Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Så var de första reaktionerna på nya Travronden

Ett provtryck av nya Travronden har nått sin första publik.
Reaktionerna är mestadels positiva, men det finns fortfarande vissa tveksamheter bland prenumeranter.
– Jag gillar verkligen det nya upplägget, men jag förstår inte riktigt vitsen med att dela den i en sport- och speldel, säger Anders Jonasson.

Publicerad:

Den 18 december gjorde Travronden ett så kallat provtryck av det nya upplägget med Travronden Sport och Travronden Spel.

En testgrupp på 3 000 utvalda endagars- och tvådagarsprenumeranter fick tidningen i t-v-å delar (tillsammans med en extra bilaga från Wångens travskola) istället för e-n tjock.

Provtrycket innehöll 72 sidor om spelet och 64 sidor om sporten – alltså totalt 136 sidor på en och samma onsdag. Avsikten var att testa de nya produkterna på Travrondens läsare. Dels för att få reaktioner på förändringarna, dels för att få konstruktiva förslag på förbättringar inför lanseringen den 5 februari.

Reaktionerna har varit mestadels positiva och endast i några fall tveksamma eller negativa. Enligt en enkät som gick ut tillsammans med provtrycket är 80 procent ”mycket” eller ”ganska” positiva till Travronden Sport medan är 76 procent ”mycket” eller ”ganska” positiva till Travronden Spel.

”Jag tycker ’Stamtavlan’ och ’Nostalgin’ (nya avdelningar, reds. anm.) ser mycket bra ut. De kommer jag att läsa varje gång,” skriver Ulf Johannesson om Travronden Sport.

Lars Meijer tycker ”det mesta” blir bättre i nya Travronden medan Ari Virkkunen menar ”att det är en stor fördel att det blir just två separata delar av Ronden”.

Lennart Logren instämmer.

”Att spel hittas i en annan del, som är mer riktad till mig (som spelare) är en stor fördel. Jag kan inte se någonting viktigt som saknas i det nya egentligen.”

Sven-Erik Westerberg väljer att uppmärksamma en comeback i startlistorna – där mängden spelinformation inför V75 och V86 utökas kraftigt.

”Jag gillar mest att Hästindex kommer tillbaka in i Travronden Spel igen. Det är bra.”

Älskade reportaget

Ronny Lindholm – som är mycket positiv till det nya upplägget – påpekar att han uppskattar att V86 nu får dubbelt så mycket utrymme som tidigare (uppslag på varje avdelning, reds. anm.) och skriver:

”Jag älskade reportaget om julbordet med makthavarna. Statistiken är jag också skitnöjd med!”

Arne Falk skriver också en kommentar på en av alla de redaktionella nyheterna i Travronden Sport:

”Travronden Insikt (ny avdelning, reds. anm.) kan bli trevlig läsning. Det finns inte i dag. Även Landet Runt är en klar förbättring. Med Travronden Spel gillar jag mest att startlistor och intervjuer kommer tillbaka på samma uppslag igen.”

Mindre än fem procent säger sig vara ”något negativa” till det nya upplägget.

En av dem är Hans Johansson som också ger några kommentarer till tidningarna och påpekar att han kommer att fortsätta att prenumerera även efter lanseringen den 5 februari.

”Det är negativt att inte kunna få startlistor till veckans första dagar (jag är inte intresserad av digitalt). Totalt sett är produkten bättre, men det är inte så bra att den bara kommer ut en gång i veckan.”

• Vad beror det på?

– Det finns många fördelar med det nya upplägget som innebär att vi kan ge mer och bättre till mycket lägre pris. Förutom alla papperstidningar och magasin blir vi nu först i travvärlden med en digital och hyperaktuell kvällsutgåva varje fredag kväll, säger Joakim Svensson, chefredaktör för Travronden.

– Men, det finns också vissa förändringar som vi vet att alla inte kommer uppskatta. En av dem är att startlistorna till måndag och tisdag endast landar i e-tidningen Travronden Helg, där vi lagt till en förbättrad utskriftsversion för att underlätta för dem som vill ha dem på papper. Vi ska göra vad vi kan för att kompensera med massa andra goda nyheter.

Bland alla kommentarer som kommit finns det också ett betydande antal förslag på förbättringar och utökningar.

En av dem är Karl-Gunnar Smed som saknar att ”man inte enbart kan prenumerera på Travronden Spel till ett lägre pris” .

• Varför?

– Det finns en rad olika förklaringar till att vi inte kommer att erbjuda det från första dagen. Däremot har vi förstått att det finns ett intresse och är det tillräckligt stort kommer vi så klart att lyssna på våra kunder. Vi förbättrar tillsammans med er, säger Joakim Svensson.

En annan är Per-Anders Mårtensson som efterlyser mer guidande spelmaterial.

”Jag skulle vilja ha tips på hur man lär sig se på till exempel en uppvärmning om hästen är på topp.”

• Är det något ni kommer erbjuda?

– Vi planerar dels att göra ett stort spelmagasin framåt höstkanten, där kan det absolut blir aktuellt med denna typen av ”lärande journalistik”. Dels finns också långt gångna planer på att göra ”spelskolor” i Travronden Spel nu när vi har mer utrymme i tidningen igen, säger Joakim Svensson.

"Rätt väg"

Sven-Bertil Andersson menar att ”Travronden slagit in på rätt väg”, men säger samtidigt att ”jag skulle önska intervjuer på fler hästar, helst alla”.

• Varför finns inte det i dag?

– Vi söker alla så snart startlistorna är klara, men ibland är det svårt att hinna få tag på alla tränare innan tidningen går till tryck. Läser du digitalt får du i stort sett alla redan i dag. Men vi vet att det finns stort intresse i detta och har ett projekt jag kallar ”100 procent”. Det är dit vi strävar varje vecka, säger Joakim Svensson.

Mattias Jernberg är positiv och ger förslag på förbättring:

”Det behövs mer djupgående analyser på V75, framförallt hur loppen kan tänkas bli körda.”

• Vad säger du om det?

– Det tar vi med oss! En person som valt att vara anonym skriver: ”Jag förstår inte vitsen med att dela tidningen. Varför gör ni det?”

– Det finns flera skäl. De huvudsakliga är att många läsare vill kunna dela tidningarna, endast den ena delen efterfrågas i butik (Travronden Spel, reds. anm.) och det ger oss möjlighet att fördjupa oss inom sporten och spelet på ett sätt vi inte kunnat göra tidigare. Allt till er fördel, säger Joakim Svensson.

Lars Ivarsson poängterar:

”Svårt att ge så djupa kommentarer efter en utgivning, men det är viktigt att tidningarna blir ’samplastade’, annars är risken stor att vi bara får en av dem.”

• Kommer tidningen att plastas?

– Ja. Vi har valt att börja med det eftersom utdelningen är ett gissel för oss. Under julen har många av våra prenumeranter återigen drabbats av strul. Det är en sorglig följetong som vi ständigt strider med våra partners om och kring, säger Joakim Svensson.

Sten Flodin är mycket positiv och pekar särskilt på en del av Travronden Sport som utökas – Landet Runt.

• Hur mycket mer blir det?

– Vi har märkt att intresset för att följa travtävlingarna ökar igen. Antagligen för att andra drar ned på sin bevakning. Därför gör vi en nysatsning både i tidningen och digitalt med mer och bättre bevakning varje dag. Det blir nästan en fördubbling jämfört med tidigare, säger Joakim Svensson.

Ronny Lundqvist säger att han redan längtar efter den nya tidningen.

– Tack! Vi är ödmjuk inför alla våra förändringar, men lovar att vi ska göra vårt allra bästa för att ge dig mer och bättre till ett lägre pris än i dag, säger, säger Joakim Svensson.

De nya tidningarna Travronden Spel, Travronden Sport, Travronden Helg och Travronden Magasin har premiär den 5 februari

FAKTA

Så blir nya Travronden

Travronden Sport – 64 sidor med allt som händer och sker travsporten varje onsdag
Travronden Spel – 72+ sidor med all spelinformation du behöver om V75, V86 och travspel varje onsdag
Travronden Helg – 88+ sidor e-tidning med allt du behöver inför travhelgen varje fredag kväll
Travronden Magasin – 132–300 sidor med långläsning med travvärldens alla hörn var tredje månad
Travronden.se och TravrondenSpel.se som ständigt är uppdaterade med senaste nyheterna, startlistorna och spelinformationen.

FAKTA

Så tyckte publiken om nya tidningen

Vilken är din första reaktion på Travronden Sport?

Mycket positiv 37%
Ganska positiv 43%
Neutral 15%
Något negativ 4%
Mycket negativ 1%

Vilken är din första reaktion på Travronden Spel?

Mycket positiv 36%
Ganska positiv 40%
Neutral 19%
Något negativ 4%
Mycket negativ 1%

Om du tagit emot provtrycket och vill lämna sin åsikt är det inte för sent ännu Besök travronden se/provtryck du med!

Källa: Travronden Opinion 2019:12 gick ut till 3 000 prenumeranter av Travrondens papperstidning tillsammans med en utvärderingsenkät.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS