Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Satsning i Göteborg – elever kan gå travgymnasium

Foto: Malin Albinsson/TR Bild
Åby Arena. Foto: Malin Albinsson/TR Bild

Utbildningsaktören Real kommer att erbjuda travinriktning i Göteborg.
I höst kan elever välja att gymnasieutbilda sig på Åbytravet.
– Jag brinner för utbildning och att vi ska bli fler i sporten, säger Åby Travsällskaps styrelseledamot Nina Olofsson.

Publicerad:

På – den numera rivna – stallbacken låg tidigare Åby Travgymnasium. Någon specialinriktning har inte funnits i Göteborgsområdet under ett antal år, vilket det nu blir ändring på.

Drivit frågan länge

Välkända aktören Realgymnaiset kommer att erbjuda möjligheten.
– En fråga som jag, i styrelsen, har drivit under ett antal år, men det är mycket som ska stämma: Få en huvudman – skola – på plats och sådana bitar. Nu känns det jättebra att vi har nått fram, säger Nina Olofsson som även är utbildad hippolog.

Finns på fler ställen

Realgymnasiet har stort omfång av hästrelaterade inriktningar och specifikt travinriktning finns i Sundsvall, Eskilstuna och Gävle sedan tidigare. 
– Här kommer Åby och de faciliteter som travskolan har tillgång till att användas. Vem som blir lärare är inte klart ännu. 

"Viktiga är att komma igång"

Hur många elever möjligt att ha? Vad är ambitionen?

– Just nu finns det ingen ambition i tal, målsättningen är att få igång det här och Realgymnasiet som har erfarenhet vet att det kan ta ett tag. Viktiga är inte antalet elever initialt utan att möjligheten finns. Från Åbys sida så är det viktigt att kunna erbjuda kvalitet och yrkesförbereda eleverna så bra som möjligt. Real har höga siffror vad gäller att deras elever sedan går vidare i arbetslivet.

Viss ekonomisk uppsida

Det här låter som ett Pegasus-inspirerat drag från Åby?

– Ja, det kan man väl säga, men det har egentligen ingenting med Pegasus att göra så till vida att jag brinner för rekrytering och utbildning. Sedan är det i linje med travsporten mål i stort vilket också är positivt.

Kommer Åby att tjäna pengar på det här?

– Inga stora pengar. Att vi nyttjar de resurser vi har på ett ännu bättre sätt genom att ha dagverksamhet är bra, men det gör inte någon stor skillnad för Åbys ekonomi. 

Första terminen med möjlighet till travinriktning blir hösttermninen 2020.

ANNONS

Ämnen i artikelnTaggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS