Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rekordlågt intresse för E3 – trots premiechansen

Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild
Belker och Bythebook löper dött lopp i fjolårets final i Svensk Uppfödningslöpning. Nu startar båda i E3-kvalen på söndag. Foto: Mikael Rosenquist/TR Bild

De blev tyvärr bottenrekord vad gäller anmälningsintresset till de långa E3-kvalen i Gävle på söndag.

Publicerad:

Förra året anmäldes totalt 81 hästar (37 i öppna och 44 i stoklassen) till de långa E3-kvalen, som då avgjordes i Eskilstuna. Det var den sämsta noteringen så långt i E3:s historia och detta trots att man hade höjt förstapriset i uttagningsloppen till 100.000 kronor.

I år då? Jo, vid 09.00 i morse gick anmälningstiden ut till Gävles tävlingar. Sammanlagt anmäldes 77 treåringar (37 i öppna klassen och 40 i stoklassen). Alltså en minskning med ytterligare fyra hästar, alla på stosidan. I öppna klassen var siffrorna identiska mot 2018. Utöver detta försvann ytterligare tre hästar eftersom de inte uppfyllde villkoren i propositionen. Dessa var Pekka Korpis duo Mascate Match och Qvidja's Aapo samt Avena Jet (Thorsten Tietz). Det innebär att 36 finns kvar i öppna klassen samt 38 i stokvalen. Därmed blir det fyra kvallopp för stona (de tre bästa vidare) samt tre för hingstar och valacker (fyra bästa vidare). Finalerna avgörs i Eskilstuna den 29 juni och där väntar en miljon kronor i förstapris. I år ingår långa E3-finalen för ston för första gången i premiechansen, vilket innebär möjligheten på dubbla prisppengarna där, alltså bland annat två miljoner till vinnaren.

Trenden har under de senaste fem åren stadigt gått neråt. När det gäller öppna klassen (långa) har antalet anmälda varit 72 (2015), 54 (2016), 49 (2017), 37 (2018) och 37 (2019). Motsvarande siffror för stona är 62 (2015), 54 (2016), 52 (2017), 44 (2018) och 40 (2019).

Hästarna då? Jo, ser man till hingstar och valacker hittar vi bland annat båda vinnarna från fjolårets upplaga av Svensk Uppfödningslöpning, Belker (Sten O Jansson) och Bythebook (Svante Båth), i startlistorna. Dessutom Båths Svampen-vinnare Global Adventure och Jerry Riordans färske miljonvinnare och världsrekordhållare Aetos Kronos.

På stosidan får vi se Mattias Djuses färska guldstovinnare Zolly igen. Djuse har även duon Global Allegiance och Dior Ima att hoppas på, så Solvallatränare verkar het på förhand.

Se anmälda hästar till E3 här (spårlottningen blir klar senare i eftermiddag).

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS