Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ringostarr Treb gick på knock i Åbergs

Foto: Lars Jakobsson/TR BILD
Jerry Riordan och Wim Paal i en segerkram. Foto: Lars Jakobsson/TR BILD

Ringostarr Treb är tillbaka på den absoluta världstoppen. Med en mästerlig insats visade nioåringen klassen i Hugo Åbergs Memorial och vann före en vilt spurtande Propulsion på 1.09,3a/1609 meter. 
– Vi har väntat på det här, sa segerkusken Wim Paal om Jerry Riordans stjärna.

Publicerad:

Efter fjolårets seger i Elitloppet har Ringostarr Treb haft svårt att nå upp till samma nivåer och säsongen har kantats av frågetecken. Men i Hugo Åbergs var italienaren tillbaka i toppslag och då är nioåringen fortfarande en av världens bästa hästar. 

Hugo Åbergs Memorial fick en rykande start och det var Ringostarr Treb (e. Classic Photo) och Wim Paal som öppnade kvickast bakom bilen, ekipaget försvarade innerspåret  men utifrån kom Erik Adielsson snabbt med Uza Josselyn. Sedan bar det iväg. Paal försökte försvara täten men Adielsson hade bestämt sig och efter knappa 500 meter var man förbi, till en halvvarvspassering på svettiga 1.05,5a/1609 meter. 
– Vi tog ledningen ganska enkelt men såg jag att Erik var "on fire" och jag försökte i 50-100 meter innan jag bestämde mig för att ta rygg. Det är det bästa med Ringostarr, han kan öppna i 05-tempo och ändå ha krafter kvar till slut. 

Ja, någon mjölksyra gick aldrig att skönja hos Ringostarr Treb. Efter den hårda öppningen trodde nog många att Paal skulle bli kvar i rygg på ledaren, men med drygt 600 meter till mål lyfte han ut Ringostarr i Treb. Ekipaget gav därmed rygg till Nadal Broline som i sin tur följdes av Lionel. Längre bak stötte Örjan Kihlström ut Racing Mange med Propulsion, men hästarna ute i spåren hade i det läget långt fram till täthästarna. 

Varvet gick på 1.09,1 och genom slutsvängen började Ringostarr Treb gå i närkamp med ledaren, för att koppla greppet med 150 meter kvar. Men loppet var inte över. Med 250 meter kvar lyftes Propulsion ut i fjärdespår och med en jättespurt närmade sig den trefaldige Åbergs-vinnaren ledaren upploppet ner. Detta var dock Ringostarr Trebs kväll och nioåringen höll undan med en halv längd till godo på 1.09,3a/1609 meter. 
– Jag kände mig rätt säker på seger in på upploppet men sedan såg jag Propulsion komma längst ut. Min häst svarade dock bra sista biten och vi visste var vi hade mållinjen, sa Paal och fortsatte:
– Vi har väntat på det här. Han har haft lite otur i loppen men formen har varit bättre och bättre. 

För tränaren Jerry Riordan betydde segern mycket och det var en lättad och glad tränare som intervjuades i vinnarcirkeln. 
– När en häst öppnar så bra bakom bilen så vet man att formen är där. Sedan blev det lite som i Elitloppet i fjol och det var ett tufft race, men det trivs han ju med, sa Riordan.
– Det har gått en lång tid sedan segern i Elitloppet och han har haft sina fysiska problem. Han var i Italien för avelsverksamhet i vintras och ägaren ringde upp mig i våras och sa att Ringostarr var redo igen, och han fick rätt. Det är en liten kille men han är som en jack russell-terrier, han bryr sig inte om hur stora de andra hästarna är. Varje tränare skulle ha en Ringostarr.

Propulsion gick i mål med bra fart över mål som tvåa på samma tid som vinnaren. Mika Forss gav Johan Untersteiners Pastore Bob en invändig resa och hittade ut bakom Uza Josselyn med 150 meter till mål. Pastore Bob spurtade sedan sista biten och tog hand om tredjeplatsen, precis som i fjolårets upplaga, på 1.09,5. Fyra blev Cyber Lane som efter en smygresa med tränaren Johan Untersteiner tog sig förbi Uza Josselyn precis före mål. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.