Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"Så många som möjligt ska kunna vara med"

Foto: Privat
Örebro/Lindesberg travskola, Solängets travskola och Gotlands travskola är finalisterna i Drömfonden 2018. Foto: Privat

Örebro/Lindesberg travskola, Solängets travskola och Gotlands travskola är finalisterna i Drömfonden 2018.

Publicerad:

FINALISTBIDRAG 1: ÖREBRO/LINDESBERG TRAVSKOLA

En av tre finalister som ATG Drömfonds jury valt ut är Örebro/Lindesberg travskola – som med sitt projekt tillsammans med föreningen Trädet ser till så personer utan travbakgrund får ta del av hästvärlden.
– Det är så häftigt att se hur varje enskild individ utvecklas, säger travskolans Lena Thybeck.

Örebro/Lindesberg travskola har under flera års tid arbetat tillsammans med föreningen Trädet. Föreningen, som bildades för drygt 30 år sedan, är lokaliserad i stadsdelen Brickebacken i Örebro: Ett bostadsområde med människor av en rad olika nationaliteter och bakgrunder. Föreningen Trädet strävar efter att ge sina 500 medlemmar en meningsfull fritidsverksamhet och det är här som travskolan kommer in i matchen. En gång i veckan kommer medlemmar till travskolan, för att ta del av djuren.

– Vi har ju en bred verksamhet på skolan, med tävling-, handikapp-, och fritidsverksamhet. Vi kände däremot att vi ville nå ut till fler, till de som kanske bor i stan och inte har den där naturliga vägen in i travet och djurlivet i allmänhet. Vi såg potentialen både för oss och Trädet med ett samarbete och det är verkligen fantastiskt att se alla som kommer hit. Det är en succé, säger Lena Thybeck som arbetar på travskolan.

På travskolan går det runt 80–100 personer i veckan. Antalet varierar beroende på vilken säsong det är. Av dessa är det en grupp på åtta–tio stycken som kommer från just Trädet.

– Det är så häftigt att se hur varje enskild individ utvecklas. De allra flesta är livrädda till en början, det gäller ju även hundar och andra djur, men när de väl kommit in i det hela så slutar det ofta med att de ligger och leker med hundarna och knappt vill släppa ifrån sig hästarna. Att se den reaktionen gör att man känner att vi hamnat helt rätt, säger Lena Thybeck.

Närheten till hästarna, naturen och miljön är någonting man ser som viktigt. Genom olika aktiviteter med hästen i fokus, har man som mål att barn, ungdomar och vuxna ska känna delaktighet och gemenskap.

– Med det önskar vi givetvis få ännu fler in i svensk travsport, som är så viktigt. Vi lider i dag av brist på mycket folk, alltifrån hästskötare till funktionärer. Då är det här en ypperlig väg att gå, anser vi. Det handlar om att få folk att få upp blicken, att faktiskt se vilken härlig värld travet är. I nuläget är det flertalet av våra deltagare som tagit ett steg till in i travsporten, från att ”bara vara i stallet och umgås”.

Utvecklingspotential finns för projektet. I nuläget är priserna till Trädet rejält rabatterade och förutom personalkostnader tillkommer utrustning, förtäring och erbjudanden som förhoppningsvis leder till att deltagarna kommer tillbaka.
Genom ATG Drömfond hoppas man kunna hitta ett bidrag för att kunna erbjuda mer.

– Vi skulle vilja köpa in mer utrustning, kläder, skor, handskar med mera. En annan grej som jag tror kommer kunna lyfta den här satsningen, det är att Petter Karlsson lovat att hjälpa till en del. Han är ung, lovande och en person som många säkerligen kommer kunna få som förebild, så det tror jag kan leda till någonting riktigt bra, säger Thybeck och fortsätter:

– Travet och vår verksamhet har vi sett ger ungdomar och unga vuxna en ökad självkänsla och större självförtroende. Travsporten ska vara stolt över vad vi faktiskt kan åstadkomma.

Fakta:
Bana: Örebro/Lindesberg.
Region: Närke.
Idé: Få in personer i svensk travsport som normalt inte har närheten till travet.
Målet: Ge deltagarna bättre självförtroende och självkänsla. Att kunna utöka verksamheten och med det se till så fler kommer in i sporten.

FINALISTBIDRAG 2: SOLÄNGETS TRAVSKOLA

På Solängets travskola får barn i alla åldrar chansen att bekanta sig med travsporten. Flera av eleverna har funktionsvariationer och för att skapa en så bra miljö som möjligt behöver travskolan nu nya lokaler.
– Vi vill hålla sporten öppen för alla, säger Erika Lundquist som är ansvarig för travskolan.
Nu är man en av tre finalister i ATG Drömfond i samarbete med Travronden.

Varje vecka hålls kurser på olika nivåer på travskolan på Solänget i Örnsköldsvik. Barn från fyra år och uppåt kommer för att lära sig mer om travsporten och vissa av dem har olika former av funktionsvariationer.

– Just nu är de sju stycken som är här minst en gång i veckan. Några kommer hit bara för att borsta och sköta om våra shetlandsponnyer medan andra kör häst. Vi har en elev som sitter i rullstol och som precis har gått klart guldkursen. Hon kommer inte upp i vagnen själv, men vi hjälper henne och nu är hennes dröm att få tävla som alla andra, säger Erika Lundquist och fortsätter:

– Det är en fantastiskt rolig verksamhet. Vi har elever som är inåtvända till vardags, men som skiner upp och skrattar när de får vara med hästarna. Något de annars gör väldigt sällan. Och samma sak gäller för hästarna. De har fått ett särskilt band till eleverna och klättrar nästan upp i rullstolen för att komma närmare.

För att bli mer tillgänglig vill Solängets travskola nu ha nya lokaler att bedriva sin verksamhet i. I dag ligger teorirummet med toaletter en trappa upp och då hiss saknas kan inte alla elever komma dit.

– Barnen är jätteduktiga på att anpassa sig, men det är tråkigt att vi inte kan vara tillsammans hela tiden. Vi tar med oss undervisningsmaterial till stallet, men det går inte att få med sig allt dit. Och för att gå på toaletten behöver man i dag gå över halva stallbacken, berättar Erika Lundquist.

Förutom nya lokaler vill travskolan också växa sig större. Genom ATG Drömfond hoppas man nu kunna förverkliga fler drömmar. Erika Lundquist är övertygad om att det finns ett stort intresse för travsport bland de yngre i regionen.

– Jag vet att det finns en efterfrågan och vi vill så klart att det ska komma fler till oss. Därför behöver komma ut till skolorna och berätta om att vi finns. Vi gör det vid vissa tillfällen redan i dag, men vi skulle vilja göra det i större utsträckning.

Fakta:
Bana: Solänget.
Region: Västernorrland.
Idé: Ingen dröm är för stor.
Mål: Vi vill kunna ge alla som vill chansen att förverkliga sin dröm.

FINALISTBIDRAG 3: GOTLANDS TRAVSKOLA

Visbytravet har gjort en stor satsning på sin travskola.
För att vara så tillgängliga som möjligt behövs ekonomiska medel till en sulky – anpassad för personer med funktionsnedsättning.
– Vi vill att så många som möjligt ska kunna umgås med hästarna, säger travskolans Torbjörn Östergren. 

Simon Röcklinger tillträdde som sportchef på Visbys travbana Skrubbs för ett år sedan och under hans tid har det, bland annat, ägnats tid åt att få sporten att växa på ön.

– Tittar man på målen som finns från centralt håll i travsporten handlar mycket om rekrytering och jag tror att det var en av anledningarna till att jag fick rollen, säger han och fortsätter:

– Jag kommer från arbete med barn- och ungdomar inom tennisen så jag har erfarenhet av att arbete med liknande frågor även om travskolan är till för alla åldrar.

Ansvarig för travskolan är Torbjörn Östergren som kombinerar den tjänsten med en liten tränarrörelse.

– Den här sporten har gett mig så mycket så om jag kan hjälpa till att sprida den vill jag gärna göra det, säger han.

Sedan i somras har stora satsningar gjorts.

– Nu är vi uppe i 70 elever och mycket av det beror på att vi drog igång ett travfritids med bussar som hämtar upp elever på vissa skolor. Något som fungerat väldigt bra. Men för stunden kan inte travskolan erbjuda samma produkt till alla – någon lösning för personer med någon funktionsnedsättning, till exempel rullstolsburen, finns inte.

Genom ATG Drömfond hoppas man kunna förverkliga nya drömmar.

– Vi vill ju vända oss till alla och då behöver vi köpa in en sådan anpassad sulky. Eftersom vi är en liten bana är inte de ekonomiska förutsättningarna som bäst, så det skulle betyda oerhört mycket om vi vann det här, säger han.

En del i att attrahera fler personer är att åka ut på en sommarturné.

– Vi kallar det för Visbytravet on tour och när det är fullt med turister på ön ska vi komma till folket – på campingar, ständer och liknande. I samband med det erbjuds drop in-möjlighet på travskolan och då vill vi ju kunna välkomna alla – även personer med funktionsnedsättning, säger han.

Många förknippar Visby med Almedalsveckan – där kommer dock inte det primära fokuset att ligga, menar Simon.

– Tanken är att satsa med övriga veckor. Bruset är helt galet den veckan och att slå igenom bland PR-experter och liknande är nog för kostnadskrävande. Däremot – om ATG och ST vill ha med oss i en monter eller liknande så är vi självklart det.

Fakta:
Bana: Visby.
Region: Gotland.
Idé: Allt är möjligt oavsett handikapp eller fysiska hinder.
Målet: Vi vill kunna erbjuda våra tjänster till alla – oavsett förutsättningar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.