Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Sébastien Guarato: "Readly Express en crack!"

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Sébastien Guarato var imponerad av Readly Express. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

PARIS. Det var lite dagen efter på Vincennes. Många tränare stannade hemma och firade jul med släkt och vänner. Men nio lopp genomfördes under juldagen i makligt franskt tempo.

Publicerad:

På julafton var det betydligt mer fart på Paris-banan. Timo Nurmos gick runt med Frankrikes största champagneflaska i handen efter segern med Readly Express. Han gav intervjuer på minst tre språk och verkade njuta av uppmärksamheten och alla gratulationer. Förmodligen var han även en smula stolt sedan Readly Express vunnit Prix Tenor du Baune och fixat en biljett till Prix d’Amérique. Vid ”Box 7 H” var det dock lugnt och stilla. Readly Express hade fått av sig selen och fick en välförtjänt dusch av sin skötare Inga Perk.
– Titta på honom, han ser inte så trött ut, eller hur, säger hon.

Där står han i dimman i duschboxen. Näsborrarna rör sig knappt. Det har i och för sig gått tio minuter sedan prisceremonin avslutades, men man förundras över hur cool Readly Express är. Han njuter av behandlingen, det märks. Hästen ser så mycket större ut på banan.
– Readly Express är nog som jag och Timo, lugna, säger Inga Perk och skrattar. Jag var inte särskilt nervös innan loppet i dag. Däremot var Readly lite gladare än vanligt, han var väldigt pigg när jag var ute och värmde honom första gången. Han gillar nya platser.

Perk berättar att han snabbt acklimatiserade sig på nya gården i Belfonds i Normandie. Den ägs av topptränaren Jean-Etienne Dubois som bland vunnit Elitloppet med Coktail Jet. Dubois är även uppfödare till Bold Eagle och fortfarande delägare i den franska stjärnan. Jean-Etienne bytte ut travet mot galopp och flyttade till Australien. Nu hyrs gården av Björn Goop.
– Readly var lite stressad första dagen, allt var ju nytt för honom och han hade rest långt. Men nu har han funnit sig till rätta och han gillar gården, det är nästan som hemma. Där finns stora hagar som han får gå omkring i och bara ta det lugnt, berättar Perk.

Få arbetar hårdare än Sébastien Guarato. Bold Eagles tränare var på plats på Vincennes under juldagen.
– Readly Express är en ”crack!”, säger Guarato.

”Crack” betyder stjärna på franska.
– Det blev visserligen rätt så lågt tempo i uppförsbacken, ingen ville trycka på, och kanske hade resultatet blivit ett annat då. Men det är en väldigt bra häst, med fint och stort trav. Det blir ett väldigt tufft Prix d’Amerique i år, fortsätter Guarato.

För ägaren Rolf Andersson var det en julafton att minnas.
– Jag har gått på Solvalla sedan 1960-talet, jag har sett stjärnor som Roquepine (1966), Tidalium Pelo (1971) och Ideal du Gazeau (1980) vinna Elitloppet, på min hemmabana. Man kunde ju aldrig ens drömma om att få åka till deras hemmaplan, till Vincennes, och tävla i Prix d’Amerique. Mot dom bästa franska hästarna. Otroligt!

Timo Nurmos och Rolf Andersson har nu ett par frågar att ta ställning till:
1) Ska Readly Express starta i Prix de Belgique om tre veckor? En sista genomkörare och finslipning inför Prix d’Amerique den 28 januari.
2) Ska Readly Express transporteras hem till Sverige och Jordanstorp mellan loppen?

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.