Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Redén: "På pappret ser det bättre ut i år"

Foto: MARIA HOLMÉN, TRAVRONDEN
Daniel Redén hoppas på ny succévinter i Frankrike. Foto: MARIA HOLMÉN, TRAVRONDEN

Vintermeetinget i Frankrike är igång. Daniel Redén var hetast av svenskarna under fjolårets meeting och laddar i skrivande stund upp sina hästar inför resan ned till kontinenten.

Publicerad:

Fyra hästar hade stallet ut i Prix d'Amérique i januari. Daniel Redéns Lionel tog hand om tredjeplatsen den gången, medan Propulsion slutade fyra. För Call Me Keepers del blev det en sjätteplats medan Wild Honey diskvalificerades för galopp. Knappt två och en halv månad återstår innan det är dags för 2018 års Prix d'Amérique och Daniel Redén är i full gång med att ställa i ordning sina hästar inför vinterns Frankrikeäventyr.
– Det känns bra inför vintern. Nu har vi haft en jäkla formsvacka i stallet under hösten utan att jag vetat vad det beror på. Jag brukar oftast ha en aning, men vi har varit ute och cyklat helt och hållet och inte lyckats lösa gåtan. Det känns i alla fall som att det blir mer och mer tryck i jobben och att vi är på väg ur svackan. Samtidigt är det en tid kvar till januari när hästarna ska vara som bäst och jag hoppas och tror att vi ligger bra till.

Förutom fjolårets Pd'A-kvartett har stallet ytterligare ett gäng hästar som troligen kommer att få testa lyckan i Frankrike.
– Ja, du har In Vain Sund, Tobin Kronos, Caid Griff, Trinity Zet och In Toto Sund också. Sedan kan det tillkomma någon ytterligare också.

Du var väldigt öppen och utåtriktad i främst sociala medier under förra vintern, kommer du ha samma taktik även i år?
– Jag är som jag är och det där blir som det blir. Har jag en bra dag så kanske det blir så och jag hade väldigt många bra dagar förra året. Jag ska försöka och de stunder när det blir lite lugnare får man försöka att fokusera på annat än de hundra hästar man har ansvaret för.

Tidigare i veckan gjorde Letrot.com en intervju med Daniel Redén inför vintern där han blev citerad enligt följande "Jag kan ha fel men jag tror inte på Twister Bi i Prix d'Amerique". Ett citat som inte stämmer enligt Redén själv.
– Nej, det var inte så jag menade. Jag sa att om Twister Bi blir het så kan det bli långt till mål och det kan vara vår chans att besegra honom. Jag dömer aldrig någon annans häst, att göra det är det värsta jag vet... Jag framstod som negativ i det citatet, men det jag menade var att Twister Bi har en tendens att hetsa upp sig om det skulle bli något problem med omstart eller liknande och då kan det bli långt till mål över 2700 meter. Det var det jag menade. Jag har absolut inget emot varken Twister Bi eller kretsen kring hästen.

Fyra hästar hade du som sagt i Pd'A i vintras, hoppas du kunna toppa det nu eller tänker du inte så?
– Jag tycker på pappret att det ser bättre ut i år och det är fler som är aktuella att göra bra lopp nere i Frankrike. Får vi med en häst i Prix d'Amérique är jag jättenöjd och får vi med två är jag dubbelt så nöjd. Jag har inga ambitioner på att jag måste få med fyra igen. Det var ett par jobbiga dagar inför och under det loppet, men samtidigt kul och en erfarenhet. Lionel och Propulsion är två hästar som jag hoppas kunna ge så bra möjligheter som möjligt inför Prix d'Amérique. Sedan hoppas jag också på Call Me Keeper.

Tar du sikte på något specifikt B-lopp under vägen fram?
– Många väljer att planera vägen fram noga, men jag är en annan typ av människa. Jag går alltid på magkänsla och det kan bli lite vad som helst. Örjan Kihlström brukar ringa mig ibland och fråga om jag inte ska anmäla dit eller dit, men vad fasiken... Ibland vaknar jag upp på morgonen och kollar propparna och bestämmer mig. Jag måste anmäla hästarna när det känns rätt.

Som ett led i uppladdningen mot Frankrike letar Daniel Redén passande lopp för sina hästar, men han har svårt att hitta lämpliga lopp och för att uppmärksamma bristen på bra propositioner valde han att anmäla elva av stallets allra bästa hästar till ett lopp på Gävletravet den 30 november.
– Jag satt och letade lopp för de hästar som ska börja starta och hitta formen till Paris. Jag hittade ett på Bergsåker, men det är en bit att åka och jag tyckte att banan såg ut att vara i konstigt skick senast så dit vill jag inte åka. Det fanns ett lopp i Kalmar också, men det är långt att åka från mig. Man kan tycka att det ska finnas något passande snabblopp på de tio banor vi har i mellansverige, men det gör det inte... Guldfinalen på Solvalla finns, men jag vill inte ta ut mina hästar där direkt efter vila, säger Daniel Redén.

– Jag förstår faktiskt inte varför det inte kan skrivas ut fler proppar för elithästarna. Visst, jag pratar i egensak här när jag har så många hästar det gäller, men jag vet många som har liknande problem. Varför finns det inte ett snabblopp på Solvalla öppet för alla hästar var tredje vecka? Det behöver inte vara 100.000 kronor till vinnaren. Jag skulle starta ändå och jag kan tänka mig att starta en häst med 10.000 poäng i ett lopp med 10.000 kronor till vinnaren bara för att starta igång. Hästarna ska inte straffas bara för att de blir äldre och har tjänat mycket pengar...

Av de du anmält till Gävle, vilka är aktuella för start?
– De kommer inte att starta allihopa och jag vet än så länge inte riktigt vilka det blir. Call Me Keeper kommer i alla fall att göra det, han var grymt fin i ett jobb här hemma nyligen. Sedan blir det eventuellt någon till. Jag måste börja starta igång hästarna och jag vill som sagt inte kasta ut hästarna i guld direkt. Det går inte att träna sig fram till bra prestationer. Hästarna vet skillnaden på träning och när de åker iväg på tävling. De har full koll på den biten.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS