Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Robert Bergh: ”Nicklas och jag behöver varandra”

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Robert Bergh är väldigt nöjd med lösningen tillsammans med sonen Nicklas Westerholm när det gäller träningscampen i Töva. Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Robert Bergh har jobbat för en lösning när det gäller träningsanläggning i Töva under fyra års tid. Nu kan han pusta ut.
– Nicklas och jag behöver varandra, säger en väldigt nöjd Robert Bergh.

Publicerad:

Det var i november 2015 som Bergh blev Åbytränare och på allvar började träna hästar på den nya träningscampen i Hajom. Samtidigt så inleddes en riktig ”långbänk” för Bergharns del – att sälja anläggningen i Töva. Det har funnits intressenter, men inget har gått i lås. För en tid sedan redogjorde Bergh för planer på att istället stycka upp marken och sälja tomter. Men nu slipper han den processen. Istället hyr sonen Nicklas Westerholm in sig med 50-talet hästar.
– Det känns jättekul att Nicklas vill satsa på det här. Det hela har blommat ut under de senaste tre-fyra månaderna och Bergsåkers styrelse har också varit offensiva och visat lite power. Nicklas har känt sig uppskattad, vilket säkert spelat in när han tagit beslutet.
Bergh fortsätter:
– Jag kommer fortsatt att äga gården i Töva och Nicklas får hyra in sig. Det finns just nu 86 boxar och han kan direkt stalla upp 50-55 hästar. Dessutom finns möjlighet att utöka ytterligare.

Blir det då någon förändring vad gäller Berghs egna hästar i Sundsvall?
– Nej, jag räknar med att fortsätta som tidigare med sex anställda. Men det är klart att mycket kommer att underlättas när det gäller resor och skötsel av gården. Det blir roligt för mig att åter få se hela anläggningen i full spinn.

Vad tror då Robert Bergh om sonens framtidsutsikter i Sundsvall?
– Han har varit här tidigare och kan peka på en hel del fina skötarsegrar. Nicklas känner till träningsanläggningen och behöver inte någon inkörningstid, vilket förstås är tacksamt. Han kan liksom trycka på on-knappen direkt. Sedan har han redan visat sådana resultat att det ska gå att slåss om tränarchampionatet på Bergsåker redan första året.

Robert räknar med att Nicklas börjar att etablera sig på gården i Töva redan under december. Även om han i det läget inte fått sin egen gård i Hedemora såld.
– Bergsåker har även hjälpt till här, så Nicklas ska inte behöva känna någon stress. När det gäller hans upplägg med hästarna och träningen så är den långsiktig. Det är inte bara jänkarvagnar, helstängt och kortsiktiga mål som gäller. Jag gillar hur han tänker.

Robert berättar vidare att det under de senaste tre veckorna jobbats för högtryck med hagarna på gården.
– De var i behov av en rejäl uppfräschning och vi har kommit långt med den biten. Arbetet fortsätter så att allt ska vara klart när Nicklas kommer hit.

Nicklas Westerholms tränarstatistik hittills i år är 51 segrar på 268 starter (19 i segerprocent) samt drygt 3,4 miljoner kronor. Motsvarande siffror för pappa Bergh är 139 segrar på 795 starter (17 procent) och nästan 20,9 miljoner kronor.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS