Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Revansch med passhästen

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Petter Engblom körde passhästen Starforlife Palema till seger på Axevalla. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Starforlife Palema trivdes inte alls i dödens på Sundbyholm tidigare i månaden. På söndagen var femåringen däremot på bättre löphumör och vann enkelt på hemmabanan Axevalla. Då som nu satt skötaren Petter Engblom i sulkyn.

Publicerad:

Engblom hittade andra par utvändigt från tillägg och kunde sedan vända med attacken till sista bortre långsidan. Då bet det bra. Starforlife Palema (e. Symphonic Hanover) tog sig raskt fram utvändigt om ledande Barbaresco V.W. och kopplade grepp redan i slutsvängen.

Över upploppet defilerade sedan femåringen hem loppet och Petter Engblom knöt näven i en segergest i god tid före mål.
– Jag fick väldigt bra svar av hästen när jag vred på. Han gjorde det själv i dag, sade Engblom som arbetar lärling i Pär Hedbergs stall.

Där har han just Starforlife Palema som passhäst och segern kändes förstås extra skön av den anledningen.
– Det är en lite komplicerad herre. Han har talang för att springa, men det är inte alltid som huvudet är med. Blir det lite för jobbigt ger han gärna upp. Det är på hans villkor och det är inte så lätt att köra honom.

"Ingen känner honom bättre än jag"

Något som Engblom fick erfara i Eskilstuna för tre veckor sedan. Då kastade Starforlife Palema in handduken redan ett halvvarv från mål efter en resa utvändigt om ledaren.
– Då fick man höra att man körde fel och är orutinerad, men ingen känner honom bättre än vad jag gör. Han var inte trött då utan helt oförbrukad. Han lade bara ner, men i dag sprang han för fulla muggar.

Söndagens seger var Starforlife Palemas femte i karriären och togs på tiden 1.15,9 över 2.160 meter.

Spel mot ett mål för Everton

Marsch på stället i 1.500 meter, sedan skruvade Peter Untersteiner upp farten bakom Everton (e. S.J.'s Photo). Den nederländske åttaåringen öppnade första varvet efter beskedliga 1.18 blankt och således gott om krafter kvar när upploppet nalkades.

Där gick han undan till en säker seger på 1.16,3 över 2.140 meter och nu väntar tuffare uppgifter framöver.
– Jag har redan provat att anmäla honom till V75, men poängen räckte inte. Vi tar ut honom i brons så fort det passar och där kan han smyga med och tjäna fina slantar, sade Untersteiner som tränar valacken sedan i höstas.
– I dag blev det odramatiskt. Han sprang och klippte med öronen där framme och vann med bra spänst över linjen. Han verkar må bra och tycker att det är kul att springa.

Thorn Bird imponerade

Tävlingsdagen bjöd även på fina ston från Åby. Amatörtränaren Lars Järpedal tog en dubbel när Callmeawinner (e. Great Challenger) vann före stallkamraten Okaloosa Bell och så fick hedersmärren Thorn Bird (e. Clerk Magistrate) äntligen sätta nosen först igen.

André Eklundhs häst hade inte vunnit sedan januari i fjol, men nu gjorde hon det igen – den tunga vägen. Thorn Bird avväpnade ledande Flash Håleryd från dödens och vann med två säkra längder på 1.15,2 över 2.140 meter. 

Tvåa i mål var Gareth Boko som återkom efter ett 18 månader långt uppehåll.

Söndagens vinnare på Axevalla:
Prinsessan Yasmin (e. Bundle of Muscle) – Thomas Dalborg (Mikael Wallgren)
Made in Sweden (e. Skogans Joker) – Ulf Ohlsson (Evelina Johansson)
Thorn Bird (e. Clerk Magistrate) – André Eklundh
Callmeawinner (e. Great Challenger) – Ulf Ohlsson (Lars Järpedal)
Perfect Gede (e. So Perfect) – Micael Stjernström (Christer Johansson)
Greta Silas (e. Infinitif) – Stefan Söderkvist (Fredrik Persson)
Starforlife Palema (e. Symphonic Hanover) – Petter Engblom (Pär Hedberg)
Carozzo (e. Igor November) – Stefan Söderkvist (Camilla Jonasson)
Everton (e. S.J.'s Photo) – Peter Untersteiner
Livi Nam Nam (e. S.J.'s Caviar) – Bo Falsig

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS