Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Skoglund vann åt Bergh

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
Rikard Skoglund lotsade Angle of Attack till seger i Rättvik. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Händelserika lopp, gedigna insatser och ett svenskt rekord. Lördagens tävlingar i Rättvik var i publikens smak.

Publicerad:

På det sportsliga planet förtjänar Robert Bergh-tränade Angle of Attacks (e. Scarlet Knight) vinst på 1.12,9/2.160 meter att lyftas lite extra.
– Även om jag hade bästa hästen krävs det karaktär för att slå in en straffspark, sade segerkusken Rikard N Skoglund.

Efter en lugn inledning återfanns Angle of Attack som sjätte häst i andraspår en bra bit bakom ledande Mårten Marje. 1.200 kvar fick Angle of Attack marschorder i tredjespår och på sista bortre långsidan anslöt sexåringen som första häst i andraspår. Genom slutkurvan fick Angle of Attack lite välbehövlig andhämtning på innerspår innan segerstöten sattes in 200 meter från mål. 
 -Jag provade en smula från start, men såg tidigt att vi inte skull komma förbi Mr Vox och jag körde mest för att markera position i andraspår. Även om det gick undan i täten valde jag att göra slag i sak och köra till 1.200 kvar. Sedan kom vi ner bra i rygg ledaren i sista kurvan och Angle ff Attack avgjorde väldigt enkelt, sade Rikard N Skoglund som dessutom spurtvann kvällens sjunde lopp med Robert Skoglund-tränade Donovan Hall (e. Infinitif).

Närbyflickan satte svenskt rekord

Dessförinnan hade Emilia Leo ridit nyss nämnde Robert Skoglunds Närbyflickan (e. Järvsöfaks) till en smått överlägsen seger på nytt svenskt rekord: 1.26,1/2.180 meter. 
– Även om tränaren hade berättat att hästen kunde ta i en del i loppet, blev jag lite överraskad när hon blev het i första kurvan, för hon stressade inte upp sig något i samband med en omstart. Med andra ord var det fördelaktigt med rejäl fart och Närbyflickan lugnade sig efter ett tag. På det hela taget var hästen en väldigt trevlig bekantskap, sade Emilia Leo och Robert Skoglund fortsatte:
– Närbyflickan har alltid haft gott kunnande. Dessvärre har hon också dragits med en del aktionsproblem. Inför den här starten hade vi medvetet ökat hennes träningsdos och det krävs lite extra marginal när man ska tävla utan sidostänger. Närbyflickan är en fruktansvärt bra häst och det var roligt att hon fick visa det. 

Markus Pihlström presenterade en talangfull treåring i Amour Amour (e. Maharajah) som vann säkert på 1.15,9/2.140 meter trots kraftödande resa utvändigt ledaren. I sulkyn satt Daniel Wäjersten. 
– Det krånglade lite i första sväng. Jörgen Westholms häst hann före oss och i det skedet kändes det inte så bra. Dessbättre visade Amour Amour rejäl styrka och kopplade ett säkert grepp på upploppet. Det känns som om det finns väldigt fin utveckling i hästen och han är riktigt effektiv när han får sträcka ut i 1.15-fart, sade Daniel Wäjersten.

Franssons fyraåring övertygade

Kluriga förutsättningar med dubbla tillägg över kort distans var inget som bekymrade Spang Viktor (e. Alm Viktor). Efter en offensiv kuskinsats signerad hästens tränare, Fredrik Fransson, vann fyraåringen på respektabla 1.26,2/1.680 meter och visade härlig geist. 
– Hästen är lite speciell, men stark i alla lägen och det är alltid framåt som gäller. Vi är väldigt tacksamma att vi fått en häst av Spang Viktors kaliber i träning och det verkar som om hästen duger i flesta sammanhang, sade Spang Viktors skötare Mikaela Fransson. 

Eskilstunalärlingen Tommi Mäenpää placerade Björn Röcklinger-tränade Lima Star (e. Striking Sahbra) i front 1.400 meter från mål och från den positionen vann femåringen förhållandevis säkert på 1.14,9a/2 140 meter. Vinsten var Mäenpääs första seger på svensk mark.
– Jag trodde på god vinstchans innan loppet och hästen var fin, sade Tommi Mäenpää.

Share Market (e. Revenue) vann ett tempostarkt P21-lopp på 1.15,3a/2.140 meter för sin tränare Nicklas Westerholm. Dett efter en resa i kön och attack i vida spår 400 kvar.
– Jag har kört på en del småbanor i Frankrike, men det var det struligaste loppet jag någonsin kört med hästar överallt. Egentligen hade jag tänkt mig ett mer offensivt upplägg, men det blev som det blev och Share Market svarade för en toppinsats, sade Nicklas Westerholm. 

Lira nästa gång: Lysjö Wilda galopperade på upploppet med en framskjuten placering på gaffeln. Med en liknande insats kan stoet få revansch redan i nästa start. 

Dagens vinnare på Siljanstravet
Lopp 1: Share Market (e. Revenue) – Nicklas Westerholm (Nicklas Westerholm)
Lopp 2: Amour Amour (e. Maharajah) – Daniel Wäjersten (Markus Pihlström)
Lopp 3: Närbyflickan (e. Järvsöfaks) – Emilia Leo (Robert Skoglund)
Lopp 4: Miss Lovelace (e. From Above) – Leif Witasp (Christian Hansen)
Lopp 5: Spang Viktor (e. Alm Viktor) – Fredrik Fransson (Fredrik Fransson) 
Lopp 6: Lima Star (e. Striking Sahbra) – Tommi Mäenpää (Björn Röcklinger)
Lopp 7: Donovan Hall (e. Infinitif) – Rikard N Skoglund (Robert Skoglund)
Lopp 8: Angle Of Attack (e. Scarlet Knight) – Rikard N Skoglund (Robert Bergh)
Lopp 9: Maclemore (e. Revenue) – Elias Strandberg (Johanna K Karlsson)

MATTIAS BÄCK

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.