Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Samarbete för att uppfylla drömmar

Foto: ATG
Foto: ATG

Travronden och ATG inleder ett samarbete kring ”Drömfonden”.
– Travsporten har bitvis stora barriärer och att sänka de trösklarna är en viktig målsättning, säger Erik Adielsson, en av ambassadörerna i projektet.

Publicerad:

Under 2017 lanserade Trav­ronden och ATG två parallella och ­uppskattade välgörenhets­projekt inom den svenska travsporten.

ATG:s Drömfonden uppstod för att finansiera och genom­föra projekt som minskar utanförskap och samtidigt uppfyller drömmar.

– Tanken med ATG:s Drömfond är just att ge en möjlighet för mindre projekt som kan ha svårt att hitta ett forum där de känner sig inbjudna att söka medel för att uppnå eller vidareutveckla sina drömmar, säger Maria Guggenberger, ansvarig på ATG.

Travrondens ”När travet gör skillnad” drogs igång för att belysa och berätta om vardagliga och goda initiativ som görs i syftet att bjuda in fler till att få uppleva travsporten.

– Travronden har ett djupt och starkt rotat engagemang inom travsporten. Vi vill lyfta fram och bidra till att fler får chansen att uppleva den fantastiska känslan och glädje i samspelet mellan människa och häst, säger Joakim Svensson, chefredaktör för Travronden.

Kan ansöka om medel

Nu inleds ett samarbete mellan bolagen, där organisationer, föreningar och verksamheter i Sverige kan ansöka om medel för att genomföra sina drömprojekt inom trav och galopp för att motverka utanförskap och ohälsan. En finalist får 100 000 kronor medan övriga två finalister får
25 000 kronor vardera.

I juryn finns bland andra Erik Adielsson och Peter Forsberg, hockeylegendaren som äger flera stjärnhästar.

– ATG:s Drömfond är ju relativt nystartad och förhoppningarna är såklart stora. Förhoppningen är kort sagt att göra det lite ­enklare att ta sig in i sporten för de människor som inte har ett ­naturligt steg in, säger Erik Adielsson.

• Har du själv något exempel på när travet gör skillnad för någon med utanförskap eller fysisk/psykisk ohälsa?
– Jag har vid flera tillfällen träffat människor med psykisk ohälsa som funnit en enorm glädje i kommunikationen med hästar och jag har också sett människor med fysiska handikapp ta sig igenom svårigheter för att få tävla med hästar. Travsporten ska vara för alla och det hjälper ATG:s Drömfond till med, säger Erik Adielsson.

"Många drömmer om gemenskap"

Peter Forsberg om utanförskap:
– Utanförskap är ett brett ­begrepp, vi menar att utanförskap handlar om en känsla av att man är utanför gemenskapen – att man inte har ett tydligt sammanhang. Många drömmer om gemenskap till andra och idrott är ett sätt att förena människor. Med Drömfonden vill vi förverkliga drömmen om gemenskap och minska utanförskap och främja psykisk och fysisk hälsa, säger Peter Forsberg.

• Vad är det för typ av föreningar och organisationer ni letar efter?
– Vi letar efter projekt och initiativ som genom sin verksamhet kan inspirera andra. Eldsjälar som genom sin verksamhet bidrar till gemenskap och hälsa. Det är föreningar och organisationer som har en tydlig dröm om att utveckla sin verksamhet men som behöver stöd för att den ska gå i uppfyllelse, säger Peter Forsberg.

Båda ambassadörerna uppmanar nu alla intresserade att anmäla sig själva – eller en vän – på dromfond.se

– Våga dröm, våga ta steget. Sök till ATG:s Drömfond så kanske vi till och med tävlar mot varandra en dag. Ansökan är första steget, säger Erik Adielsson.

FAKTA

Så ansöker du till Drömfonden

Ansökningar tas emot 19 februari – 4 mars 2018.

Den som vill ansöka klickar in på dromfond.se och följer instruktionerna. Där finns ett formulär med ett antal frågor att besvara och man beskriver projektet utförligt. Det går även att tipsa en vän om att ansöka.

Från inkomna ansökningar väljer juryn ut tre projekt. Finalisterna måste finnas tillgängliga för intervju i perioden vecka 11-12 (12-25 mars) och ställa upp på intervjuer samt fotografering. Intervjuerna presenteras i kortreportage i Travronden vecka 13. När finalisterna är presenterade, kan alla som vill, rösta på sin favorit via dromfond.se.

Omröstningen är öppen vecka 13-14 (26 mars – 8 april). De totalt tre finalisterna publiceras vecka 16 i Travronden samt på dromfond.se

Den finalist som sammanlagt fått flest röster från juryn och svenska folket får 100 000 kronor, övriga två finalister får 25 000 kronor vardera (totalt 150 000 kronor).

Reglerna

Föreningar och organisationer som har ett uppstartat projekt inom trav- och galoppsporten är välkomna att ansöka till ATG:s Drömfond i samarbete med Travronden. Projektet ska omfatta fler än en person, ha kommit en bit på väg och syfta till att motverka utanförskap och ohälsa med trav eller galopp i grunden.

Bidragen till finalisterna kan komma att beskattas hos mottagaren. ATG rekommenderar därför att mottagaren i förväg tar reda på de beskattningsregler som gäller för bidrag till det aktuella projektet.

Anställda inom ATG, Svensk Travsport, Svensk Galopp, Kanal 75 samt TR Media får ej delta i tävlingen. Juryns beslut kan inte överklagas.

Juryn

Peter Forsberg, ambassadör ATG:s Drömfond. Erik Adielsson, travkusk och travprofil. Joakim Svensson, chefredaktör Travronden. Maria Guggenberger, CSR-chef ATG.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.