Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Rickard Hansson prisad för spelfördjupning – årets hästsportjournalist

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

På Svenska Hästsportjournalisternas Klubbs årsmöte under fredagen prisades Rickard Hansson, 27, som årets journalist.

Publicerad:

Rickard är bosatt i Helsingborg, men han har rest land och rike runt under det gångna året. Bland hans mest uppmärksammade insatser under 2018 finns bland annat en omfattande granskning av spelberoende som sträckte sig över flera tidningsnummer och det fanns också med i motiveringen till att han prisas: "Spelberoende är en verklighet. Din reportageserie väjde aldrig för det - eller för de svåra frågorna", skriver SHK i motiveringen.

Samtidigt som SHK avslöjade Rickard som vinnare befann sig huvudpersonen i utlandet och i tacket som Travrondens chefredaktör Joakim Svensson fick läsa upp i samband med prisutdelningen sa han: "Jag är förstås mycket glad över priset. När jag, som 14-åring, började skriva V75-analyser som inte platsade på ett A3-ark såg jag väl inte riktigt det här i kikaren. Å andra sidan var man ju fullärd då. Förhoppningsvis är jag klokare och något mer ödmjuk i dag."

• Så, Rickard, hur känns det?
– Fantastiskt roligt så klart, det inspirerar och är ett kvitto på att producerat material har skapat intresse.

• Vad betyder priset för dig?
– Givetvis har jag tänkt på det här priset, jag skulle ljuga om jag sa något annat och jag är tacksam över att bli tilldelad priset.

• Man brukar få hålla tacktal när man får pris men du var ju inte på plats vid utdelningen - om du får chansen att tacka nu, vilka blir det då?
– Det finns många personer och att bara plocka ut ett fåtal under en tioårsperiod känns inte optimalt. Jag har lärt mig saker på alla arbetsplatser, och av alla chefer, men vill ändå framhålla Maths Nilsson (MiniMedia) som plockade in en kaxig 16-åring, Pär Carlsson (Kanal 75) som slipade kanterna med stor framgång och förstås hela arbetsplatsen TR Media med Joakim Svensson och Johanna Reimers i spetsen. Den arbetsglädje och den flexibilitet har jag inte stött på i samma omfattning någon annanstans och det tror jag inte så många andra har gjort heller. Priset är inte bara mitt, det är hela TR Medias.
– Men också ett särskilt tack till nätverket, alla mina uppgiftslämnare. 

Travrondens Chefredaktör Joakim Svensson tog förstås emot nyheten med glädje. 

– Jag tycker det är på tiden att en reporter ur det yngre gardet vinner. Rickard Hansson brinner för att granska och berätta och han gör det också på ett imponerande vis. Trots sin unga ålder har han - med outsinlig nyfiket - verket ganska länge bland oss nu. I mina ögon är han vinnare av tiden och med framtiden för sina fötter, säger Joakim Svensson. 

Mia Törnberg, Sulkysport, blev Årets fotograf 2018.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.