Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Shekarabi: "Hästnäringen en helig fråga"

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Ardalan Shekarabi. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Finansieringen av hästnäringen är en helig fråga.
Så säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till Travronden.
Därför tillsätts, som planerat, en utredning som ska plocka fram en hållbar lösning på sikt.

Publicerad:

I går klubbades den nya spellagen igenom. En fråga som dock kvarstår för travsporten är finansieringmodellen från aktörer med licens för att säkerställa att travsporten får pengar från spelbolag som arrangerar spel på svenska travlopp.

"En kompromiss"

Något sådant direktiv finns inte i nuläget.
– Mitt besked i dag är först och främst att jag är väldigt glad över att det historiska beslutet fattades i går, säger civilminister Ardalan Shekarabi.
I går sade du att ni avslutade processen ”lagom missnöjda tillsammans” – vad menade du med det?
– Det här är ju en kompromiss, alla de här stora reformerna innebär att man ger och tar. Får vår del är vi i grund och botten väldigt nöjda med resultatet, men det finns alltid synpunkter från alla parter.

"Hästnästingen betyder mycket"

– I dag går vi ut med att regeringen tillsätter en utredning som bland annat har i uppdrag att titta på frågan om finansiering av hästnäringen. Får vår del är det helt avgörande att hästnäringen har fortsatt goda intäkter från spelmarknaden.
Vår del? Helt avgörande? Utveckla!
– När jag talar så är det regeringens hållning, men det finns samma syn på andra sidan blockgränsen också. Vi är överens här. Hästnäringen betyder mycket – inte bara för svenskt trav och svensk galopp utan för tillväxten och sysselsättningen i glesbygden. Det har många följdeffekter. En helig fråga för oss.

Utredning klar först om två år

Vem ska leda utredningen och vilken tidsrymd handlar det om?
– Det är inte klart vem som sköter utredningen. Den får fram till 31 oktober 2020 på sig, så drygt två år. Det tycker jag är bra. Under tiden, i väntan på ett hållbart system, så kommer svenska staten att behålla sitt inflytande i ATG. Sedan hoppas vi att kunna gå över till en hållbar finansieringsmodell. 
Så andra aktörer behöver inte betala något till hästnäringen under övergångsfasen?
– Det finns inget lagmässigt krav, nej. I övrigt vill jag inte kommentera det då det är något som får vara mellan parterna. 

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS