hon vann på 1.09,8 på Solvalla. Nu känner jag dock att det är gamla Delicious som börjar vakna till liv igen.

Har du någon start inplanerad för henne?
– Man vet aldrig med Criterium de Vitesse, men som jag känner nu kommer hon att få åka hemåt ganska snart och börja starta igång i några lättare lopp här hemma. Det är ändå en stor påfrestning att resa i 90 mil och starta i Criterium de Vitesse som första lopp.

Även om Daniel Redén hade hoppats på bättre resultat i Prix de France i söndags kan han blicka tillbaka på ett par fantastiska vintermånader i Frankrike. Hästar har, klyschigt nog, gått som tåget och sprungit in många miljoner kronor.
– Det har varit en jäkla resa både för mig och för hästarna. Vi har upplevt det mesta som andra kanske behöver ett helt travliv på sig för att göra. Det skar sig med Propulsion precis innan Prix d'Amérique, men ändå lyckades vi se till att han kunde bli fyra trots ett tufft lopp. Sedan stötte vi på väldigt mycket media samtidigt som vi blev väl omhändertagna av fransmännen. Vi har träffat och lärt känna väldigt många bra och trevliga fransmän.

Tillbaka till media, har vi journalister varit jobbiga under den här perioden?
– Nej, det tycker jag inte. Jag har lagt upp ribban själv litegrann och hållit på och lagt ut en hel del i sociala medier. Men just de senaste veckorna har det kanske varit lite jobbigt i vissa perioder och nu ska jag faktiskt iväg på en kryssning och relaxa. Jag måste chilla lite...

Från det ena till något helt annat. Daniel Redén har av förståeliga skäl haft fullt upp med de franska loppen, men har inte synts till i startlistorna som kusk sedan 2 november 2016. Fram tills igår, onsdag, när han körde Illinois Sund på Solvalla. Ekipaget diskvalificerades efter galopp.
– Ja, det gick ju väldigt bra igår... Men jag har haft problem med ryggen och vi får helt enkelt se hur det blir med körningen i år. Man kanske ska damma av dressen igen helt enkelt. Jag har suttit och kvalat ett par fina treåringar som ska igång snart och det kommer bli väldigt kul när de kommer till start. Några lopp kommer jag att köra.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS