Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Resolve slutar – Svanstedt: ”Det är alltid tråkigt”

Foto: MICKE GUSTAFSSON,TRAVRONDEN
Resolve och Åke Svanstedt efter segern i årets amerikanska Elitloppsuttagning. Foto: MICKE GUSTAFSSON,TRAVRONDEN

Åke Svanstedts världsmästare och nästan trefaldige dollarmiljonär Resolve har gjort sin sista start.
– Han lämnar stallet redan under tisdagen ( i dag) för transport till Kanada för sin nya karriär som avelshingst, berättar Åke Svanstedt.

Publicerad:

Efter att ha tränats av först Roman Lopez och därefter Nancy Johansson kom Resolve (e. Muscle Hill) till Åke Svanstedts stall efter avslutad treåringssäsong 2014. Han hade då köpts av Hans Enggren och bland annat slutat femma i Hambletonian och trea i Yonkers Trot. Hästen imponerade inte alls i träningen inledningsvis, men det blev något helt annat när Resolve kom igång och startade.
– Hästen har samma inställning och kämparanda som Zoogin och Gidde Palema, har Åke sagt vid upprepade tillfällen.

Hästen lyftes ytterligare barfota och den prestigemässigt allra största segern kom i VM-loppet på Yonkers Raceway förra året. Resolve segrade även i finalen av Maple Leaf Trot och slutade tvåa i Elitloppet. han blkev även O'Brien Award-vinnare. Redan som fyraåring tog Resolve fyra segrar och tjänade drygt 700.000 dollar, men 2016 blev hästens klart bästa. Då landade årsfacit på fem vinster och nästan 1,2 miljoner dollar. Även om Resolve inte har haft ett lika lyckat 2017 har han ändå nått upp i fyra vinster och drygt 500.000 dollar. Detta efter att bland annat ha vunnit det amerikanske uttagningsloppet till Elitloppet och slutat trea i Solvallas största lopp för äldre hästar.
– Resolve fick förmodligen ett ormbett i samband med försöksloppet i Maple Leaf Trot i början av september och har därefter inte varit sig lik. Nu senast i Breeders Crown-finalen hade jag fulla tömmar till 400 kvar men det blev sedan tomt på ett par steg. Det är inte likt Resolve, så nu får hästen sluta tävla, fortsätter Åke.

Hur känns då detta för dig?
– Det är alltid tråkigt när så här bra hästar slutar tävlingskarriären. Det kändes lika tungt när Zoogin, Gidde, Torvald och Sebastian K. lade skorna på hyllan. Samtidigt är jag väldigt nöjd med att ha fått träna fem så unika individer. Det är knappast någon annan som upplevt något liknande. Resolve har varit otroligt bra och man kan inte vara annat än belåten med honom.

I dag åker alltså hästen vidare till Kanada, närmare bestämt Tara Hills Stud i Ontario. Det är Southwind Farm som håller i trådarna (kostnad 7.500 kanadensiska dollar) och Resolve kommer även finnas tillgänglig via fryst sperma genom Sievert Ingvarssons försorg (Ponesia AB). Sexårige Resolve avslutar karriären med hela 19 segrar och 2.743.033 dollar på kontot.

Resolves största segrar:

VM-loppet (Yonkers, 2016)

Maple Leaf Trot (Mohawk Raceway, Kanada, 2016)

TVG Free For All Series (Meadowlands, 2015)

Arthur J Cutler Memorial (Meadowlands, 2016-2017)

John Cashman Jr Memorial (Meadowlands 2016-2017)

Crawford Farms Open Trot (Vernon Downs, 2017)

 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.